Potrawy na Wielkanoc: poznaj 5 potraw, bez których nie ma świąt wielkanocnych

Stół wielkanocny
fot.: Thinkstock
Śniadanie wielkanocne obfituje zwłaszcza w potrawy jajeczne, jednak pomysłów na smakowite dania jest całe mnóstwo.

Wielkanoc to kolejne święto, kiedy możemy spędzić trochę czasu ze swoimi bliskimi. Podczas uroczystego obiadu nie może zabraknąć kilku podstawowych potraw. Sprawdź, które dania będą pewnikiem na wielkanocnym stole!

Podczas tego święta nie jest obowiązkiem wykonanie dwunastu potraw tak jak w przypadku wigilii Bożego Narodzenia. Jednak, jak to już w Polsce bywa, każdy dobry gospodarz chce jak najlepiej ugościć swoich gości, zarówno rodzinę, jak i znajomych. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje na potrawy na Wielkanoc.

Potrawy na Wielkanoc: Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami

Barszcz biały to główne danie wielkanocne na stole każdego polaka. Wbrew pozorom jest on bardzo prosty w przygotowaniu. Poniżej przedstawiamy przepis na tą zupę wraz z kiełbasą i ziemniakami.

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 100 g pora
  • 2 łyżki chrzanu
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 cebula
  • 800 g białej kiełbasy
  • 5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pietruszki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 opakowania barszczu białego
  • 1 listetek laurowy
  • 100 g selera
  • szczypta majeranku
  • 150 g śmietany 18%
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie:

Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Następnie dodaj przyprawy. Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Po tym czasie usuń warzywa. Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie. Barszcz przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak, aby nie powstały grudki. Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz odrobiną soli.

>> Czytaj także: Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? >>

Potrawy na Wielkanoc: Żurek Staropolski

Historia żurka sięga najgłębszych korzeni naszego kraju. Jest najbardziej popularną zupą wielkanocną więc poiwnna wylądować również na twoim stole.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 marchewka
  • 2 średnie cebule
  • ½ pora
  • 2 opakowania żurku
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego z kością
  • ½ selera
  • 300 g białej kiełbasy
  • kminek, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj suszone grzyby i przyprawy. Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Następnie usuń warzywa. Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, po czym wyjmij ją i odstaw na bok. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru. Żurek przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy.

>> Sprawdź też: Żurek wielkanocny - poznaj 3 przepisy na zupę i jeden na zakwas! >>

Potrawy na Wielkanoc: Jagnięcina z karczochami

Jagnięcina to potrawa wielkanocna charakterystyczna dla Włoch. Tam nie może zabraknąć tego dania podczas uroczystego obiadu. Sprawdź, jak wprowadzić do menu wielkanocnego trochę zagranicznych smaków.

Składniki:

  • 4 karczochy
  • 1⁄4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 kg jagnięciny pokrojonej na kawałki
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 starte ząbki czosnku

Sos:

  • 2 żółtka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • sok z cytryny

Wykonanie:

W rondelku podsmaż na oliwie kawałki posolonej jagnięciny. Mięso zalej winem i gotuj na dużym ogniu. Gdy część wina wyparuje do mięsa dodaj przyprawy – czosnek i rozmaryn. Karczochy oczyść z wierzchnich liści, przekrój na pół, wyjmij środki i pokrój je na małe ćwiartki. Mięso wyjmij z rondelka, a do sosu włóż karczochy. Posól i gotuj przez ok. 3-4 minuty. Ponownie dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Gotowe mięso ułóż na półmisku. W małym naczyniu ubij żółtka z sokiem z cytryny i natką pietruszki. Masę przelej do rondla i mieszaj tak długo, aż przygotowany sos nabierze jednolitej konsystencji. Gdy sos będzie gotowy, polej nim mięso.

>> Czytaj także: Potrawy wielkanocne w wersji włoskiej >>

Potrawy na Wielkanoc: Klops z jajkiem

Ta potrawa łączy smaki innowacyjne z traydycjnymi. Klops z jajkiem to coś zupewnie nowego, co zachwyci wszystkich twoich gości podczas obiadu wielkanocnego.

Składniki:

  • 1 płaska łyżka suszonego koperku
  • 1 czubata łyżka
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego lub oliwy
  • 5 jaj
  • 1 czubata łyżka kleiku ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i lekko zrumień na patelni. Gdy ostygnie, dodaj ją do mielonego mięsa, wsyp kleik i przyprawy oraz 2 surowe jaja. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pasztetu wysmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż masą mięsną, a na nim 3 jaja ugotowane na twardo. Przykryj je resztą mięsa i wyrównaj powierzchnię. Klopsa piecz około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na początku pieczenia przykryj powierzchnię klopsa folią aluminiową. 15 minut przed końcem zdejmij folię , żeby zrumienić jego wierzch. Ta typowo wielkanocna potrawa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

>> Sprawdź również: Sałatki na Wielkanoc - poznaj 5 przepisów na świąteczne przystawki >>

Potrawy na Wielkanoc: Pascha

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny wywodzący się z Rosji. U nas staje się coraz bardziej popularny. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt nie do opisania.

Składniki:

  • 200 ml śmietany 18 procent
  • masło do wyłożenia formy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 ml mleka
  • 1 paczka rodzynek
  • 250 dag tłustego twarogu
  • 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej zwykłej
  • mała paczka kokosu
  • 200 ml cukru pudru

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Po 20 minutach podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając do wrzenia i studzimy. Twaróg miksujemy ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy żelatynę, kokos oraz rodzynki i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do miski, wysmarowanej masłem i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dekorujemy kokosem, obkładamy pisankami i podajemy na stół.

Aktualizacja: 2016-04-12 Publikacja: 2016-02-16
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.