Jak schudnąć po świętach? 7 pomysłów na zdrowe dania, dzięki którym schudniesz do sylwestra!

Zdrowa dieta
fot.: thinkstockphotos.com
Jak schudnąć po świętach? Jedząc dużo warzyw i owoców.

Potrawy wigilijne są często bardzo ciężkostrawne. Łatwo więc zdobyć nadprogramowe kilogramy, a wtedy pojawia się pytanie: jak schudnąć po świętach?

Dania przygotowywane na wigilię to często smażone ryby, pierogi czy krokiety. Tradycja mówi, że należy spróbować każdego dania przynajmniej po trochu. Kiedy już nie możemy nic w siebie zmieścić na stole pojawiają się ciasta oraz inne słodkości. Taki tryb życia pozwala w kilka dni zdobyć wiele dodatkowych kilogramów. Przedstawiamy smaczne i lekkie przepisy, które pomogą ci schudnąć!

>> Jak badania genetyczne pomagają w kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych?

Jak schudnąć po świętach: kasza jaglana ze ślwiką

Kasza jaglana to jeden z najzdrowyszych składników każdej diety, ponieważ usprawnia ona pracę żołądka. Jest sycąca, co sprawia, że zapominamy o jedzeniu na kilka dobrych godzin.

Składniki:

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 10 dużych śliwek
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach, a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Gotujemy 10 minut na małym ogniu oraz dodajemy łyżkę masła i cukier wanilinowy. Przykrywamy pokrywką, aby kasza napęczniała. W tym czasie każdą śliwkę kroimy na dwie części i wyjmujemy pestki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, a po wymieszaniu także śliwki. Całość podsmażamy do momentu, aż śliwki zmiękną. Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy śliwki i jeszcze gorącą podajemy na stół.

>> Czytaj także: Przekąski na karnawał-poznaj 5 pysznych przepisów! >>

Jak schudnąć po świętach: zapiekane warzywa z kminkiem

Warzywa w każej postaci są bardzo zdrową potrawą. Po tłustych, wigilijnych daniach uzuepłnią braki witamin oraz poprawią nasze sampopoczucie.

Składniki:

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • pieprz i sól
  • 2 średnie ziemniaki
  • masło
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łyżka kminku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z oliwą. W tym czasie obieramy marchewki i ziemniaki, a następnie kroimy je w talarki o grubości ok. 1 cm. Kolbę kukurydzy kroimy w 2 cm krążki. Tak przygotowane warzywa wsypujemy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Kiedy będą gotowe, odcedzamy je z wody, łączymy z cebulką, dodajemy kminek oraz sól i pieprz do smaku, a także odrobiną masła. Całość mieszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

>> Sprawdź też: Jedzenie, które WZMACNIA ODPORNOŚĆ DZIECKA >>

Jak schudnąć po świętach: zupa brokułowa

Zupa brokułowa jest bardzo sycącą, a zarazem lekką w smaku potrawą. Przyspiesza metabolizm i smakuje także dzieciom.

Składniki:

  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • paczka mrożonych brokułów
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki  tymianku

Przygotowanie:

Brokuły gotujemy z zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem i solą przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy masło, wyjmujemy liść laurowy a następnie całość blendujemy. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z makaronem lub grzankami.

>> Zobacz również: JEDZENIE: prawdy i mity. Jakie jedzenie rzeczywiście nam szkodzi? >>

Jak schudnąć po świętach: zupa marchewkowa z imbirem

Poprzez zupę marchewkową możesz przemycić do diety swoich dzieci warzywa. Dzięki jej delikatnemu, słodkiemu smakowi oraz zapachowi przypadnie do gustu nawet najmłodszym członkom rodziny.

Składniki:

  • 2-3 kostki bulionowe
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 duże ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 6 dużych marchewek
  • 2 łyżki suszu z pietruszki

Wykonanie:

Kostki rosołowe gotujemy z wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy obraną marchew i ziemniaki, gotujemy ok. 30 minut. Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy sól, susz z pietruszki, doprawiamy imbirem i pieprzem. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą.

>> Czytaj także: PRODUKTY DLA DZIECI tylko pozornie zdrowe. Zobacz jak łatwo się oszukać! >>

Jak schudnąć po świętach: omlet z kaszą jaglaną

Omlet to szybka propozycja na śniadanie, którą wielu z nas preferuję. Poprzez dodanie kaszy jaglanej można sprawić, że będzie to pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi głód na dłuższy czas.

Składniki:

  • ½ łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
  • 1/4 cebuli cukrówki
  • szczypiorek lub koperek do posypania
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju. Cebulę poszatkuj i delikatnie zrumień na rozgrzanej patelni. Jajko starannie roztrzep, dodaj odrobinę soli i pieprzu, dorzuć kaszę jaglaną i wymieszaj. Całość wylej na gorącą cebulę i podsmaż chwilę z obu stron aż białka jaja się zetną. Posyp szczypiorkiem lub koperkiem i gotowe!

>> Zobacz również: Zdrowe dania dla dzieci: przepisy na smaczne i tanie potrawy >>

Jak schudnąć po świętach: bukiet kolorowych sałat

Sałatka to zdrowy dodatek do każdego posiłku. Bukiet zawiera mnóstwo witamin, a podany z odpowiednim sosem nada potrawie wyjątkowego charakteru.

Składniki:

  • 2 dojrzałe avokado, obrane i pokrojone w cząstki
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 opakowania mieszanki sałat
  • 2 łyżki łuskanych orzeszków włoskich
  • 2 łyżki pestek dyni

Do dressingu:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej i płatków chilli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki dressingu zmiksować w blenderze i ewentualnie doprawić do smaku. Mieszankę sałat wymieszać z pozostałymi elementami sałatki, polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Przed samym podaniem delikatnie wymieszać.

>> Sprawdź też: 5 smacznych i zdrowych koktajli dla kobiet w ciąży >>

Jak schudnąć po świętach: ziołowy łosoś z warzywami

Łosoś z warzywami to szybka w przygotowaniu, lekkostrawna potrawa. Bogata jest w kwasy omega 3, które odpowiedzialne są za chamowanie starzenia się komórek, a nawet mają działanie przeciwnowotworowe.

Składniki:

  • zioła prowansalskie
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa
  • pieprz, gruba sól morska
  • filety z łososia (po 20 dag na osobę)
  • mrożone warzywa,

Przygotowanie:

Filety połóż na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą. Piecz w piekarniku 15–20 minut w temperaturze 200ºC. Warzywa włóż do szybkowaru, zalej wodą, gotuj 3 minuty. Filety posyp szczypiorkiem, podawaj z warzywami.

>> Czytaj także: Żywienie dziecka: zdrowe jedzenie w szkole >>

Aktualizacja: 2016-11-09 Publikacja: 2015-12-28
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.