Kwas DHA w ciąży: wszystko, co powinnaś o nim wiedzieć

2018-08-01 13:37 Agnieszka Roszkowska
Kwas DHA w ciąży
Autor: thinkstockphotos.com Kwas DHA warunkuje prawidłowy rozwój mózgu dziecka.

Suplementacja kwasu DHA jest w ciąży niezbędna. I to nie tylko w ostatnim trymestrze, jak sądzą niektórzy, ale przez cały jej okres. Dlaczego kwas DHA w ciąży jest tak ważny?

O bardzo korzystnym wpływie kwasu tłuszczowego DHA na ciążę i rozwijające się dziecko mówi się od lat. Z każdym rokiem pojawiają się też nowe badania i doniesienia naukowe potwierdzające jego dobroczynne działanie i szczególną rolę, jaką odgrywa w tym niezwykłym czasie. Jest to jeden z najważniejszych, absolutnie kluczowych składników diety wszystkich przyszłych mam. Ale mimo że tak wiele się o tym mówi, i że lekarze ginekolodzy powinni zalecać suplementację DHA każdej kobiecie ciężarnej, szacuje się, że w Polsce tylko ok. 30 proc. przyszłych mam stosuje suplementację DHA na odpowiednim poziomie. Warto więc jeszcze raz o tym przypomnieć, zwłaszcza że eksperci z Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w ubiegłym roku zwiększyli zalecane dawki kwasu DHA dla przyszłych mam. Musisz być świadoma, jak ważny to składnik, i pamiętać o jego codziennym przyjmowaniu w postaci preparatu. 

Kwas DHA w ciąży: korzyści, jakie daje DHA w ciąży

Warunkuje prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka. Szczególne znaczenie ma kwas DHA dla rozwoju mózgu dziecka. Stanowi aż 97 proc. wszystkich obecnych tam kwasów omega-3. Pełni niezwykle ważną rolę, bo ułatwia przekazywanie informacji pomiędzy komórkami nerwowymi, co bezpośrednio wpływa na szybkość gromadzenia i przetwarzania informacji przez neurony. Gromadzenie DHA w obrębie centralnego układu nerwowego jest najwyższe po 20. tygodniu ciąży i kontynuowane aż do 4. roku życia dziecka. Istnieje bezpośredni związek pomiędzy podażą DHA w diecie kobiet ciężarnych, a stopniem inteligencji dziecka. Jako jedna z pierwszych wykazała to badaczka norweska Ingrid Helland. W swojej pracy z 2003 roku wskazała na wzrost poziomu IQ o 4 punkty u dzieci matek suplementujących kwasy tłuszczowe, w tym DHA. Eksperci z Uniwersytetu Harvarda wyliczyli nawet, że każde dodatkowe 100 mg DHA w diecie kobiet ciężarnych podnosi poziom IQ ich dzieci o 0,13 punktu.

Poprawia ostrość widzenia u dziecka. Właściwa zawartość kwasu DHA jest też niezbędna do prawidłowego rozwoju siatkówki oka kształtującego się dziecka. DHA, wchodząc w skład fotoreceptorów oraz komórek nerwowych, wpływa na percepcję wrażeń wzrokowych i ich zamianę na impulsy nerwowe. W wielu badaniach wykazano lepszą ostrość widzenia u tych dzieci, których matki miały zapewnioną dużą podaż DHA w czasie ciąży.

Zapobiega porodowi przedwczesnemu. Kilkuletnie badania prowadzone przez prof. Susan Carlson (USA) wykazały, że w grupie kobiet w ciąży przyjmujących codziennie 500 mg DHA z alg  wykazano mniejszą liczbę przedwczesnych porodów (przed 34. tygodniem ciąży) o ponad 85 proc.

Poprawia stan noworodka. Te same badania prof. Carlson pokazały, że dzieci mam stosujących suplementację DHA z alg rodziły się w lepszym stanie. Miały lepsze parametry masy i długości ciała. A noworodki urodzone przedwcześnie znacznie krócej przebywały na oddziale szpitalnym: podczas gdy w grupie placebo (bez suplementacji DHA) dziecko spędzało w szpitalu ok. 40 dni, to w grupie z suplementacją – tylko ok. 8 dni.

Z kolei badania przeprowadzone w USA i Meksyku udowodniły, że dzięki ciążowej suplementacji DHA z alg dzieci rzadziej się przeziębiają w pierwszym miesiącu życia. Także czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych jest krótszy – dotyczy to niemowląt w wieku jednego, trzech i sześciu miesięcy. Zanotowano u nich skrócony czas trwania takich objawów, jak kaszel, zaleganie wydzieliny w płucach, świszczący oddech, gorączka i katar.

