Zgaga w ciąży: jak poradzić sobie z pieczeniem w przełyku?

2013-08-13 16:52 Agnieszka Roszkowska

Zgaga w ciąży to bardzo nieprzyjemne doznanie: uciążliwe pieczenie w przełyku i za mostkiem wielu kobietom odbiera radość życia. Radzimy, jak ją złagodzić: zgaga w ciąży domowe sposoby - sprawdź jakie zioła i preparaty są bezpieczne w ciąży i pomogą na zgagę.

Zgaga w ciąży pojawia się dlatego, że mięśnie zwieracza dolnego przełyku, oddzielającego go od żołądka, są u kobiety w ciąży rozluźnione i lekko zwiotczałe. Nieszczelny zwieracz sprawia, że pokarm oraz soki żołądkowe mogą bez trudu cofać się z żołądka do przełyku, a wtedy kwas żołądkowy zaczyna podrażniać wrażliwą śluzówkę.

Zgaga w ciąży objawy i przyczyny

Objawy zgagi w ciąży są nieprzyjemne – choć nie są groźne – ale potrafią bardzo uprzykrzyć życie. Oprócz pieczenia w przełyku i w okolicach mostka możesz odczuwać ból w klatce piersiowej w ciąży, zwłaszcza po schylaniu się lub w pozycji leżącej, a także odbijanie treścią pokarmową i kwaśny posmak w ustach. Zgaga w ciąży dokucza najbardziej w 2 i 3 trymestrze, gdy powiększająca się macica z każdym dniem coraz bardziej uciska żołądek. Można jej jednak zapobiegać albo przynajmniej znacznie ograniczyć częstotliwość występowania przykrych objawów zgagu. Jakie są sposoby na zgagę w ciąży? Trzeba zapamiętać kilka ważnych zaleceń i wziąć je sobie do serca, to znaczy rzeczywiście stosować się do nich na co dzień.

Zobacz: 8 ziołowych herbat na najczęstsze dolegliwości ciążowe

Zgaga w ciąży: domowe sposoby na zgagę

Jeśli chcesz uniknąć zgagi w ciąży trzeba przestrzegać kilku zasad. Są też domowe sposoby na zgagę w ciąży. Przede wszystkim powinnaś przestrzegać zaleceń dotyczących sposobu jedzenia i częstotliwości spożywania posiłków. Ale warto pamiętać także o paru innych sprawach dotyczących stylu życia i codziennego funkcjonowania, to też może powodować zgagę w ciąży.

  • Zamiast trzech obfitych posiłków głównych, w ciągu dnia zjadaj pięć, sześć niewielkich. W ten sposób zapobiegniesz przepełnieniu żołądka, które sprzyja wypychaniu jego treści z powrotem do przełyku.
  • Bardzo ważne jest również, by jeść powoli, dokładnie przeżuwając kęs po kęsie. Pośpiech nie sprzyja trawieniu.
  • Aby uniknać zgagi w ciąży po posiłku nie schylaj się i unikaj leżenia – przez minimum dwie godziny pozostań w pozycji pionowej (np. siedzącej), by pokarm mógł się łatwiej przesuwać we właściwym kierunku. Leżenie z pełnym żołądkiem powoduje mocniejszy nacisk treści żołądka na dolny zwieracz przełyku. A najlepiej wybierz się na spacer – dobrze służy to trawieniu.
  • Nie objadaj się wieczorem, przed snem. Kolację jedz trzy godziny przed położeniem się do łóżka.
  • Staraj się spać z głową uniesioną o ok. 15 cm. Spanie z głową powyżej żołądka zapobiega cofaniu się przetrawionego pokarmu do przełyku. W tym celu pod nogi łóżka u wezgłowia podłóż stare, grube książki, klocki lub inne twarde przedmioty bądź używaj poduszki ortopedycznej, która zapewni taką pozycję. Nie śpij na kilku zwykłych poduszkach, bo łatwo można się z nich zsunąć.
  • Pamiętaj też o tym, by nie uciskać talii i brzucha obcisłym ubraniem czy paskiem – każdy nacisk w okolicy żołądka może spowodować zgagę po zjedzeniu posiłku.
  • Nie pal papierosów – naukowcy dowiedli,  że zwieracz przełyku palacza jest znacznie słabszy niż osoby niepalącej. Także bierne palenie, czyli wdychanie dymu z papierosów palonych przez inne osoby, osłabia ten mięsień. Unikaj zatem zadymionych miejsc i zwracaj uwagę palaczom, żeby w twoim towarzystwie nie palili.
  • Staraj się unikać stresu – bezpośrednio nie wywołuje on zgagi, lecz może nasilać jej odczuwanie.
  • Zwróć uwagę na stosowane leki. Zgagę mogą nasilać np. farmaceutyki przyjmowane przy bezsenności, chorobie serca, obniżające ciśnienie czy niektóre leki przeciwdepresyjne.
Dobrze wiedzieć

