Potrawy z dżemem: poznaj nasze propozycje

dżem
fot.: Thinkstock
Potrawy z dżemem cieszą się uwielbieniem nie tylko najmłodszych łasuchów.

Potrawy z dżemem mogą stać się podstawą każdego śniadania - najważniejszego posiłku dnia nie tylko dla dorosłych, ale szczególnie dla dzieci. Pierwsze spożywane danie powinno dostarczać nam jak największej ilości energii.

Dżem jako dodatek do potraw stanowi zwieńczenie całej kompozycji, a co za tym idzie, nadaje niepowtarzalnego smaku. Można wykorzystać go zarówno w typowych daniach tj. naleśniki czy podpłomyki, ale będzie równie świetnie pasował do kaszy jaglanej, owsianki czy musli.

Potrawy z dżemem: naleśniki z mąki orkiszowej

Naleśniki to bardzo pożywny pomysł na śniadanie. Zawierają składniki, które dostarczają energii na cały poranek, a poza tym są szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 110 g mąki orkiszowej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • dżem Łowicz
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie dodaj 100 ml mleka. Później stopniowo dołącz 200 ml mleka i roztopione masło. Gładką masę odstaw na pół godziny. Przygotuj patelnię o średnicy ok. 18 cm i usmaż naleśniki. Posmaruj każdy z nich cienką warstwą dżemu, konfitury lub marmolady i złóż w trójkąciki. Posyp gorzką czekoladą startą na tarce. Pamiętaj, aby zrobić to, gdy naleśniki będą jeszcze ciepłe.

Potrawy z dżemem: kasza manna

Kasza manna jako propozycja na śniadanie jest bardzo ceniona już od wielu lat. Powszechnie uznaje się, że jest to tylko opcja dla dzieci, ale dorośli również mogą czepać z niej wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim kasza manna zaspokaja głód na długi czas.

Składniki:

  • mleko
  • kasza manna
  • dżem Łowicz

Wykonanie:

Wlej mleko do garnka i gotuj na małym ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj kaszę mannę. Cały czas mieszając, gotuj kaszkę przez ok. 10 min. Następnie przelej ją na talerz lub do miseczki i pozwól lekko ostygnąć. Na koniec dodaj trochę dżemu i gotowe. Dzięki temu kaszka nabierze pysznego, owocowego smaku, któremu trudno się oprzeć

Potrawy z dżemem: musli

Musli to danie, które łączy ze sobą wiele składników. Zaczynając od płatków, które są źródłem błonnika, poprzez mleko dostarczające wapń, a kończąc na owocach suszonych lub świeżych zawierających wszelkie witaminy.

Składniki:

  • dowolne owoce
  • jogurt naturalny
  • dżem Łowicz
  • musli

Wykonanie:

Przygotowując swoje ulubine musli, możesz dowolnie bawić się smakami i kompozycją. Wybierz kilka rodzajów owoców, dodaj jogurt naturalny oraz płatki. Zwieńczeniem całego dania będzie uzupełnienie posiłku o kilka łyżek dżemu.

Nie przegap

Potrawy z dżemem: owsianka z orzechami

Owsianka w ostatnich latach przeżyła swój wielki bum. Polecana jest zarówno na śniadania, jak i na kolację, ponieważ przyspiesza metabolizm organizmu. Orzechy dodatkowo wpływają na inteligencję i pamięć, więc warto dołączyć je do pełnowartościowego posiłku.

Składniki:

  • płatki owsiane
  • powidła Łowicz
  • orzechy

Odmierz porcję płatków i zalej je zimną wodą, a następnie dopraw szczyptą soli. Całą owsiankę gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie, na suchej patelni praż przez kilka minut orzechy. Przełóż ugotowaną owsiankę do miseczki, dodaj powidła lub dżem, łyżkę jogurtu i posyp orzechami.

Potrawy z dżemem: kasza jaglana

Właściwości kaszy jaglanej jest mnóstwo. Przede wszystkim pomaga ona w wielu chorobach tj. celiakia, czyli dolegliwości układku pokarmowego pochodzące z nietolerancji glutenu. Ponadto, kasza jest bardzo lekkostrawna i stanowi świetną alternatywę dla ryżu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • 3-4 łyżyki kaszy jaglanej
  • dżem Łowicz
  • cynamon

Przygotowanie:

Kaszy jaglaną podpraż, przelej wrzątkiem i ugotuj w wodzie na sypko. Odstaw do wystygnięcia na kilkanaście minut. Następnie wymieszaj kaszę z mlekiem ryżowym, szczyptą cynamonu i dżemem. Całość zmiksuj na najwyższych obrotach i przelej do buteleczki lub kubka termicznego. Jeżeli smoothie wyszło zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.

Potrawy z dżemem: podpłomyki

Podpłomyki to nazwa, której wiele z was może nie kojarzyć. Jest to rodzaj łatwego do wykonania chleba, przypominający małe placki. Dodanie do niego odrobiny dżemu lub powideł nada całości wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 450 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • dżem Łowicz
  • oliwa
  • owoce, tymianek

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj z olejem, solą i zimną wodą. Zagniataj przez 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie podziel ciasto na 10 części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutkie, podłużne placuszki (ok 5 mm grubości). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placuszki polej oliwą, ułóż na nich wybrane owoce i tymianek. Piecz w temperaturze 190 st., przez ok. 20 min - aż podpłomyki będą zarumienione. Na ciepłe podpłomyki nałóż dżem lub konfiturę i gotowe!

Nie przegap

Aktualizacja: 2016-04-12 Publikacja: 2016-04-01
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.