Ciasteczka świąteczne: przepisy na ciasteczka, które możesz zrobić z dzieckiem [7 pomysłów]

Przepisy na święta
fot.: thinkstockphotos.com
Wspólne przygotowywanie ciasteczek to wspaniała radocha dla wszystkich członków rodziny!

Tworzenie świątecznych przysmaków będzie świetną zabawą dla ciebie oraz twojego dziecka. Możesz pozwolić mu robić łatwiejsze do wykonania elementy przepisu, pamiętając o zachowaniu odpowiednich środków ostrożności.

Jeżeli nie wiesz jakie słodycze wykonać w tym roku na Boże Narodzenie poniżej przedstawiamy kilka kultowych oraz innowacyjnych przepisów!

Ciasteczka świąteczne: pierniczki

Pierniczki to najpopulaniejsza, słodka przekąska świąteczna. W każde Boże Narodzenie pojawia się na stole wielu rodzin. Może również służyć jako dekoracja np. na choinkę.

Składniki:

  • ½ szklanki miodu
  • szczypta pieprzu
  • 100g oliwy lub oleju
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

Składniki do lukru:

  • 2 łyżki gorącej wody
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Na początku roztapiamy cukier z miodem. Do ostudzonej mieszanki, dodajemy oliwę, przyprawy, cukier wanilinowy oraz sodę lub proszek do pieczenia. Natępnie wszystko razem mieszamy i dodajemy mąką. Po złączeniu się wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Na koniec odstawiamy powstałą masę do lodoówki na ok. 1h. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Kolejny krok to wycięcie dowolonych wzorów. Ciasteczka pieczemy na papierze przez 10 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Po upieczeniu pierniczków, należy przechowywać je w odpowiednim pojemniku. Kilka dni później pierniki będą gotowe, a więc  wyjmujemy je i dekorujemy w dowony sposób. Jeżeli nie wiesz jak przygotować lukier to mamy dla ciebie prosty przepis. Łączymy ze sobą cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę tak, aby powstała idealna mieszanina bez żadnych grudek. Na pierniczkach rozsmarowujemy porcję lukru i ciastka są już gotowe. Pamiętaj, że lukier szybko zastyga, więc musisz się spieszyć z dekorowaniem.

>> Czytaj także: Przepisy na Boże Narodzenie - poznaj 5 pomysłów na słodkie święta! >>

Ciasteczka świąteczne: pierniczki przekładane

Pierniczki przekładane to nowa forma tradycyjnych ciastek. Jeżeli znudziło wam się jedzenie w kółko tego samego spróbuj wykorzystać nasz przepis.

Składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
  • trochę oliwy lub masła
  • powidła o dowolnym smaku
  • 2 łyżeczki przypraw do pierników

Przygotowanie:

Pierwszą czynnością jest rozpuszczenie miodu z cukrem. Po przestygnięciu mieszamy go z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Pod koniec dodajemy trochę oliwy lub masła. Masę wkładamy na chwilę do zamrażarki, później wałkujemy ją na grubość 2-3 mm. Następnie wytnij z niej dowony kształt jaki chcesz, aby miały twoje ciastka. Kolejna czynność to pieczenie w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Na ostudzone pierniczki kładziemy warstwę powideł i przekładamy drugim ciasteczkiem. Gotowe pierniki pozostawiamy na 1-2 dni, aby zrobiły się wystarczająco miękkie.

>> Przeczytaj też: Ciasteczka na Boże Narodzenie: jak je ozdobić? [FILM] >>

Ciasteczka świąteczne: ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne to mocno kruche ciasteczka o aromacie korzennym. Idealne na przekąskę w czasie świąt. Można nimi zastąpić typowe pierniki bożonarodzeniowe.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (300 g)
  • 100 g miodu
  • 2/5 margaryny (100 g)
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki: imbiru i kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Do miski włóż margarynę i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem. Następnie przełóż ciasto na podsypany mąką stół i zagnieć. Tak przygotowaną masę zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm, a później wytnij dowolne wzory. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 stopniach. Gotowe ciastka udekoruj według własnego uznania.