Zgaga w ciąży: wypróbuj domowe sposoby

  • IMBIR. Świeży imbir – łagodzi on nie tylko nudności, lecz także zgagę. Jak go zjadać? Na przykład świeżo utarty korzeń imbiru wymieszaj z łyżeczką miodu. Możesz też gruby plasterek świeżego imbiru zalać filiżanką wrzątku i wypić taką herbatkę.
  • MIGDAŁY. Migdały mają odczyn zasadowy, dzięki czemu zobojętniają kwas solny w żołądku. Zjadaj garść migdałów (ok. 5–8 sztuk), gdy tylko poczujesz przykre pieczenie.
  • MLEKO. Doraźnie pomóc może wypicie szklanki świeżego, ciepłego mleka o zawartości tłuszczu 0,5–1,5 proc. Jeśli nie lubisz mleka na zgagę, możesz je zastąpić maślanką lub kefirem.
  • WODA. Niektórym kobietom pomaga wypicie wody z miodem i octem jabłkowym. Od razu po pojawieniu się objawów zgagi wypij szklankę ciepłej wody z dodatkiem jednej łyżki miodu oraz jednej łyżki octu jabłkowego.
  • SOKI. Pij świeżo wyciskane soki o odczynie zasadowym, które pomagają neutralizować kwasy żołądkowe, np. sok z marchwi, ogórków, buraków.
  • SODA. Wypróbuj sodę na zgagę: małą łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuść w szklance wody i wypij otrzymany roztwór.

Zgaga w ciąży: sprawdź, jak działają zioła

Z ziołami trzeba w ciąży bardzo uważać, bo stosowanie niektórych z nich może być w tym okresie ryzykowne. Ale te wymienione przez nas poniżej możesz wypróbować bez obaw, powinny pomóc na objawy zgagi w ciąży.

  • MAJERANEK. Majeranek ze zmielonym kminkiem – oba składniki trzeba wymieszać w stosunku 1:1. W momencie gdy poczujesz pieczenie, weź do ust ok. pół łyżeczki takiej mieszanki, poczekaj, aż zioła połączą się ze śliną, i połknij.
  • SIEMIE LNIANE. „Kisiel” z siemienia lnianego: 1–2 łyżeczki nasion zalej pół szklanki wrzątku, poczekaj, aż przestygnie, a następnie wypij, najlepiej na noc, dodając trochę ciepłego mleka lub wody. Siemię powinno mieć konsystencję gęstego kisielu – wtedy stworzy na ściance przełyku szczelną warstwę chroniącą przed kwasami żołądkowymi.
  • WIĄZÓWKA BŁOTNA. Napar z ziela wiązówki błotnej: jedną łyżeczkę ziela zalej szklanką wrzątku, przykryj i parz przez 15–20 minut. Ostudzony napar najlepiej pić w chwili wystąpienia objawów zgagi.
  • PRAWOŚLAZ LEKARSKI. Korzeń prawoślazu lekarskiego jest jedną z najstarszych znanych metod leczenia zgagi. Prawoślaz wytwarza gęsty śluz, który pokrywa ochronną warstwą błony śluzowe przełyku. Łyżeczkę sproszkowanego prawoślazu rozmieszaj w szklance wody i powoli wypij. Możesz pić do 3–4 szklanek dziennie.
  • LIPA. Napar z kwiatu lipy: jedną łyżeczkę ziół zalej szklanką wrzątku, a następnie przykryj i odstaw na 20 minut do ostygnięcia. Pij napar trzy razy dziennie, najlepiej przed posiłkami.
  • RUMIANEK, KOPER WŁOSKI. Zgagę łagodzą również napary przyrządzane z kwiatu rumianku albo kopru włoskiego.

