Żywienie niemowlęcia: zdrowe śniadanie dla niemowlaka

Co podawać niemowlęciu na śniadanie?
fot.: photos.com
Śniadanie niemowlaka nie powinno być monotonne.

Śniadanie dla niemowlęcia jest tak samo ważnym posiłkiem, jak dla starszego dziecka czy dla dorosłego. Niemowlak karmiony wyłącznie mlekiem jada wówczas, kiedy ma na to ochotę. Ale kiedy nadejdzie pora na rozszerzanie diety niemowlaka, trzeba zmierzać do tego, by dziecko jadło pięć posiłków dziennie. Trzy główne: śniadanie, obiad i kolację oraz dwa mniejsze: drugie śniadanie i podwieczorek, które pozwolą dziecku dotrwać do głównego posiłku. Jak komponować śniadanie dla niemowlaka, by było pożywne i zdrowe?

Śniadanie: dla niemowlaka to ważne poranne źródło energii

Rozszerzanie diety niemowlęcia sprawia, że rytm posiłków dziecka zbliża się do rytmu posiłków dorosłych. Śniadanie to pierwszy posiłek po nocnej przerwie. Niemowlęta również go potrzebują. Dzieci mają bowiem szybszą przemianę materii niż dorośli i gorzej znoszą dłuższe przerwy między posiłkami. Śniadanie niemowlaka ma dostraczyć mu potrzebnego ładunku energii i składników pokarmowych – nie zastąpi tego inny posiłek w ciągu dnia. Bez śniadania niemowlę może być apatyczne bądź rozdrażnione i szybciej będzie się męczyć. Badania dowodzą również, że dzieci, które regularnie jedzą śniadania, już w okresie niemowlęcym mają lepszą odporność, a w późniejszych latach są bardziej energiczne od rówieśników, którzy śniadań nie jadali. Wreszcie podawanie dziecku prawidłowo skomponowanego porannego posiłku pozwala kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe.

Dobrze wiedzieć

Śniadanie niemowlaka: 3 ważne zasady
Śniadanie powinno być spożywane mniej więcej o tej samej porze. Warto zarezerwować na nie trochę czasu, aby malec nie musiał jeść w pośpiechu. Jeśli dziecko ma już kilka mlecznych zębów, zwracaj uwagę, by dokładnie gryzło jedzenie. Do nieprzeżutego pokarmu nie dotrą enzymy trawienne, co może spowodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Śniadanie niemowlaka komponuj w zgodzie z piramidą żywienia

Zgodnie z wyliczeniami dietetyków śniadanie powinno dostarczyć dziecku 15 proc. dziennej energii. Nie powinno być ani za skąpe, ani zbyt obfi te. W tym pierwszym przypadku bowiem zapotrzebowanie na kalorie nie zostanie zaspokojone, w drugim zaś organizm zajmie się trawieniem, przez co dziecko może być ospałe. Jednocześnie pierwszy dzienny posiłek powinien być daniem pełnowartościowym, to znaczy dostarczać maluchowi niezbędnych składników pokarmowych: białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów. Docelowo malec powinien dostawać na śniadanie potrawy pochodzące ze wszystkich pięciu podstawowych grup piramidy żywienia, a więc:

  • produkty zbożowe
  • owoce i warzywa
  • jaja, ryby, mięso, wędliny
  • mleko i przetwory mleczne
  • masło i oleje roślinne.

Z czego powinno składać się śniadanie niemowlaka?

Niemowlę wielu potraw jeszcze jeść nie może, mimo to śniadanie  dla takiego malucha też może być zróżnicowane. Co powinno znaleźć się na jego talerzu?

  • Kaszki – źródło węglowodanów, witamin i składników mineralnych; można je przygotowywać na wodzie albo mleku modyfikowanym. Nowością są kaszki i kleiki z owocami, gotowe do spożycia. Niektóre z nich można podawać już w 4. miesiącu.
  • Mleko modyfikowane i jogurty dla niemowląt – idealne źródło wapnia, witaminy D3, żelaza, składników mineralnych. Jogurty „niemowlęce” można dawać dzieciom powyżej 6. miesiąca, zaś jogurt naturalny można podawać maluchom po 11. miesiącu.
  • Jaja – żółtko zawiera witaminy A, E i z grupy B, a także minerały (wapń, żelazo, potas, sód, cynk, fosfor) i kwasy tłuszczowe. Można podawać je dzieciom po 6. miesiącu. Białko jaja nie jest tak cenne a poza tym jest silnym alergenem, dlatego wprowadza się je do diety dziecka dopiero pod koniec pierwszego roku. Podając dziecku jajka, pamiętaj, że muszą być one mocno ścięte bądź ugotowane na twardo. Przed rozbiciem sparz skorupki, bo mogą na nich żyć pałeczki salmonelli.
  • Wędliny – można je podawać dopiero rocznym dzieciom. Te ze sklepu zawierają jednak mnóstwo soli, konserwantów i substancji poprawiających smak, dlatego lepiej zastępować je upieczonym w domu schabem lub szynką. Dzieciom, które skończyły roczek, można również dawać specjalne niemowlęce paróweczki w słoiczkach.
źródło: miesięcznik "M jak mama"
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.