Dobre źródła kwasu DHA w CIĄŻY

2014-04-28 15:33

Kwas DHA to najważniejszy z kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie ważny podczas ciąży. Powinnaś więc wiedzieć, gdzie szukać kwasu DHA.

Ryba dla dziecka
Autor: _photos.com|photos.com RYBA DLA DZIECKA: jak przyrządzić rybę, żeby dziecko chętnie ją zjadło?

Spis treści

  1. Źródła kwasu DHA w diecie ciężarnej
  2. Suplementy z kwasem DHA w ciąży

Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega‑3 są niezbędnymi składnikami zdrowej diety, a prawdziwą gwiazdą wśród nich jest kwas dokozaheksaenowy (DHA), który ma udowodniony pozytywny wpływ na ciążę. Kwas DHA jest konieczny do prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku nienarodzonego dziecka, zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu, zaś u dzieci już urodzonych poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko infekcji, astmy i alergii oraz chorób układu krążenia. Z powodu tych korzyści każda kobieta w ciąży powinna przyjmować suplementy z kwasem DHA – minimum 200 mg dziennie. Dokładna dawka suplementacji zależy od diety.

Źródła kwasu DHA w diecie ciężarnej

Podstawowym źródłem kwasu DHA w diecie są: ryby morskie, olej rybi oraz owoce morza. Pamiętaj jednak, że w ciąży nie możesz jeść żadnych owoców morza ani ryb na surowo. Powinnaś jeść tłuste ryby morskie przynajmniej dwa razy w tygodniu (po 150 g) – wtedy wystarczy dodatkowa suplementacja DHA w dawce 200 mg dziennie. Musisz bardzo starannie wybierać ryby, zwracając uwagę na ich jakość i gatunek. Nie jedz ryb drapieżnych, takich jak okoń, rekin, tuńczyk, miecznik – są one najbardziej zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, które mogą być groźne dla płodu.

Oleje roślinne (np. lniany czy rzepakowy), choć są bardzo zdrowe, nie są dobrym źródłem kwasu DHA. Zawierają bowiem tylko jego prekursor, kwas alfalinolenowy (ALA), z którego konwersja do kwasu DHA w organizmie jest niewielka. Podsumowując: jeśli chodzi o żywność, właściwe DHA znajdziesz wyłącznie w rybach i owocach morza. Zwracaj jednak uwagę na źródło ich pochodzenia.

Suplementy z kwasem DHA w ciąży

Jeśli nie lubisz ryb i jadasz ich mało, powinnaś przyjmować 400–600 mg DHA dziennie w postaci suplementów. Suplementacja jest najbardziej bezpiecznym sposobem uzupełniania niedoborów kwasu DHA. Preparaty są przygotowywane z dwóch źródeł: oleju rybiego albo alg morskich. Preparaty z alg mają jednak tę przewagę, że nie zawierają żadnych zanieczyszczeń i są bardzo dobrze tolerowane – mogą je bez obaw stosować kobiety uczulone na ryby czy wegetarianki.

Warto podkreślić, że obecnie w wielu badaniach naukowych wykorzystuje się właśnie preparaty z alg. Na przykład w słynnym badaniu prof. Susan Carlson z USA, które udowodniło, że suplementacja DHA zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego, kobiety ciężarne przyjmowały wyłącznie kapsułki zawierające kwas DHA pochodzący z alg.

miesięcznik "M jak mama"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza