Dania z imbirem: 5 propozycji dla całej rodziny

Rozgrzewajace dzialanie imbiru
fot.: photos.com
Rozgrzewające działanie imbiru – dlaczego imbir rozgrzewa?

Dania z imbirem zalecane są do spożywania w pierwszym trymestrze ciąży. Mają one właściwości lecznicze, a co za tym idzie, zmniejsząją dolegliwości, tj. mdłości. Sprawdź proste przepisy z wykorzystaniem imbiru.

Imbir w wielu krajach jest dużo bardziej popularny niż w Polsce. Ma on bardzo duże działanie zdrowotne. Pomaga między innymi wyleczyć przeziębienie lub grypę, dolegliwości ciążowe oraz menstruacyjne. Bardzo popularny stał się w Azji, gdzie kobiety nie wyobrażają sobie życia bez stosowania tego składnika w swojej diecie. Poniżej przedstawiamy kilka łatwych propozycji dań z imbirem, które możesz przygotować sama w domu.

Dania z imbirem: imbirowa herbata z pomarańczą

Imbir może pomóc młodym mamom spodziewającym się dziecka. Herbata imbirowa z dodatkiem pomarańczy zwalcza nudności i na nowo przywróci cię do prawidłowego funkcjonowania.

Składniki:

  • 1 goździk
  • sok z 1 pomarańczy
  • wrząca woda
  • 1 łyżeczka liści czarnej herbaty
  • 2 plasterki obranego korzenia imbiru

Przygotowanie:

Do zaparzarki wsypać herbatę, dodać imbir, goździk, zalać wrzącą wodą. Pozostawić na 3 minuty do zaparzenia. Następnie przecedzić, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Przelać do filiżanki. Można pić na ciepło lub na zimno.

Dania z imbirem: zupa-krem z brokułów z imbirowo migdałową nutą

Dla fanów brokułowej zupy-krem proponujemy wypróbować wersję z imbirem i migdałami.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • szczypta soli, pieprzu, bazylia, listek laurowy, ziele angielskie
  • łyżka płatków migdałowych
  • 1 brokuł
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 plasterek imbiru
  • 2 ziemniaki
  • 2 pietruszk
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler, ząbek czosnku, imbir i przyprawy włóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Gotuj 15 minut. Garnek zdjejmij z ognia, zupę zmiksuj blenderem na krem. Podziel brokuł na różyczki, dodaj do zupy i gotuj bez przykrycia ok. 15 minut. Dodaj jogurtu naturalnego oraz płatki migdałowe według uznania.

Nie przegap

Dania z imbirem: zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa to świetny pomysł na przemycenie większej ilości warzyw do diety dziecka. Pod surową postacią nie są aż tak atrakcyjne, a w zblendowanym kremie pociechy nie będą wyławiać i wyrzucać niechcianych dodatków.

Składniki:

  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • sól
  • 6 dużych marchewek
  • 2 łyżki suszu z pietruszki
  • 2-3 kostki bulionowe
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka imbiru

Wykonanie:

Kostki rosołowe gotujemy z wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy obraną marchew i ziemniaki, gotujemy ok. 30 minut. Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy sól, susz z pietruszki, doprawiamy imbirem i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą. Do smaku możesz dodać grzanki, śmietanę lub natkę pietruszki.

Dania z imbirem: chrupiące udka sezamowe z imbirem

Sezamowe udka z kurczaka to niebanalny pomysł na tradycyjny obiad. Z dodatkiem surówki i ziemniaków całość będzie się prezentowała apetycznie, a do tego będzie bardzo sycąca.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2/3 łyżeczki startego imbiru
  • szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Do miski wlać ocet, olej, starty imbir, sezam, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła, wymieszać. Umyte mięso posmarować marynatą i pozostawić w lodówce na ok. 1h. Następnie ułożyć w brytfannie i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec około godziny, skrapiając co jakiś czas odrobiną wody.

Dania z imbirem: kruche ciasteczka imbirowe

Jeżeli nie jesteś perfekcjonistką w tworzeniu deserów to ten przepis z pewnością będzie idealny dla ciebie. Imbirowe ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i na popłudniową przekąskę.

Składniki:

  • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • szczypta zmielonych goździków, cynamonu i soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pestki słonecznika, ziarna sezamu lub płatki migdałowe
  • pestki słonecznika, ziarna sezamu lub płatki migdałowe
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zmielonego imbiru

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z imbirem, goździkami, cynamonem, sodą i szczyptą soli. W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając cukier i nadal ucierając. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, utrzeć. Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Następnie należy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużej odległości od siebie. Po ułożeniu na blasze ciasteczka lekko spłaszczyć dłonią i posypać z wierzchu pestkami słonecznika, sezamem lub płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 st. przez 12–18 minut.

Aktualizacja: 2016-04-12 Publikacja: 2016-04-01
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.