Grzyby trujące - jakie grzyby są niejadalne? Tych grzybów nie zbieraj!

Grzyby trujące
Grzyby niejadalne mogą zagrozić zdroiwiu i życiu!

Dobrze jest poznać grzyby trujące i absolutnie ich unikać. Sezon na grzyby w pełni, więc wystarczy koszyk i można ruszyć do lasu. Przeciętny zbieracz rozróżnia kilkanaście rodzajów grzybów, należy więc pamiętać, że nie wszystkie gatunki grzybów nadają się do jedzenia. Grzyby niejadalne mogą zagrozić zdrowiu, a nawet życiu waszemu i waszych najbliższych!

Podczas grzybobrania nalezy zachować zdrowy rozsądek. Najbardziej trujące grzyby należą głównie do grupy grzybów blaszkowych, ale nie jest to reguła. Warto w domowej biblioteczce posiadać atlas grzybów, który przyda ci się, gdy wrócisz z lasu. Przygotowaliśmy dla was informacje o najczęściej występujących trujących grzybach w Polsce.

Trujące grzyby w polskich lasach

  • Muchomor: sromotnikowy, cytrynowy, czerwony, jadowity, królewski, narcyzowy, plamisty, porfirowy.
  • Borowik: grubo trzonowy, purpurowy, szatański.
  • Gołąbek: przydrożny, Queleta.
  • Pieczarka: płaska, żółtawa.
  • Krowiak podwinięty
  • Tęgoskór: brodawkowaty, pospolity.
  • Strzępiak: ceglasty, gwiaździstozarodkowy, strzępiasty.
  • Gąska: oddzielona, rózgowata, siarkowa, tygrysowata.
  • Grzybówka czysta.
  • Maślanka wiązkowa.
  • Wieruszka: pogięta, zatokowata.
  • Zasłonak: brodaty, odwinięty.
  • Piestrzenica: kasztanowata, olbrzymia.

W naszych lasach najczęściej spotykanym trującym grzybem jest muchomor sromotnikowy. Jego wygląd przypomina gąskę zieloną lub kanię. Muchomor zawiera bardzo dużo toksyn. Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się po 6 godzinach od spożycia i są to wymioty, nudności, biegunka i ból brzucha. Kolejnym objawem jest żółtaczka, która jest spowodowana uszkodzeniem wątroby. Pamiętaj, w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogorszy. Nie lecz się domowymi sposobami, gdy zobaczysz pierwsze objawy. Nie zwlekaj i zgłoś się jak najszybciej do specjalisty. Pierwsza pomoc przy zatruciu muchomorem to próba wywołania wymiotów, a następnie płukanie żołądka. Przy zatruciu sromotnikiem konieczna jest hospitalizacja.

Nie rozpoznajesz grzybów? Nie ryzykuj!

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Główny Inspektor Sanitarny na swoje stronie internetowej umieścił informacje o bezpiecznym grzybobraniu warto poświecić chwile i zapoznać się z tą informacja:

  1. Pamiętaj! Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne ( warto korzystać z atlasów).
  2. Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczestrzą przyczynę tragicznych pomyłek.
  3. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  4. Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np.: Amanita phalloides, Amanita verna).
  5. Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzenie grzybów i przyśpieszających ich psucie.
  6. Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasów oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  7. Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
    W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.

Gdy dziecko zatruje się grzybami niejadalnymi

Jeżeli po spożyciu grzybów występują: nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza. Gdy dziecko skosztuje grzybów, a ty nabierasz podejrzenia, że grzyb był trujący podejmij jak najszybciej odpowiednie działanie, najważniejsze to obserwacja.

Reakcja na zatrucie grzybami może nastąpić w 2 przedziałach godzinowych:

- do 6 godzin spożycia;
- powyżej 6 godzin od spożycia.

Objawy zatrucia grzybami trującymi:

  • wymioty
  • biegunka
  • ból brzucha
  • nudności
  • zwężenie źrenic

Pamiętaj o przestrzeganiu zasad, że dzieciom do 4 roku życia nie należy podawać grzybów.

Ziobacz też: Zatrucie grzybami - pierwsza pomoc i objawy zatrucia grzybami

Aktualizacja: 2017-08-04 Publikacja: 2017-08-02
Ocena: 5
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.