Zgaga w ciąży: wyklucz pewne dania i napoje

Odpowiedni jadłospis podczas palenia w przełykuto w przypadku zgagi sprawa o zasadniczym znaczeniu. Wiadomo bowiem, że pewne produkty i potrawy nasilają jej objawy, dlatego powinnaś je wykluczyć ze swojego menu albo ograniczyć ich spożywanie do minimum.

  • Zrezygnuj z jedzenia potraw tłustych, smażonych, mocno przyprawionych oraz fast foodów – wszystkie one są ciężkostrawne, długo pozostają w żołądku, powodując nadprodukcję kwasów żołądkowych.
  • Staraj się nie łączyć węglowodanów z białkiem. Jeśli na śniadanie jesz jajecznicę, to nie zagryzaj jej chlebem, lecz np. pomidorem. Pieczywo zjedz jako odrębne danie, trzy kwadranse później. Mięsa nie łącz z makaronem czy z ziemniakami, tylko z warzywami.
  • Wyklucz ze swojej diety potrawy zawierające glutaminian sodu, takie jak: zupy i sosy w proszku, konserwy rybne i mięsne, ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia.
  • Nie pij soków z kartonów – udowodniono naukowo, że nasilają one zgagę.
  • Ogranicz picie soków z owoców cytrusowych i pomidorów – mają silnie kwaśny odczyn, który podrażnia śluzówkę i nasila zgagę.
  • Mocno ogranicz lub całkowicie wyklucz również napoje zawierające kofeinę (kawa, czarna herbata, cola) – mogą one podrażniać śluzówkę przełyku i rozluźniać jego zwieracz.
  • Unikaj słodyczy, a szczególnie czekolady, która zawiera dużo tłuszczów i kofeiny, a więc dwie substancje mogące wywoływać zgagę.
  • Nie pij napojów gazowanych – zawarty w nich dwutlenek węgla może nadmiernie rozciągać żołądek, co działa tak samo jak zjedzenie zbyt obfitego posiłku, a więc cofa zawartość żołądka do przełyku.

Zgaga w ciąży: szukaj pomocy w aptece

Jeśli nie pomagają ci żadne domowe sposoby na zgagę w ciąży, możesz stosować dostępne bez recepty leki neutralizujące nadmierną kwasowość soku żołądkowego. Co można kupić w aptece na objawy zgagi w ciąży?

  • Preparaty zawierające substancje zobojętniające działanie kwasów żołądkowych, czyli węglan wapnia i węglan magnezu, wiążą kwas solny w żołądku i go neutralizują. Po zażyciu takiego leku, nawet jeżeli treść żołądka się cofnie, nie spowoduje to uczucia palenia w przełyku. Leki te są bezpieczne w ciąży, a należą do nich m.in.: Refluxin, Rennie, Gaviscon, Alumag, Alusal, Gastrotuss. Pamiętaj tylko o tym, by lek zażywać w odpowiednim czasie w stosunku do posiłków oraz by nie przyjmować go jednocześnie z witaminami, bo wtedy witaminy gorzej się przyswajają.
  • Na zgagę w ciąży skuteczna jest również tzw. sól Vichy. To mieszanina soli alkalicznych, zobojętniających kwaśną treść żołądka. Preparat ma postać tabletek musujących, można go kupić bez recepty. Sporządzony z takiej tabletki roztwór wypijaj trzy razy dziennie przed głównymi posiłkami.
  • Profilaktycznie na zgagę w ciąży można zażywać lek homeopatyczny w kroplach Galstena.

Uwaga: kobiety w ciąży nie powinny stosować na zgagę:

  • leków hamujących wydzielanie kwasu solnego (np. Ranigast, Famitydyna, Ranitydyna)
  • tzw. inhibitorów pompy protonowej, czyli najnowocześniejszych leków przeciwdziałających m.in. zgadze (np. Piast Prazol, Controloc Control, Bioprazol Bio).

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W nowym M jak Mama o tym, co jeść w ciąży, by nie mieć anemii i jakie nazwisko może nosić nowo narodzone dziecko. Przeczytaj również o tym, jak uniknąć błędów przy karmieniu piersią i dowiedz się, co czuje rodzący się maluch

Sprawdź
okladka m jak mama 1/20
KOMENTARZE