Rodzaje mleka modyfikowanego: jakie wybrać?

Mleko dla dziecka. Mleko modyfikowane
fot.: thinkstockphotos.com
Mleko dla dziecka nazywane jest mlekiem modyfikowanym lub mieszanką sztuczną. Nie ma potrzeby jednak, by się go obawiać!

Rodzaje mleka modyfikowanego: nie ma jednej mieszanki idealnej dla każdego dziecka. Przed podjęciem decyzji o wyborze mleka trzeba wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii. Sprawdźcie, jakich i jakie mleko modyfikowane wybrać.

Wybór mleka modyfikowanego dla niemowlaka nie jest prosty, będzie podstawą żywienia niemowlaka. Dobre mleko musi spełniać wiele wymagań, przede wszystkim dostarczyć dziecku wszystkich składników odżywczych (nie tylko tych podstawowych), smakować dziecku i nie powodować problemów z układem pokarmowym. Teoretycznie w tym wyborze powinien uczestniczyć pediatra. Nie zawsze jednak jest to możliwe, dlatego wiele mam samodzielnie decyduje o tym, jakie mleko będzie dostawało niemowlę. Jeśli i ty stoisz przed takim wyborem, przeczytaj, o czym trzeba wiedzieć przed zakupem mieszanki.

Czytaj także: >> Na czym polega sztuczne karmienie noworodków? >>

Mleko modyfikowane powinno być dobrane do wieku

Mleka modyfikowane sprzedawane bez recepty w sklepach i aptekach są przeznaczone zarówno dla niemowląt, jak i dla dzieci starszych. Każdy typ mieszanki ma inny skład, co wynika z faktu, że organizm starszego dziecka ma nieco inne potrzeby, a jego układ pokarmowy jest dojrzalszy niż u noworodka czy nimowlaka na etapie rozszerzania diety. Dlatego to wiek malca trzeba brać pod uwagę w pierwszej kolejności. Każda mieszanka oznaczona jest cyfrą: 1, 2, 3, 4 lub 5. Im niższa liczba, tym młodsze dziecko może być karmione danym typem mleka.

  • Numer 1 – oznacza mleko początkowe dla niemowląt od urodzenia do 6. miesiąca życia. Jest bardzo delikatne, jego skład uwzględnia niedojrzałość układu pokarmowego. Nie jest to jednak mleko, które można podawać wcześniakom.
  • Numer 2 – mleko następne, dla niemowlaków od 6. do 12. miesiąca życia. Zawiera więcej żelaza niż mleko początkowe, gdyż niemowlęta, które zaczynają samodzielnie się poruszać (np. raczko-wać) potrzebują go znacznie więcej.
  • Numer 3, 4, 5 – tymi symbolami oznaczane są mieszanki dla dzieci powyżej roku. Mleko nr 3 przeznaczone jest dla dzieci do 2. roku życia, mieszanki nr 4 – dla dzieci do 3. roku życia, zaś nr 5 – dla przedszkolaków. Ich skład jest odpowiedniejszy dla organizmu dziecka niż skład mleka krowiego, są też wzbogacane w składniki, których w diecie zwykle jest za mało: witaminę D3, kwasy tłuszczowe czy żelazo.

Czytaj także: >> Co zawierają mieszanki mleczne? Sprawdź składniki >>

Mleko modyfikowane: ważny stan zdrowia

Jeśli maluchowi nic nie dolega, może dostawać zwykłe mleko bez żadnych dodatkowych oznaczeń. Są jednak dzieci, których zdrowie wymaga, by podawać im specjalną mieszankę. Jeśli problemy są poważne – typu alergia – o wyborze mleka decyduje lekarz, bo takie mieszanki (tzw. hydrolizaty) są przepisywane na receptę. Jest jednak kilka innych dolegliwości, które można złagodzić – lub im zapobiec – karmiąc niemowlaka właściwie dobraną mieszanką. Takie produkty są odpowiednio oznaczone: opisem bądź symbolem umieszczonym na opakowaniu w widocznym miejscu.

  • HA – to mieszanki dla dzieci, które mogą być zagrożone alergią. Podaje się je niemowlakom zdrowym w przypadku, kiedy któreś z rodziców (albo oboje) ma alergię, bo wtedy istnieje ryzyko, że dziecko również będzie alergikiem. Białko znajdujące się w mieszankach oznaczonych tym symbolem jest bardziej rozdrobnione, dzięki czemu mniej uczula. Ten typ mieszanek nie nadaje się dla dzieci, które już mają alergię.
  • AR – mleko antyrefluksowe, czyli przeciw ulewaniu. W jego składzie znajduje się dodatkowo substancja, która zagęszcza mleko w żołądku niemowlaka – może to być mączka z ziaren chleba świętojańskiego lub skrobia ziemniaczana.
  • R lub GR – to mleko z dodatkiem kleiku ryżowego lub ryżowo-gryczanego, bardziej sycące niż inne mieszanki. Przeznaczone jest dla niemowlaków z dużym apetytem lub do karmienia na noc, by dziecko rzadziej się budziło.
  • Na kolki i wzdęci. Mieszanki tego typu oznaczane są słownie (np. Comfort, AntiColic). Mają obniżoną zawartość tość laktozy, zhydrolizowane (czyli rozdrobnione) białko oraz dodatek błonnika, który rozluźnia stolce.
  • Bio – taki dopisek na etykiecie oznacza, że mieszankę wyprodukowano z mleka krowiego wytwarzanego w kontrolowanym gospodarstwie ekologicznym, a krowy jadły karmę certyfikowaną.

Mleko modyfikowana: wartość dodana

Przed dokonaniem ostatecznego wyboru warto też sprawdzić, jakie dodatkowe substancje odżywcze zawiera mieszanka. W sprzedaży praktycznie nie ma mleka, które zawierałoby wyłącznie podstawowe, określone prawem składniki. Nawet najtańsze mleko ma w składzie jakiś dodatkowy kompleks odżywczy, który upodabnia je do mleka kobiecego. Nie istnieje mieszanka, która całkowicie  by naśladowała pokarm matki, jednak  im więcej cennych dla niemowlaka substancji zawiera mleko, tym lepiej. Oto, na
jakie składniki warto zwrócić uwagę.

  • Probiotyki. Kolonizują jelita i wspierają ich pracę, mają korzystny wpływ na odporność niemowlaka, hamują wzrost drobnoustrojów, zapobiegają zaparciom, łagodzą objawy nietolerancji laktozy. Biorą też udział w procesach przyswajania wapnia, fosforu i żelaza, witamin z grupy B oraz witaminy K.
  • Oligosacharydy (prebiotyki). To cu-kry złożone, które nie są rozkładane w przewodzie pokarmowym, lecz ulegają fermentacji dopiero w jelicie grubym. Są pożywką dla probiotyków, ułatwiają wchłanianie się wapnia i sprawiają, że stolec dziecka jest bardziej miękki (co zapobiega zaparciom).
  • Nukleotydy. Niezbędne zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu, gdyż uczestniczą w procesach podziału komórek. Wspierają też układ odpornościowy oraz usprawniają pracę jelit.
  • Kwasy tłuszczowe LCPUFA. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas dokozahek-saenowy DHA oraz alfalinolenowy (ALA). Oba należą do kwasów omega-3 i są potrzebne do rozwoju mózgu oraz tkanek nerwowych. Kwas DHA jest wręcz niezbędny do właściwego rozwoju i pracy komórek układu nerwowego oraz siatkówki oka dziecka.

Na czym polega modyfikacja?

To proces, podczas którego mleko krowie jest preparowane tak, aby składem i proporcjami substancji odżywczych w jak największym stopniu przypominało mleko mamy. W trakcie modyfikacji z mleka usuwany jest nadmiar niektórych składników (np. białka, sodu i potasu), gdyż w ilości, w jakiej występują w mleku krowim, mogłyby za bardzo obciążać układ pokarmowy malca, jego wątrobę i nerki. Dodawane są zaś składniki, których jest zbyt mało: żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy, witamina D3.

Aktualizacja: 2016-04-12 Publikacja: 2016-02-28
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.