>> Czytaj także: Jak zrobić lukier? Przepis na lukier na pierniczki krok po kroku >>

Ciasteczka świąteczne: ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka cynamonowe to jedne z najprostyszych do przygotowania, świątecznych słodyczy. Można podarować je w prezencie koleżance lub bliskiej osobie. Ładnie zapakowane będą stanowić świetny prezent np. Mikołajkowy.

Składniki:

  • 400 g mąki orzechowej
  • 150 g cukru pudru
  • 4 duże jabłka
  • 20 g cynamonu
  • 340 g mąki
  • 150 g cukru drobnego

Wykonanie:

Najpierw łączymy suche składniki, a następnie dodajemy białka jajek i zagniatamy ciasto. Później rozwałkowujemy ciasto, wycianym dowolne kształty i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 160°C. Kolejny krok to już tylko studzenie i dekorowanie. Ozdób ciastka w dowolny, oryginalny sposób, a zachwycą każdego łasucha, któremu je podarujesz.

>> Zobacz też: Sylwestrowe przekąski: poznaj 5 pysznych przepisów! >>

Ciasteczka świąteczne: bałwanki na patyku

Bałwanki na patyku to świetna przekąska świąteczna dla dzieci. Ich kształt zachwyci nie jednego małego smakosza słodyczy.

Składniki:

  • 80 g czekoladowego masła orzechowego
  • 400 g suchego ciasta (np. piernika)
  • 50 ml śmietanki 30%
  • podłużne żelki
  • kawałek pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
  • kolorowe drażetki
  • 150 g białej czekolady
  • patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków
  • 120 g serka mascarpone

Wykonanie:

Na początku musisz pokruszyć ciasto. Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika. Po wyciągnięciu oddziel z kuli 2/3 i utocz z niej 12–18 kul. Z pozostałej części ciasta ulep tyle samo kul, ale mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj. Nadziej kolejno duże kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie małe kulki. Całość schowaj do lodówki na 10 minut. Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej - noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.

>> Czytaj także: Ciasto z jabłkami: przepis na szarlotkę, crumble, tartę z jabłkami [3 PROSTE PRZEPISY] >>

Ciasteczka świąteczne: lizaki czekoladowo-malinowe

Lizaki, które możesz przygotować razem z dzieckiem, to oryginalna przekąska świąteczna.

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 galaretki malinowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:

Najpierw wymieszaj mąkę z kakao, mąką ziemniaczaną i przesiej. Nasępnie ubij białka jaj i dodaj cukier oraz żółtka. Na koniec dołóż mąkę i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do prostokątnej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°. Piecz ok. 45 min. Po upieczeniu wystudź ciasto. Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody i wystudź. Mleko skondensowane zacznij ubijać mikserem, a następnie dolej powoli zimną, zastygającą galaretkę. Wymieszaj piankę i przelej na biszkopt. Wstaw do lodówki na około 6 godzin. Ciasto z zastygniętą masą pokrój na kwadraty. Każdy ponakłuwaj na szaszłykowe patyczki. Następnie możesz je dowolnie udekorować.

>> Przeczytaj również: 4 pyszne przepisy na jesień: dania z cukinii, papryki, pomidorów i szarlotka! >>

Ciasteczka świąteczne: piernikowe ludziki

Piernikowe ludziki to już kultowa, zagraniczna tradycja robienia słodyczy bożonarodzeniowych. Ich  tworzenie ucieszy na pewno każde dziecko, więc zaproś do zabawy również swoje pociechy.

Składniki:

  • 15 dag miodu naturalnego
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki

Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je. Dziecko niech wycina z niego ciastka przy pomocy foremki w kształcie ludzika. Wycięte piernikowe ludziki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciastka ok. 15 min w 170 stopniach. Kiedy pierniczki wystygną, możecie zacząć ich ozdabianie. Zrób lukier, mieszając cukier puder (1-1,5 szklanki) z białkiem. Musi być dość gęsty. Przełóż lukier do małego rękawa cukierniczego. Dziecko niech rysuje nim na pierniczkach twarze i guziki. Może posłużyć on jako klej, do którego dziecko przyklei perełki cukrowe, drażetki czekoladowe w kolorowych polewach lub żelki.

>> Zobacz też: Ciasto z rabarbarem: poznaj 4 pyszne przepisy! >>

Aktualizacja: 2016-04-12 Publikacja: 2015-11-25
Ocena: 0
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.