Zamrażanie i podgrzewanie mleka z piersi - dlaczego NIE WARTO?

2021-09-29 13:13

Mleko matki - pełne składników odżywczych, unikalne pod wieloma względami. I choć znane od początku istnienia człowieka, wciąż kryje tajemnice, nieustannie odkrywane przed naukowców. Ostatnio pojawiły się badanie potwierdzające, że zamrażenie i podgrzewanie mleka z piersi negatywnie wpływa na jego skład.  

Mrożenie mleka kobiecego
Autor: Getty Images Dlaczego nie warto mrozić mleka z piersi?

Rozwój nauki i technologii pozwala naukowcom odkrywać tajemnice ludzkiego organizmu. Jedną z wciąż niezbadanych jego części jest mleko kobiece. W dzisiejszych czasach wiele matek odciąga pokarm, by później podać je dziecku - bo zostawiają dziecko pod opieką innych, bo robią zapasy itd.

W takich sytuacjach ważny jest, by przechowywać mleko w odpowiednich warunkach. Dowiedz się jak powinno wyglądać zamrażanie i podgrzewanie mleka z piersi, by wciąż dawać maluszkowi to, co najlepsze.

Spis treści

  1. Nie używaj zamrażarki, jeśli nie musisz
  2. Jak przechowywać mleko?
  3. Nie podgrzewaj mleka za bardzo!
  4. Genetyczne bogactwo kobiecego mleka
7 składników zwiększających laktację

Nie używaj zamrażarki, jeśli nie musisz

Dość powszechną praktyką wśród mam jest zamrażanie odciągniętego mleka. Co prawda, przedłuża to przydatność pokarmu do spożycia i zapobiega jego psuciu, ale jednocześnie ma negatywny wpływ na jego wartości. Procesy zamrażania i odmrażania niszczą znaczną część składników odżywczych, przede wszystkim tych zawartych w warstwie tłuszczowej mleka.

Co więcej, mleko po rozmrożeniu może zmienić zapach (chociaż wciąż jest świeże) i dziecko niekoniecznie musi chcieć je pić. 

Jeśli z przyczyn np. hospitalizacji, nie możesz podawać dziecku odciągniętego mleka na bieżąco, zamrażaj je, z myślą o innym zastosowaniu. Możesz go np. używać do kąpieli noworodka - ma niesamowite właściwości pielęgnacyjne.

W wyjątkowych przypadkach, jeśli nie możesz na czas dostarczyć dziecku świeżego mleka z piersi, lepsze będzie mleko kobiece mrożone, niż mleko modyfikowane. 

Jak przechowywać mleko?

Najlepiej jest przechowywać mleko w zamkniętym pojemniku w lodówce, gdzie panuje stała, kontrolowana temperatura 4 stopni Celsjusza. W takich warunkach można je przechować przez kilka (do 4) dni. Pamiętaj, by nie przechowywać mleka na drzwiach lodówki

A co z bakteriami? Mleko mamy posieda cenną cechę "samoczyszczenia się" z flory bakteryjnej, tzw. właściwości bakteriostatyczne. Samo usuwa bakterie, które mogły pojawić się podczas odciągania i przelewania pokarmu z pojemnika do pojemnika.

Badania mleka pokazały, że mleko kobiece po 96 godzinach (trzymane w warunkach chłodniczych) traci znaczną ilość bakterii pochodzących z zewnątrz w porównianiu z ich poziomem chwilę po odciagnięciu.

Nie podgrzewaj mleka za bardzo!

Jedną z zalet karmienia piersią jest stała, przyjazna dziecku temperatura pokramu ok. 37 stopni Celsjusza. Z tego względu, mleko podawane w butelce podgrzewane jest przed podaniem. Samo podgrzanie mleka nie wykazało jednak istotnych korzyści dla dziecka. Oczywiście ma to znaczenie ze względu na samo spożywanie mleka - zarówno dorośli, jak i dzieci, nie przepadają za zimnym jedzeniem. 

Najlepiej podgrzewać mleko w kąpieli wodnej w temperaturze 40 stopni, przez około 20 minut.

Dowiedz się: Jak podgrzewać gotowe dania w słoiczkach dla dziecka? Przegląd podgrzewaczy

Tak więc podgrzewanie mleka nie jest konieczne, chociaż wskazane. Warto pamiętać, że NIE WOLNO PODGRZEWAĆ MLEKA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ! Emitowane przez mikrofalówkę fale niszczą cenne składniki odżywcze pokarmu oraz mogą nierównomiernie go podgrzać. Ponadto, mleka nie należy przegrzewać.

Już w temperaturze 40 stopni Celsjusza pokarm traci cenne enzymy. W bardzo rzadkich przypadkach zaleca się pasteryzację kobiecego mleka. Odbywa się to jedynie w warunkach labortoryjnych, w specjalnie do tego przystosowanych urządzeniach. Nieprawdą jest, że mleko należy pasteryzować, jeśli żółtaczka u dziecka się przedłuża. 

Genetyczne bogactwo kobiecego mleka

Szereg badań nad mlekiem matki pokazało, jak ogromne bogactwo materiału genetycznego w nim drzemie. Zespół naukowców potwierdził różnorodność zawartych w nim elementów komórkowych - począwszy od komórek nabłonka, skończywszy na komórkach odpornościowych matki. Odkryto obecność komórek macierzystych, w których eksperci pokładają największe nadzieje. 

Dowiedziono również, że w warunkach laboratoryjnych komórki te mają zdolność różnicowania się w struktury komórkowe dowolnych narządów, na przykład w neurony mózgu. 

Przeczytaj: Sterylizatory do butelek: co musisz o nich wiedzieć?

Badania nad obecnością komórek macierzystych w mleku matki mogą mieć znaczący wpływ na rozwój medycyny regeneracyjnej. Pobieranie ich z kobiecego pokarmu jest mniej kontrowersyjne i nie narusza względów etycznych w przeciwieństwie do uzyskiwania ich na przykład z płodów. 

Mleko kobiece jest najbardziej wartościowym posiłkiem dla twojej pociechy. Dziecko powinno być karmione pokarmem matki do 6. miesiąca życia, później można wprowadzać do diety coraz to nowe produkty. Warto pamięć o jego walorach smakowych i bogactwie składników odżywczych, niezbędnych od pierwszych dni życia maluszka.

źródło: PAP

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza