Warzywa w diecie dziecka - dlaczego warto wybierać sezonowe, lokalne produkty

2021-10-29 9:58 Materiał partnerski
Warzywa i owoce
Autor: Getty images Małe dzieci bardzo chętnie chcą pomagać w kuchni. Warto wykorzystać ten moment!

Warzywa powinny stanowić jeden z głównych elementów dziecięcej diety. Jednak niejeden maluch wręcz ucieka od stołu na sam widok "zieleniny" na talerzu. Jak przekonać pociechę do zdrowego jedzenia i po które warzywa najlepiej sięgać?

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co znajduje się na ich talerzach – i dobrze, bo powiedzenie "jesteś tym, co jesz" jest jak najbardziej zgodne z prawdą. Spożywanie pełnowartościowych, ubogich w konserwanty produktów  to sposób na cieszenie się dobrym zdrowiem przez długie lata. Odpowiedniej diety powinien przestrzegać każdy, szczególnie jednak istotna jest ona u najmłodszych.

Dlaczego dieta dziecka powinna obfitować w warzywa?

Korzyści wynikających ze spożywania warzyw wymienić można bardzo wiele. Przede wszystkim, stanowią one podstawę piramidy żywieniowej (określającej, które produkty powinny dominować w diecie, a których powinno się spożywać zdecydowanie mniej). Wspomnieć należy również o jednym z najważniejszych aspektów dotyczących jedzenia warzyw – są źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu witamin i minerałów, a także błonnika, który dobroczynnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego oraz ogranicza ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości.

Warzywa i ich przetwory stanowią podstawę zdrowej i zbilansowanej diety. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożycie minimum 400 gramów warzyw i owoców dziennie, najlepiej w podziale na 5 porcji. Dietetycy rekomendują, aby stanowiły ponad połowę objętości każdego posiłku, zgodnie z zasadą „pól talerza”.

Jakie witaminy i minerały dostarczamy do organizmu, spożywając warzywa?

Rodzice nierzadko decydują się na stosowanie u swoich pociech rozmaitych preparatów witaminowych. I o ile podawanie im w sezonie jesienno-zimowym witaminy D zdecydowanie można uznać za uzasadnione, tak źródłem wielu witamin i minerałów mogą być spożywane przez dzieci produkty. Niektóre warzywa – i to polskie, rodzime – nazwać wręcz można swoistymi bombami witaminowymi. Przykładowo, ziemniaki obfitują w witaminę C, brokuł jest źródłem witamin A, C, E i K, a w papryce znajdują się znaczne ilości witamin B6, E, K i A. Czerwona kapusta jest bogata w witaminę B, A i C, buraki są źródłem ważnego żelaza, w sałacie rzymskiej znajdują się z kolei duże ilości witaminy K i A oraz kwasu foliowego i magnezu.

Dla dzieci, u których nie występują żadne choroby (takie jak np. zaburzenia wchłaniania w przewodzie pokarmowym), odpowiednio zbilansowana dieta jest wystarczająca do zapewnienia organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Do tego celu nie trzeba wcale sięgać po zagraniczne, importowane produkty – cennym źródłem ważnych substancji mogą być rodzime, łatwo dostępne warzywa.

Dlaczego warto sięgać po lokalne, sezonowe warzywa?

Wybór rodzimych produktów daje wiele korzyści zarówno konsumentom, jak i producentom. Przede wszystkim, nie wymagają one dalekiego transportu, więc możliwe jest ograniczenie wykorzystania środków przedłużających ich świeżość, a to zdecydowanie korzystnie wpływa na jakość i smak. Nikogo nie trzeba przekonywać o tym, jak smakują letnie pomidory czy jesienne dynie – które dopiero co zostały zebrane przez plantatorów. Są też zazwyczaj tańsze od zagranicznych, importowanych produktów. Ponieważ nie trzeba ich daleko transportować, zmniejszeniu ulega również ilość emitowanych do środowiska zanieczyszczeń. Należy pamiętać też o tym, że cenne walory odżywcze mogą mieć nie tylko świeże jarzyny, ale również wyprodukowane z nich przetwory, takie jak przeciery czy mrożonki.

Co zrobić, aby nakłonić dziecko do jedzenia warzyw?

Zalety rodzimych warzyw są oczywiste, nierzadko jednak próby nakłonienia pociechy do tego, aby zjadła jarzyny, spełzają na niczym. Szczęśliwie istnieją pewne sposoby na to, by nakłonić dziecko do jedzenia warzyw.

Przede wszystkim, warto poczynić starania o to, by zawierający warzywa posiłek był atrakcyjny wizualnie – wzrasta wówczas szansa na to, że pociecha rzeczywiście go zje. Produkty na talerzu można układać w różny sposób, tworząc na nim np. uśmiechniętą buźkę czy imitację statku.

Warzywa powinny też towarzyszyć takim produktom, za którymi pociecha przepada – przykładowo, jeśli malec jest wielkim fanem makaronu, warto przyrządzać go z sosem z polskich pomidorów lub sosem, którego składnikiem będzie szpinak. Należy pamiętać również o tym, aby dania odpowiednio doprawiać: część dzieci nie chce jeść warzyw przez to, że wydają im się po prostu mdłe. 

Kampania Moc Polskich Warzyw
Autor: materiały prasowe Kampania "Moc Polskich Warzyw"

"Moc Polskich Warzyw" to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza