Wielkanoc w stylu EKO - zobacz jakie to proste! Postaw na ekologiczne produkty

2020-03-10 14:59 Materiał sponsorowany
Rzeżucha na Wielkanoc
Autor: Getty Images

Gdy wiosną przyroda na nowo budzi się do życia, wiele osób czuje potrzebę, by zacząć wszystko od nowa. To dobry czas, by zmieniać swoje przyzwyczajenia - również te związane z organizacją świąt. Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad, by Święta Wielkanocne były naprawdę EKO.

Ekologiczna Wielkanoc to ukłon w stronę środowiska - ale i własnego portfela. Jak co roku o tej porze sklepy są już pełne króliczków z czekolady i innych wielkanocnych słodyczy, chemicznych barwników do jajek, plastikowych i wiklinowych koszyczków na święconkę oraz innych akcesoriów, które nieodmiennie kojarzą nam się z Wielkanocą.

Wszystkie te akcesoria i ozdoby z pewnością umilają czas oczekiwania na święta i wspaniale prezentują się na wielkanocnym stole - ale zanim wydasz na nie pieniądze zastanów się, czy w tym roku nie warto byłoby zorganizować świąt w taki sposób, by jak najmniej szkodzić środowisku? Oto garść inspiracji.

Świąteczne porządki w stylu eko

Wielkie sprzątanie przed Wielkanocą to w wielu domach jedna z corocznych tradycji. Do świątecznych porządków w stylu ekologicznym najlepiej wykorzystywać ekologiczne środki czystości, takie jak produkty z linii Ludwik Ekologiczny.

Ich receptury są tak samo skuteczne, jak receptury produktów tradycyjnych, są jednak dużo bardziej przyjazne dla środowiska i dla użytkownika. Zawarte w nich kompozycje zapachowe spełniają bardzo wysokie kryteria zdrowotne i środowiskowe, co potwierdziła zewnętrzna jednostka certyfikująca.

Znajdujące się w produktach detergenty są biodegradowalne, a surowce pochodzenia roślinnego oparto na oleju palmowym pochodzącym z certyfikowanych zrównoważonych upraw (RSPO) lub na substancjach z innych roślin.

Skład produktów zatwierdzony został przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji, przyznające europejskie oznakowanie ekologiczne EU Ecolabel. W skład linii ekologicznych produktów marki Ludwik wchodzą: płyn do mycia naczyń (475 ml, 750 ml), tabletki do zmywarek all in one (30 szt., 50 szt., 90 szt.), płyn nabłyszczający do zmywarek (500 ml)płyn uniwersalny (1 l), pianka do czyszczenia kuchni (750 ml), pianka do czyszczenia łazienki (750 ml), płyn do mycia kabin prysznicowych i innych powierzchni w łazience (750 ml), płyn do mycia szyb i luster (750 ml), pianka do czyszczenia mebli (750 ml).

Ludwik Ekologiczny - seria produktów
Autor: materiały prasowe Link: Ludwikekologiczny.pl

Żywność od lokalnych producentów

Świąteczne przysmaki staraj się przygotować z produktów pochodzących od lokalnych producentów. Żywność lokalna to taka, którą wyprodukowano lub przetworzono w okolicy nie większej, niż kilkadziesiąt km od miejsca zamieszkania konsumenta. Nie wszystkie produkty da się kupić wedle tych kryteriów, ale na pewno warto kupować w ten sposób warzywa i owoce, czyli produkty sezonowe: takie, które wyrosły na polu, a nie w szklarni (w której uprawa pochłania wiele wody oraz energii i generuje mnóstwo dwutlenku węgla).

Kupując je bezpośrednio od wytwórcy lub na lokalnym bazarze) możemy zapakować je we własne opakowania. Kupowanie jedzenia bezpośrednio od jego wytwórców pozwala oszczędzić pieniądze, bo takie produkty są zwykle tańsze, niż te transportowane z drugiego końca świata. Są też od nich zdrowsze, gdyż ich producenci na czas transportu nie muszą stosować substancji konserwujących.

Ekologiczne pisanki

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia jajek - na ich wielkanocnych stołach pojawiają się pisanki drewniane, wykonane z włóczki, makulatury, wstążek, a nawet z ciastoliny.
Ale jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez prawdziwych jajek, staraj się wybierać te z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu, a do barwienia używaj naturalnych barwników. Czym barwić jajka, by uzyskały naturalne kolory?

  • zielony - taki kolor uzyskamy, barwiąc jajka pokrzywą, szczypiorkiem, trawą, korą z brzozy lub szpinakiem;
  • niebieski - do barwienia użyj borówki amerykańskiej;
  • żółty - wykorzystaj kurkumę, łupiny cebuli lub rumianek;
  • brązowy - taki kolor nada jajkom esencja z herbaty lub łupiny orzecha włoskiego;
  • czerwony - tę barwę nadadzą pisankom żurawina, buraki lub czerwona herbata;

By uzyskać pisanki w wybranym kolorze, trzeba je gotować w wywarze z danego składnika przez około 10 minut - by pięknie się błyszczały, a kolor był trwały, do wywaru warto dodać odrobinę octu.

Samodzielnie możesz też zrobić baranka do święconki z masy solnej - do tego celu można wykorzystać np. resztki mąki, które pozostały ze świątecznych wypieków

Gotowanie bez strat energii

Mało kto wie, że gotowanie bez pokrywek lub zbyt częste otwieranie piekarnika, by sprawdzić, czy danie jest już gotowe, generuje straty energii nawet do 10 proc. Cały proces trwa wówczas dłużej - więcej też kosztuje (bo za zużyty gaz lub prąd trzeba przecież zapłacić), no i jest większym obciążeniem dla środowiska.

Dlatego staraj się oszczędzać energię: przykrywaj garnki pokrywkami i za często nie otwieraj piekarnika.

Plan na świąteczne menu

Ile jedzenia przygotować, by dla wszystkich starczyło i nic się nie zmarnowało? To dylemat wielu osób, które przygotowują wielkanocne śniadanie. W pierwszej kolejności warto jest dokładnie zaplanować menu, w tym również ilość i wielkość posiłków, a dopiero potem robić zakupy (koniecznie z listą w ręku, co pozwoli uniknąć chaotycznego kupowania produktów i późniejszego marnowania nadwyżek żywności.

Warto też sprawdzić, czy w mamy w domu dostateczną ilość pojemniczków na zamrożenie tego, co nie zostało zjedzone (i odpowiedni zapas miejsca w zamrażarce). To, czego nie da się zamrozić, i czego na pewno nikt nie zje, można oddać: jeszcze przed świętami zorientuj się, czy w twoim mieście istnieją organizacje zbierające nadmiar jedzenia i oddające je potrzebującym (takie ogłoszenia zwykle bez trudu można znaleźć na lokalnych grupach na portalach społecznościowych.

Segreguj odpady - śmieci po przedświątecznych porządkach i resztki ze świątecznego stołu wyrzucaj do odpowiednich pojemników.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE