DHA w ciąży: od kiedy, jaka dawka, działanie

2017-05-17 8:00 Anna Szubińska
Suplementy w ciąży DHA
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Wielonienasycony kwas tłuszczowy DHA jest niezwykle istotnym składnikem diety kobiety ciężarnej

Składniki, takie jak kwas tłuszczowy DHA są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku dziecka. Preparaty zawierające DHA uzupełniają ewentualne niedobory najważniejszych składników odżywczych w organizmie przyszłej mamy.

Nawet najbardziej zróżnicowana i dokładnie zoptymalizowana pod kątem potrzeb organizmu przyszłej mamy dieta nie daje niestety gwarancji, że dostarczymy mu wszystkie niezbędne substancje w wystarczającej ilości. Niektóre składniki odżywcze mają tak duży wpływ na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka, że specjaliści zalecają stosowanie w ciąży preparatów zawierających te składniki każdej kobiecie, niezależnie od stanu jej zdrowia i przyzwyczajeń żywieniowych.  Zaliczają się do nich, m.in.: kwas foliowy, jod, witamina D, kwas tłuszczowy DHA oraz żelazo.

Od kiedy przyjmować DHA w ciąży

O preparaty zawierające kwas dokozaheksaenowy (DHA), czyli jeden z najcenniejszych kwasów omega-3 w okresie ciąży, każda młoda mama powinna wzbogacić swoją dietę przynajmniej od 20 tygodnia ciąży. Bardzo ważne jest, aby wybierać te preparaty, które przeznaczone są specjalnie dla kobiet ciężarnych. Zwróć uwagę na pochodzenie DHA. Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, najbezpieczniejszym źródłem DHA są algi morskie Schizochytrium sp. hodowane w kontrolowanych warunkach. Oznacza to brak ryzyka kontaktu z potencjalnie niebezpiecznymi zanieczyszczeniami związanymi ze środowiskiem morskim, takimi jak rtęć, dioksyny, polichlorowane bifenyle (PCB). DHA z alg przeznaczone jest dla najbardziej wrażliwych grup konsumentów, takich jak kobiety w ciąży.

Jaka dawka DHA w ciąży

Minimalną dawką DHA jest 200 mg. W przypadku niskiego spożycia ryb ta dawka powinna być zdecydowanie wyższa 400-600 mg DHA dziennie. Eksperci zrzeszeni w Polskim Towarzystwie Ginekologicznym zalecają stosowanie dziennej dawki DHA na poziomie 600 mg. Kobiety, które w dużym stopniu narażone są na ryzyko przedwczesnego porodu powinny przyjmować dawkę 1000 mg DHA dziennie, właściwie od pierwszych dni ciąży. Co ważne, istnieje bezpośredni związek  pomiędzy przyjmowaniem DHA przez kobietę w postaci suplementów w ciąży, a stopniem inteligencji dziecka. Naukowcy z Uniwersytety Harvarda udowodnili, że każde dodatkowe 100 mg tego kwasu tłuszczowego w diecie ciężarnej podnosi poziom IQ dziecka o 0,13 punktu.

Jak działa kwas DHA

Dlaczego stosowanie kwasu DHA w ciąży jest tak istotne? Ponieważ jego działanie na organizm kobiety oraz rozwój płodu jest nie do przecenienia. Młode mamy chroni przed ryzykiem przedwczesnego porodu, a także innych powikłań ciążowych, jak stan przedrzucawkowy czy odklejenie łożyska. Zmniejsza również ich podatność na depresję poporodową.

Jeśli chodzi o wpływ na rozwój dziecka, to jest on zasadniczy. DHA odgrywa ważną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka, stanowiąc jeden z głównych budulców mózgu. Jest także składnikiem siatkówki oka i wpływa korzystnie na ostrość widzenia niemowlaka. Ponadto poprawia parametry urodzeniowe dziecka: masę i długość ciała oraz obwód główki. Pozyskiwany z alg hodowlanych kwas DHA zmniejsza także ryzyko infekcji, astmy i alergii u dziecka o ponad 70 procent.

Wypróbuj
Omegamed Optima Forte

Autor: Maspex

materiał partnera

Omegamed® Optima FORTE to suplement diety, którego skład został opracowany na podstawie badań naukowych i przy wsparciu najlepszych specjalistów.

Zawiera 5 zalecanych dla kobiety w ciąży składników w odpowiednich dawkach, w tym WYSOKĄ ZAWARTOŚĆ czystego DHA z alg.

  1. DHA z alg (Life’s DHA®): 600 mg w zalecanej dziennej porcji
  2. Złożone źródło folianów ActiFolin®: kwas foliowy (400 µg) + aktywna forma kwasu foliowego najnowszej IV generacji (400 µg)
  3. Witamina D: 2000 j.m.
  4. Jod: 200 µg
  5. Żelazo: 30 mg

Źródła DHA w diecie

Najcenniejszym źródłem DHA są tłuste ryby morskie. Niestety stan zanieczyszczenia wód, w których żyją, jest na tyle wysoki, że ich mięso zazwyczaj jest również zanieczyszczone, dlatego specjaliści zalecają częściowe lub całkowite ograniczenie ich spożywania przez kobiety w ciąży oraz dzieci. Dlatego najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stosowanie odpowiednich preparatów - zawierają one kwas DHA pochodzący z pierwotnego, idealnego źródła, czyli alg morskich hodowanych w kontrolowanych warunkach, poza zanieczyszczonymi zbiornikami morskimi. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 2/2020 "Zdrowia": co pomoże na ból głowy, sztuczne hormony wokół nas, dźwięczny głos na lata, stopy bez odcisków, eko zwierzak w domu, chudnij z wyobraźnią, hity zdrowej kuchni. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych rad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 2/2020
KOMENTARZE