Sezon na jabłka

2009-08-06 13:12

Jabłka chronią serce, pomagają schudnąć, wzmacniają włosy. To tylko niektóre z ich zalet. Owoce te mają przede wszystkim zbawienny wpływ na nasze zdrowie, dlatego powinny odgrywać ważną rolę w naszym żywieniu. Jabłka są zbawienne szczególnie o tej porze roku. Dzieki witaminom, a szczególnie witaminie C, wzmacniają odporność. Poza tym jabłka zawierają dużo związków, które chronią nas przed nowotworami i szkodliwym działaniem słońca. Powinny się znaleźć w diecie osób cierpiących na kłopoty z przemianą materii. Zawierają bowiem pektyny, ułatwiające trawienie.

Chrapka na jabłka
Autor: photos.com

Spis treści

  1. W jakiej postaci najlepiej jeść jabłka?
  2. Dlaczego warto jeść jabłka?
  3. Jakie jabłka wybierać na przetwory?

Jabłka są najsilniejszymi przeciwutleniaczami. Jeden z nich - kwercetyna - uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się cholesterolu. Hamuje więc rozwój miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Działa też antybakteryjnie, antynowotworowo i przeciwwirusowo. W jabłkach jest jej tyle co w czerwonym winie.  Dwa jabłka dziennie zaspokajają jedną trzecią zapotrzebowania na witaminę C. Jabłka zawierają potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem, beta-karoten (prowitaminę A), a głównie błonnik w postaci pektyn.

W jakiej postaci najlepiej jeść jabłka?

Najwięcej pektyn znajduje się w gniazdach nasiennych, których, niestety, nie jadamy.  Ideałem byłoby jeść jabłka starte wraz z gniazdami nasiennymi na plastikowej tarce. W tej postaci zajmują więcej miejsca i działają na większej powierzchni przewodu pokarmowego. Jedzmy przynajmniej nieobrane i surowe, ponieważ przetworzone tracą cenny błonnik. Pektyny zapobiegają próchnicy, ułatwiają trawienie. Pęczniejąc, dają nam poczucie sytości, dlatego jabłka są składnikiem diet odchudzających.

Dobrze wiedzieć

Wszystkie znane dziś odmiany jabłek powstały z krzyżówek dzikich jabłoni z Azji Środkowej. Szlachetnych odmian jest obecnie 10 tysięcy. Na świecie są drugim, po winogronach, najczęściej uprawianym gatunkiem owoców. Rosną niemal wszędzie, choć najsmaczniejsze pochodzą z umiarkowanej strefy klimatycznej.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Również dlatego, że mają niewiele kalorii: od 36 do 57 kcal w 100 g.  Kto je dużo jabłek, ma piękną skórę, włosy i paznokcie. Dzieje się tak dzięki zawartemu w owocach krzemowi, którego z wiekiem mamy coraz mniej.

Jakie jabłka wybierać na przetwory?

Na kompoty najlepsze są owoce kwaśne, aromatyczne, o białym lub kremowym miąższu i małej zawartości garbników. Takie są odmiany beforets, wealthy i spartan. Do suszenia - mięsiste, np. idared albo jonatan.  A na marmolady, galaretki czy przeciery - bogate w cukry oraz pektyny antonówki i james grieve.

Nie róbmy przetworów z zepsutych jabłek. Brązowe plamy to trucizna - rakotwórczy alkaloid zwany patuliną. Przenika cały miąższ, więc nie wystarczy wykrojenie zgniłego kawałka. Nasze polskie jabłka bywają nieodpowiednio przechowywane, dlatego wiosną parcieją i gniją. Wtedy warto kupować owoce z importu.

miesięcznik "Zdrowie"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza