Wigilia alergika przepisy: 3 dania wigilijne dla małych alergików

Alergia u dziecka
fot.: thinkstockphotos.com
Wigilijne przepisy dla alergików nie są skomplikowane.

Twoje dziecko nie może jeść wielu rzeczy? Ma alergię pokarmową oraz spożywa tylko określone dania? Sprawdź nasze wigilijne przepisy dla alergików!  

Jak wiadomo dania wigilijne są zazwyczaj ciężkie i syte. Występuje w nich wiele składników szkodliwych dla osób uczulonych. Poniżej przedstawiamy 3 przepisy, które z powodzeniem możesz postawić na świąteczny stół jeżeli w twojej rodzinie występują alergicy.

>> Czytaj także: Stop alergii pokarmowej. Co warto wiedzieć o uczuleniu na jedzenie? >>

Wigilia alergika przepisy: uszka bezglutenowe

Bezglutenowe uszka dla alergików to bezpieczna forma tradycyjnej potrawy wigilijnej. Nie zawierają one również mleka i jajek.

Składniki:

  • 2/3 szklanki wody
  • 1 szklanka kleiku kukurydzianego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • mąka kukurydziana do podsypania ciasta
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej

Do farszu:

  • 1 cebula
  • woda
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Kleik starannie wymieszaj z wodą, dodaj olej, sól oraz mąkę i zagnieć ciasto. Masa powinna być gęsta, mniej więcej taka jak na tradycyjne pierogi. Ciasto rozwałkuj, podsypując je mąką kukurydzianą. Wytnij okragłą formą małe kółeczka, a na środku połóż farsz, złóż je na pół i starannie sklej brzegi. Uszko zrobisz, sklejając jego przeciwstawne rogi. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj uszka do wrzącej wody i gotuj od wypłynięcia 5-8 min. Przepis ten nadaje się do zrobienia także pierogów, makaronu i zacierek.

>> Czytaj także: ALERGIA U DZIECI: jakie jedzenie może uczulać twoje dziecko? >>

Wigilia alergika przepisy: ryba po grecku

Ryba po grecku to ulubiona potrawa wigilijna wielu z nas. Niestety większość alergików nie może jej zjeść podczas świąt. Sprawdź jak zrobić inną wersje tego dania.

Składniki:

  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • pół cebuli
  • 1 dkg drożdży instant
  • 1 kg marchwi
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 filet z morskiej ryby bez skóry i ości
  • nierafinowany olej rzepakowy

Wykonanie:

Mąkę kukurydzianą, drożdże, jajko, szczyptę soli i wodę zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Rybę pokrój w paski, obtocz w przygotowanym cieście i smaż na patelni lekko wysmarowanej olejem. Usmażone kawałki ryby ułóż na półmisku. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż ją na łyżce oleju i zalej szklanką wody, a następnie duś pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie na patelni zeszklij połowę poszatkowanej cebuli i dodaj ją do marchwi. Pod koniec duszenia warzyw dopraw je pomidorami, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i duś jeszcze przez kilka minut. Do wystudzonych warzyw dodaj rybę i całość lekko wymieszaj. Podawaj na zimno.

 >> Czytaj także: ALERGIA POKARMOWA: objawy u niemowlaka [PORADY] >>

Wigilia alergika przepisy: pudding z rybą

Pudding z rybą to idealne danie dla alergików. Można podawać je dzieciom od siódmego miesiąca życia. Danie jest beglutenowe oraz bezmleczne.

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 100 g cukinii
  • 60 g białego ryżu długoziarnistego
  • 0,25 l niegazowanej wody mineralnej
  • koperek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g świeżej ryby morskiej

Wykonanie:

Rybę ugotuj na parze i usuń z niej ości. Ryż wypłucz i wrzuć do gotującej się wody. Dodaj do tego pokrojoną na drobne kawałki marchewkę i gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Kiedy ryż zmięknie, wrzuć do niego obraną i startą na tarce cukinię. Koperek posiekaj na drobno i wrzuć do garnka pod koniec gotowania. Dodaj olej i rozdrobnioną rybę, a następnie wszystko wymieszaj.

Aktualizacja: 2016-04-12 Publikacja: 2015-11-25
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij g+skomentuj
forum.mjakmama.pl
wejdź na forum
Serwis mjakmama.pl ma charakter edukacyjny! Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.