Istnieją badania, z których wynika, że przyjmowanie kwasów tłuszczowych, w tym DHA, zmniejsza ryzyko alergii u malucha. Okazało się, że dzieci kobiet ze skłonnością do alergii, którym podawano kwasy tłuszczowe w ostatnich miesiącach ciąży, miały kilkakrotnie rzadziej alergię pokarmową niż dzieci mam z grupy kontrolnej.

Chroni przed depresją poporodową. W tym wypadku wyniki badań nie są wprawdzie jednoznaczne, jednak badania obserwacyjne wskazują, że kobiety z niskim poziomem DHA nawet sześciokrotnie częściej zapadają na depresję po porodzie niż te, które mają wysoki poziom tego składnika. 

Kwas DHA w ciąży: jakie dawki DHA są optymalne?

Normy europejskie zalecają dla kobiet w ciąży suplementację w ilości minimum 200 mg DHA dziennie. Jednak polskie zalecenia są wyższe z uwagi na to, że Polacy jedzą bardzo mało ryb, a jest to główne źródło DHA w diecie. Poza tym kilka badań wykazało, iż odpowiednia podaż kwasu DHA w okresie ciąży to minimum 500 mg. Taka ilość wg badań powoduje wzrost stężenia tego składnika we krwi pępowinowej. Obecnie Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje przyjmowanie w czasie ciąży dawek wyższych, nawet 600 mg DHA dziennie, a w przypadku ciąży zagrożonej porodem przedwczesnym – minimum 1000 mg DHA dziennie. Nie musisz się obawiać, że tak duże dawki mogą być niebezpieczne. Stwierdzono ponad wszelką wątpliwość, że nawet przyjmowanie wyższych dawek jest całkowicie bezpieczne. Warto też podkreślić, że suplementy z kwasem DHA należy przyjmować nie tylko w ostatnim trymestrze ciąży, ale od samego jej początku, a nawet już w okresie planowania ciąży.

Kwas DHA w ciąży: dobre suplementy z DHA

Typowym źródłem DHA są tłuste ryby morskie. Ryby morskie mają w sobie DHA ponieważ jedzą algi. DHA z alg hodowanych w kontrolowanych warunkach uważane jest za czyste i polecane szczególnie dla najbardziej wrażliwych grup odbiorców, jakimi są kobiety w ciąży, niemowlęta i dzieci. O tym, jak ważne jest źródło DHA, mówią również zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego.

Prof. Susan Carlson, która jest jednym z najlepszych specjalistów od DHA na świecie, uważa, że jedynym akceptowalnym źródłem DHA dla kobiet w ciąży, niemowląt i dzieci jest DHA pochodzenia roślinnego – z alg. Dlaczego? Ponieważ tego typu DHA charakteryzuje się gwarantowaną czystością preparatu oraz dokładnie określoną zawartością DHA. DHA z alg to jedyna zaakceptowana forma DHA w USA stosowana w mieszankach dla dzieci, ze względu na liczne badania potwierdzające bezpieczeństwo jej stosowania.

Dobrze wiedzieć

DHA – jak wpływa na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój dziecka?

DHA to składnik o działaniu przeciwzapalnym. Badanie naukowe przeprowadzone przez prof. Susan Carlson (eksperta w dziedzinie DHA) pokazuje, że w grupie kobiet w ciąży przyjmujących codziennie ok. 500 mg DHA z alg (Life’s DHA®) wykazano mniejszą liczbę przedwczesnych porodów (przed 34. tygodniem ciąży) o ponad 85 proc.

Warto zwrócić uwagę na formę DHA. Jak podkreśla Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, dla kobiet w ciąży i matek karmiących idealne jest to pozyskiwane z pierwotnego źródła, czyli z alg morskich hodowanych w kontrolowanych warunkach, poza zanieczyszczonymi zbiornikami morskimi. DHA pozytywnie wpływa na prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka.

DHA (kwas dokozaheksaenowy z grupy Omega-3) to ważny składnik budulcowy mózgu i siatkówki oka. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami każda przyszła mama powinna dodatkowo przyjmować DHA przez całą ciążę. 

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, jaki wpływ na zdrowie mamy i dziecka ma cesarskie cięcie oraz jakie jest ryzyko ciąży po 40. roku życia. Przeczytaj również, jak wybrać najlepsze krzesełko do karmienia i jak skompletować eko-wyprawkę

Kup dostęp od 2,50 zł
okładka 10/19
KOMENTARZE