Pyłek kwiatowy w ciąży - czy wolno go jeść i dlaczego warto to robić?

2020-07-27 11:40
Pyłek kwiatowy w ciąży - czy wolno go jeść i dlaczego warto to robić?
Autor: Getty images

Pyłek kwiatowy w ciąży może pomóc przyszłej mamie w utrzymaniu doskonałych wyników comiesięcznej morfologii. Pyłek kwiatowy, inaczej pszczeli to wyjątkowe wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do rozwoju ciąży.

Pyłek (pszczeli) inaczej kwiatowy w ciąży to doskonałe uzupełnienie diety i suplementacji. Pyłek pszczeli to ziarna pyłku zbierane przez pszczoły, które nie zostały jeszcze do końca przetworzone w miód. Pyłek pszczeli wygląda jak niewielkie żółte kulki i smakuje słodko jak miód.

Ale nie to jest najważniejsze w pyłku kwiatowym. Jego największą zaletą jego bogactwo witamin i minerałów. Dlatego zaleca się go jako uzupełnienie diety i suplementacji dla kobiet w ciąży.

Zdaniem specjalistów, pyłek kwiatowy wzmacnia odporność przyszłych mam, dostarcza im wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin, wspiera też płodność i rozwój płodu, zapobiegając wczesnym poronieniom.

Witaminy i minerały ukryte w pyłku pszczelim

Pyłek pszczeli to skarbnica składników odżywczych. Zawartość witamin i minerałów, aminokwasów, tłuszczów i innych składników przypomina listę najbogatszych preparatów multiwitaminowych.

W pyłku kwiatowym znajdziemy przede wszystkim witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B7, B9 (kwas foliowy), B12 oraz witaminy A, C, D i E. Są w nim też mikro- i makroelementy: żelazo, mangan, cynk, miedź, fosfor, potas, wapń, magnez sód.

Ponadto jest źródłem białka, tłuszcze i kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy i bioflawonoidy, dzięki czemu ma bardzo szerokie zastosowanie zdrowotne. Dodatkowo, podobnie jak miód, ma właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i przeciwzapalne.

Na co pomaga pyłek kwiatowy w ciąży?

Ze względu na swój skład pyłek kwiatowy doskonale sprawdza się w zapobieganiu i wspieraniu leczenia anemii, która zdarza się kobietom w okresie ciąży. Pyłek kwiatowy pomaga również w radzeniu sobie ze spadkami nastroju, brakiem apetyty, ale przede wszystkim wzmacnia odporność, co w ciąży, jak wiadomo jest bardzo istotne.

Ale uwaga! pyłek pszczeli nie jest wskazany dla wszystkich: ciężarne uczulone na miód, a także kobiety z alergią na pyłki powinny podchodzić do pyłku kwiatowego ostrożnie.

- Do najcenniejszych produktów pszczelich, oprócz miodu, należą: pierzga, pyłek pszczeli i propolis - mówią właściciele pasieki  Rodziny Sadowskich. – Regularnie spożywane mają dobroczynny wpływ na poprawę zdrowia i odporności. Należy jednak pamiętać, że – jak każdy produkt pszczeli – mogą one uczulać. Dlatego ważne jest, aby - zanim włączymy tę super żywność do regularnej diety - wypróbować niewielką ilość produktu i sprawdzić, czy nie wywołuje reakcji alergicznej.

Zobacz, jaki pyłek pszczelni kupić:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza