Soki w ciąży: przepisy. Co pić w ciąży?

dieta w ciąży
fot.: photos.com
Wyślij przepis na danie dla kobiet w ciąży i mam karmiących, a otrzymasz atrakcyjne nagrody!

Potrzebujesz dawki energii, odporności i zdrowia? Sięgnij po koktajle oraz soki warzywne i owocowe, które pomogą ci pokonać osłabienie typowe o tej porze roku.

Zwykle w marcu i kwietniu zaczyna dokuczać nam przesilenie wiosenne: jesteśmy osłabione i częściej chorujemy. To skutki zimowej, ubogiej w witaminy diety, braku słońca i wyczerpania zapasów energii (wydatki kaloryczne zimą są wyższe). Taki kryzys może nadejść nawet wtedy, gdy łykasz witaminowe preparaty ciążowe. Żeby sobie z nim poradzić, skorzystaj z dobrodziejstwa warzyw i owoców. Zawierają one składniki, których w tej chwili najbardziej potrzebujesz. Żeby mieć pewność, że cenne substancje „nie zgubią” się w procesie gotowania, najlepiej jeść owoce i warzywa na surowo lub w postaci soków i koktajli.

Soki w ciąży: zalety soków robionych w domu

Wyciskając samodzielnie soki, masz pewność, że dostarczasz organizmowi cennych substancji, unikasz za to cukru i konserwantów obecnych np. w słodzonych napojach. Na dodatek witaminy wypite w świeżym soku docierają do twojego krwiobiegu bardzo szybko i od razu zaczynają działać! Oprócz witamin soki są także źródłem minerałów i błonnika, który w okresie ciąży, charakteryzującej się problemami trawiennymi, jest bardzo potrzebny. Istotną dla przyszłych mam zaletą soków wyciskanych z owoców i warzyw jest też to, że wypicie 1–2 szklanek soku dziennie nie dostarcza wielu kalorii (fruktoza, czyli naturalny cukier owocowy, jest niskokaloryczna), za to pozwoli uniknąć podjadania.

Soki w ciąży: szklanka energii

Nieustanne zmęczenie i osłabienie to wina braku sił witalnych. Szybciej się męczysz, nie masz na nic ochoty, bo brakuje ci zastrzyku energii. Są nim składniki odżywcze: żelazo, które transportuje tlen do komórek, oraz witaminy z grupy B, których niedobór powoduje ciągłe zmęczenie i spadki nastroju. Konieczne są też zdrowe węglowodany złożone, które dostarczają energii, powoli ją uwalniają i dlatego są jej źródłem na długie godziny. Takie soki witaminowo-węglowodanowe powinnaś pić rano, by rozruszały cię i zapewniły siłę na cały dzień. Mogą zawierać zielone warzywa (kwas foliowy, żelazo, magnez), winogrona (magnez), banany (witamina B6, potas, węglowodany), ale także kiełki (enzymy i przeciwutleniacze), zboża i płatki (węglowodany złożone oraz witaminy z grupy B), pestki słonecznika (białko, magnez, żelazo, miedź, cynk) czy zieloną pietruszkę (bomba witaminowa).

Dobrze wiedzieć

Wyciskarka czy sokowirówka?

Pomocne w przygotowaniu soków mogą się okazać wyciskarki. Są lepsze niż sokowirówki, bo miażdżą warzywa i owoce (ale również zioła), a następnie pod wpływem wysokiego ciśnienia wyciskają z nich sok, zachowując dużo miąższu bogatego w błonnik. Wyciskarka, w przeciwieństwie do sokowirówki, nie podgrzewa soku, nie zabija więc żadnych witamin – zachowuje on wszystkie cenne substancje, jest więc idealną wiosenną przekąską dla przyszłej mamy.

Soki w ciąży: dawka odporności

Substancje odżywcze zawarte w warzywach i owocach sprawiają, że twój organizm lepiej walczy z chorobami. Najcenniejsze pod tym względem są witaminy A, E oraz C – silne przeciwutleniacze, które zwiększają ilość wytwarzanych ciał odpornościowych i stymulują tkankę nabłonkową, przez co chronią organizm przed infekcjami. W prawidłowym działaniu komórek obronnych organizmu pomocne są również żelazo, magnez oraz cynk. Substancje walczące z zarazkami znajdują się w marchwi (witamina A), warzywach strączkowych (witamina B6), cytrusach, natce pietruszki, pomidorach, papryce i czarnej porzeczce (witamina C), nasionach słonecznika, kiełkach i szpinaku (witamina E, żelazo), bananach, migdałach czy orzechach (magnez, cynk).

Soki w ciąży: porcja detoksu

Aby ciało i wszystkie narządy sprawniej działały, wymagają po zimie oczyszczenia, czyli pozbycia się niepotrzebnych, a nagromadzonych przez zapobiegliwy organizm substancji. Magazynowane „resztki” powodują odkładanie się tłuszczu, wywołują problemy trawienne, zmęczenie, zmniejszają odporność, hamują metabolizm. Usunięcie ich zregeneruje organizm i ułatwi ci funkcjonowanie wiosną. Pamiętaj jednak, że głodówki albo modne diety detoksykacyjne nie są tak naprawdę zdrowe, a już na pewno nie dla kobiety oczekującej dziecka. To, co możesz zrobić, to raz na kilka dni wypić zdrowy sok o właściwościach oczyszczających. Wykorzystaj jabłka, które zawierają pektyny poprawiające perystaltykę jelit i w szybki sposób usuwają szkodliwe substancje, pomidory, wymiatające toksyny. Sprawdzi się też kapusta i cytryna oczyszczające organizm z produktów przemiany materii.

Nie przegap

Soki w ciąży: przepisy

Oczyszczające:

  • Marchwiowo-ogórkowy:
    3 marchewki
    2 jabłka
    zielony ogórek
    kilka rzodkiewek
  • Z kapusty:
    dowolna kapusta (30 dag)
    korzeń selera
    2 jabłka
    1/2 pęczka koperku
    szczypta soli

Na odporność:

  • Z czarnych owoców:
    truskawki (200 g)
    czarne porzeczki (200 g)łyżeczka miodu
    orzechy lub pestki słonecznika (20 g)
  • Porzeczkowo-cytrusowy:
    garść czarnych porzeczek
    2 pomarańcze
    łyżka miodu

Energetyczne:

  • Szpiankowo-jabłkowy:
    świeży szpinak baby (60 g)
    kiełki lucerny i rzeżuchy (30 g)
    sok z jednej cytryny
    6 daktyli
    1 łyżka miodu
    1 jabłko
    pestki słonecznika (30 g)
    woda mineralna do rozcieńczenia
  • Burakowo-jabłkowy:
    2 buraki
    2 marchewki
    2 jabłka
    łodyga selera naciowego
    sok z połowy cytryny
    woda mineralna do rozcieńczenia
Aktualizacja: 2016-08-30 Publikacja: 2016-06-02
Ocena: 0
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.