Zdrowa dieta w ciąży: przepisy na pyszne koktajle owocowe i warzywne

Zdrowa dieta w ciąży: przepisy na pyszne koktajle owocowe i warzywne
fot.: photos.com
Zdrowa dieta w ciąży: przepisy na koktajle owocowe i warzywne

Kobieta w ciąży ma duże zapotrzebowanie na witaminy i dla siebie, i dla swojego dziecka. Koktajle przyrządzone na bazie owoców lub warzyw, jogurtu, maślanki czy nawet lodów to skarbnica cennych witamin, błonnika i wapnia dla kobiety w ciąży. Za jednym zamachem gaszą pragnienie i zaspokajają ochotę na małe co nieco. Wypróbuj nasze przepisy na zdrowe i pyszne koktajle!

Dieta w ciąży powinna być urozmaicona i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlaczego prezentujemy akurat przepisy na koktajle? Bo koktajle owocowe i warzywne można przygotowywać ze świeżych lub mrożonych warzyw i owoców. Szklanka takiego napoju świetnie uzupełnia utraconą wodę i „wypocone” wraz z nią witaminy i mikroelementy. Większość owoców (zwłaszcza truskawki, porzeczki i kiwi) to bogate źródło witaminy C, banany – magnezu, awokado – kwasu foliowego. Marchewka obfituje w beta-karoten, buraki – w żelazo, a pomidory – w potas (pierwiastek, który reguluje gospodarkę wodną organizmu; jest bardzo ważny zwłaszcza w porze upałów, ponieważ tracimy go sporo wraz z potem). Zmiksowane owoce i warzywa mają też sporo błonnika, który zapobiega zaparciom. A jeśli nie lubisz mleka, koktajle z dodatkiem jogurtu, maślanki czy kefiru to dobry sposób, by bezboleśnie przemycić do organizmu dodatkową dawkę wapnia. Przyrządzanie napojów ze świeżych warzyw i owoców ułatwi ci sokowirówka. Jeśli jej nie masz, korzystaj z tzw. świeżo wyciskanych soków jednodniowych – jest ich na rynku coraz większy wybór (buraczki możesz ugotować i zmiksować lub zetrzeć na tarce). Koktajle z warzyw przyprawiaj zieleniną: szczypiorkiem, natką, koperkiem, bazylią, kiełkami. To także jest bogate źródło witamin i składników mineralnych.

Koktajle warzywne

  • Awokado z marchewką

Zmiksuj 1/2 dojrzałego awokado; 2 marchewki obierz, pokrój, wyciśnij w sokowirówce (lub użyj 3/4 szklanki gotowego soku). Sok zmiksuj z miąższem awokado, przypraw sokiem z cytryny.

  • Pomidor po włosku

3–4 pomidory sparz, obierz, pokrój na ćwiartki. 1/2 łodygi selera naciowego obierz, pokrój lub zetrzyj na tarce, zmiksuj z pomidorami. Dodaj posiekane listki bazylii, przypraw solą i pieprzem.

  • Buraczki w jogurcie

Ugotowanego młodego buraka zetrzyj na tarce (lub  użyj 1/2 szklanki soku), zmiksuj z kubkiem jogurtu i łyżeczką startego chrzanu. Przypraw solą, dodaj posiekaną natkę, posyp pistacjami.

Nie przegap

  • Ogórkowy chłodnik

2–3 kiszone ogórki zetrzyj na tarce. Dodaj po czubatej łyżeczce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki oraz kubek kefiru, zmiksuj. Ewentualnie przypraw pieprzem.

  • Ziołowa maślanka

Szklankę maślanki zmiksuj z czubatą łyżką posiekanych ziół (natki, koperku, szczypiorku) i kilkoma różyczkami ugotowanych brokułów (albo 2 łyżkami kiełków brokuła lub rzodkiewki).

Koktajle owocowe

  • Lodowy mix

3–4 kulki lodów śmietankowych albo truskawkowych lekko rozmroź. Dodaj kilka dojrzałych truskawek i sporą garść czerwonych porzeczek, dokładnie zmiksuj. Udekoruj świeżymi owocami.

  • Jagodowy pucharek

Po garści owoców leśnych (malin i jeżyn lub jagód) przebierz, zmiksuj z kubkiem jogurtu, łyżką śmietany 12 proc. i łyżeczką cukru trzcinowego, melasy lub miodu.

  • Rześki koktajl z kiwi

2 dojrzałe owoce kiwi obierz, pokrój w plasterki. Zmiksuj z plastrem ananasa (najlepiej świeżego) lub 1/2 szklanki soku z ananasa. Dodaj po 1/2 szklanki mleka i jogurtu, wymieszaj.

  • Bananowy krem z gruszką

Banana i gruszkę obierz, pokrój w plasterki, włóż do miksera, od razu skrop sokiem z cytryny. Dodaj 1/2 szklanki zimnego mleka  i łyżkę śmietany 12 proc., wsyp szczyptę imbiru, zmiksuj.

  • Truskawka z poziomką

Kilka dużych, dojrzałych truskawek i garstkę poziomek oczyść z szypułek, zmiksuj z łyżeczką cukru trzcinowego lub melasy. Dodaj szklankę maślanki, wymieszaj.

  • Aksamitna brzoskwinia

2 dojrzałe brzoskwinie sparz, obierz ze skórki, pokrój w plasterki, zmiksuj z łyżeczką miodu i odrobiną soku pomarańczowego. Miąższ wlej do szklanki, dodaj gęsty jogurt, wymieszaj.

źródło: miesięcznik "M jak mama" Aktualizacja: 2016-04-14 Publikacja: 2015-05-11
Ocena: 5
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.