Przepisy na cukinię: 5 dań z cukinii

2015-07-17 1:43

Cukinia jest jarzyną, cieszącą się dużym powodzeniem w Europie. Wszystko dzięki jej niezwykłym walorom smakowym. Jeśli i wy należycie do jej miłośników, zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem, w którym znajdziecie przepisy na cukinię - i to aż 5! Zarówno dla dzieci, jak i rodziców.

Przepisy na cukinię
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Warto skorzystać z przepisów na cukinię. Spożywanie rośliny sprzyja prawidłowej przemianie materii i odkwasza organizm.

Spis treści

  1. Przepisy na cukinię: leczo na upalne dni
  2. Przepisy na cukinię: lazania ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem
  3. Przepisy na cukinię: grillowana cukinia z serkiem topionym
  4. Przepisy na cukinię: zapiekanka z cukinią
  5. Przepisy na cukinię: karkówka z ziemniakami i cukinią

Cukinia, często również nazywana kabaczkiem, to bardzo wdzięczna do spożywania roślina. Można ją jeść zarówno na surowo, jak i ugotować, upiec czy przygotować na grillu. Opcji jest mnóstwo. Poniżej przedstawiamy więc przepisy na cukinię, w których na pewno znajdziecie coś dla siebie.

Przepisy na cukinię: leczo na upalne dni

Latem warto przygotować leczo, którego jednym ze składników będzie właśnie cukinia. Skoro akurat o tej porze roku mamy dostęp do świeżych darów natury, dlaczego z nich nie skorzystać?

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 5 młodych marchewek
  • 3 pomidory
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 kiełbaski śląskie
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia

Sposób przygotowania: Cukinię obierz i pokrój w kostkę, następnie umyj i pokrój papryki w niezbyt grube paseczki, a marchewki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Całość duś na patelni ok. 20 minut. Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę i cebulę i dodaj do warzyw. Pomidory sparz, obierz i pokrój w grubą kostkę. Dodaj do reszty i całość duś jeszcze ok. 15 minut. Następnie posyp natką pietruszki, przypraw do smaku i gotowe! Możesz podawać potrawę z ryżem, ziemniakami czy z grzankami z masłem czosnkowym.

>>Poznaj również 5 przepisów na pyszne letnie przekąski>>

Przepisy na cukinię: lazania ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem

Lazania to jedno z najpopularniejszych, obok pizzy i spaghetti, włoskich dań. Poniżej przedstawiamy pomysł na pyszne i lekkie danie obiadowe z jej "udziałem". Potrawa jest wykonana na mleczku sojowym.

Składniki:

  • 150 g cukinii – obranej i pokrojonej w plastry
  • 25 g startego sera typu Parmezan
  • 350 g gotowanego mięsa drobiowego
  • 570 ml napoju sojowego
  • 50 g dietetycznej margaryny lub masła roślinnego
  • 50 g  mąki
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 25 g orzeszków pinii – podprażonych na suchej, rozgrzanej patelni
  • 9 płatków makaronu typu lasagne

Sposób przygotowania:

Przygotowanie sosu: do średniej wielkości garnka wlej napój sojowy, a następnie dodaj tłuszcz i mąkę. Całość doprowadź do wrzenia i cały czas ubijaj zawartość trzepaczką, do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Potrawę przypraw gałką muszkatołową i gotuj na mniejszym ogniu jeszcze przez 1 minutę.Przygotowanie potrawy: Najpierw rozgrzej piekarnik do 190°C. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż 1/3 posiadanej porcji rozmrożonego szpinaku, potem dodaj 3 listki makaronu do lazanii i ponownie szpinak w ilości podobnej do początkowej. Następnie ułóż połowę porcji cukinii, orzeszki pinii, rozdrobnione, gotowane mięso drobiowe, a na górze rozprowadź niewielką ilość przygotowanego wcześniej sosu. Na całość nałóż kolejne 3 listki makaronu.Całą procedurę powtórz. Kończąc, na wierzch potrawy wylej pozostały sos i posyp go startym serem. Piecz w piekarniku przez ok. 30-40 minut, aż wierzch nabierze lekko brązowej barwy.

Przepisy na cukinię: grillowana cukinia z serkiem topionym

To przepis, dzięki któremu uzyskamy smaczną i zdrową potrawę. Zobaczcie więc, jak przygotować grillowaną cukinię z serkiem topionym!

Składniki:

  • 4 duże cukinie
  • 25 dag mięsa mielonego
  • opakowanie dowolnego serka topionego SERTOP np. Złoty Ementaler, śmietankowy, gouda
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • warzywa (1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek małej papryczki chilli)
  • 4 łyżki oliwy
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania: Najpierw umyj cukinie. Ich środek wydrąż, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj do niej mięso mielone, pokrojony czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość mieszaj przez ok. 10 minut, a potem wlej sos pomidorowy i dodaj serek topiony oraz wyciśnięty kawałek papryczki chilli. Mieszaj aż do momentu rozpuszczenia się serka topionego. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Cukinie wypełnij farszem i grilluj lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do momentu, aż będzie miękka. Po ok.30-45 minutach potrawa jest gotowa.

>>Dowiedz się również, jakie przekąski podawać dzieciom, by nie sięgały po słodycze>>

Przepisy na cukinię: zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią świetnie sprawdzi się jako pożywne danie obiadowe. Szczególnie dobrze smakuje podawana na ciepło.

Składniki:

  • 150 g szynki
  • 5 pomidorów
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • opakowanie Makaronu Międzybrodzkiego rurki   
  • ser żółty
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Ugotuj makaron. Następnie skrop go oliwą z oliwek i posyp parmezanem, całość wymieszaj. Umyte cukinie pokrój wzdłuż na cienkie paski, a kilka plastrów cukinii odłóż. Pomidory pokrój w plasterki, a szynkę w paski. Następnie pokrojone warzywa i szynkę wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryj plastrami cukinii i posyp startym żółtym serem. na koniec całość zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.

Przepisy na cukinię: karkówka z ziemniakami i cukinią

Karkówka z ziemniakami i cukinią to ten z przepisów na cukinię, który najbardziej przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych - czyli zdecydowanie obfitych - dań obiadowych. Zobaczcie, co zrobić, by ją przygotować.

Składniki:

  • karkówka – 1,5 kilograma
  • ziemniaki – 500 gramów
  • Fix Soczysta Karkówka z pieca Knorr – 1 opakowanie
  • czerwona papryka – 1 sztuka
  • cukinia – 1 sztuka
  • ketchup Hellmann’s Ognisty – 3 łyżki

Sposób przygotowania: Zacznij od pokrojenia karkówki w plastry o grubości 1 centymetra. Następnie ziemniaki, cukinię i paprykę pokrój w grubą kostkę podobnej wielkości. Potem przygotuj marynatę, łącząc Fix Knorr z ketchupem. Wszystkie składniki natrzyj marynatą i umieść w woreczku, który jest dołączony do opakowania Fix Knorr i zamknij klipsem. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec karkówkę piecz w nagrzanym do 180˚C piekarniku przez około 80 minut do momentu kiedy mięso będzie zupełnie miękkie.

Smacznego!

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza