Komosa ryżowa - czy warto jeść kaszę quinoa w ciąży?

komosa ryżowa
Komosa ryżowa jest zalicza na do grona tzw. superfood – produktów żywnościowych, które mogą być traktowane jako naturalne suplementy diety.

Komosa ryżowa czyli kasza quinoa podbiła podniebienia Azteków tysiące lat temu, dziś przekonują się do niej także Polacy. Mimo swojej nazwy z ryżem ma niewiele wspólnego. Komosa ryżowa, przypominająca wyglądem drobną kaszę, to produkt naładowany zdrową energią.

Komosa ryżowa jest zalicza na do grona tzw. superfood – produktów żywnościowych, które ze względu na swoje niezwykle cenne właściwości zdrowotne mogą być traktowane jako naturalne suplementy diety.

Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczna dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej oraz dla małych dzieci. Jest za to znakomitym źródłem wapnia i łatwo przyswajalnego białka, dlatego polecana jest osobom z nietolerancją laktozy oraz wszystkim tym, którzy z różnych względów nie spożywają nabiału. Jako jeden z nielicznych produktów roślinnych zawiera pełen zestaw aminokwasów egzogennych, czyli takich, których ludzki organizm nie potrafi wytworzyć sam i musi otrzymywać je z pożywieniem. Jest więc świetnym wyborem dla osób będących na diecie wegetariańskiej oraz kobiet karmiących piersią. Ma także niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi – to dobra informacja dla diabetyków i kobiet cierpiących na cukrzycę ciążową. Quinoa jest też źródłem cennych flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jak przystało na superfood, lista składników odżywczych zawartych w komosie ryżowej jest imponująca, to: magnez, żelazo, miedź, fosfor, mangan, witamina E, witaminy z grupy B oraz kwasy tłuszczowe z rodziny omega. Listę zamyka błonnik, dzięki któremu quinoa pomaga w walce z ciążowymi zaparciami i sprzyja oczyszczaniu układu pokarmowego z toksyn.

Z czym jeść komosę ryżową?

Jest delikatna w smaku, dzięki czemu ma bardzo szerokie kulinarne zastosowanie. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków lub kaszy), a także jako element wypełnienia zapiekanej papryki, dodatek do gulaszu czy jako składnik pożywnych sałatek.

Jak gotwać komosę?

Aby przygotować komosę, należy wsypać ją do wrzątku w proporcjach: jedna szklanka ziaren na dwie szklanki wody, i gotować przez 10–12 minut pod przykryciem, na niewielkim ogniu, co kilka minut mieszając (do momentu, aż większość wody wyparuje, ale kasza nie będzie się jeszcze przypalać). Przed ugotowaniem ziarenka należy opłukać na sitku pod bieżącą wodą – dzięki temu po ugotowaniu nie będą miały gorzkiego posmaku.

Ciasto na pizzę z komosy ryżowej

Mało kto wie, że z komosy ryżowej można zrobić nawet spód do zdrowej pizzy. Potrzeba do tego pół szklanki komosy – należy zalać nieugotowaną kaszę wodą i odstawić na osiem godzin w temperaturze pokojowej (w wersji ekspresowej, bez namaczania, wystarczy po prostu gotować ją przez ok. 7 minut). Po odsączeniu dodaj do komosy pół szklanki wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz dowolne przyprawy – doskonale nadają się do tego czosnek oraz oregano. Zblenduj całość, wyłóż na papier do pieczenia i piecz 10–15 minut w temperaturze 200° C. Następnie przewróć ciasto na drugą stronę, nałóż na wierzch domowy sos pomidorowy oraz ulubione dodatki i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

Konsultacja: Agnieszka Pankowska, specjalistka ds. żywienia, trener osobisty Aktualizacja: 2017-03-27 Publikacja: 2017-03-01
Ocena: 0
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.