Maliny na 7 sposobów, czyli przepisy dla dzieci na potrawy z malinami
Maliny na 7 sposobów, czyli przepisy dla dzieci na potrawy z malinami
Panna Cotta czyli włoska słodycz
Panna Cotta to włoski przysmak zbliżony w smaku do znanego nam budyniu śmietankowego na zimno. Maliny – szczególnie te na ciepło – stanowią wspaniałe dopełnienie tego deseru. Do jego przygotowania potrzeba nam jedynie: 2 łyżeczki żelatyny, laskę wanilii, 250 ml śmietany kremówki, 250 ml mleka, 80 g cukru, łyżki rumu i białego wina (w wersji dla dzieci te 2 składniki odpuszczamy), malin. Na początku zalewamy żelatynę dwiema łyżkami wody. Z laski wanilii wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do mleka, śmietanki oraz cukru. Możemy jeszcze dodać pół laski wanilii, a następnie alkohol, po czym całość zagotować. Po zdjęciu z ognia, dolewamy żelatynę i mieszamy. Po wszystkim przelewamy pannę cottę do foremek, które po ostygnięciu należy włożyć do lodówki. Przed samym podaniem gotujemy maliny z odrobiną cukru przez 15 minut i nimi polewamy wyjęty z foremek deser.
foto: _photos.com|photos.com
Obiad na słodko czyli leniwe z musem jogurtowo-malinowym
Jeśli macie ochotę na maliny w wariacji obiadowej, proponujemy kluski leniwe polane musem malinowo-jogurtowym. Żeby zrobić takie leniwe potrzebne nam będą: 80 dag białego sera (zmielonego), 2 jajka, 1 szklanka mąki pszennej, 20 dag malin, mały kubek jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki cukru i sól. Żółtka łączymy z serem, ubitą pianą z białek oraz mąką (pamiętając by zostawić jej trochę do posypywania stolnicy). Po wyrobieniu ciasta, formujemy z niego cienkie wałki, spłaszczamy, po czym tniemy po skosie na kawałki. Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy chwilę po wypłynięciu na wierzch. Maliny (zostawmy kilka na później) miksujemy z jogurtem i cukrem i takim sosem polewamy nasze leniwe. Na koniec ozdabiamy jeszcze talerz świeżymi malinami.
foto: _photos.com|photos.com
Maliny na słono, czyli łosoś w malinach
Jedliście kiedyś łososia w malinach? Jeśli nie, to żałujcie! To niebywałe doświadczenie dla podniebienia. Sposób przygotowania jest dość prosty. Łososia najlepiej kupić w filetach lub dzwonkach. Opłukanego i oprószonego solą i pieprzem podsmażyć na patelni grillowej lub grillu po kilka minut na każdej ze stron. W garnku zmieszać 100 g malin, łyżeczkę oliwy, łyżeczkę miodu, odrobinę musztardy, octu balsamicznego i tymianku. Doprawić do smaku pieprzem i wszystko podgrzać, by składniki dobrze się połączyły. Uzyskamy w ten sposób apetyczny i aromatyczny sos, którym polewamy grillowanego łososia. Do tego młode ziemniaczki, fasolka szparagowa i mamy najlepszy letni obiad pod słońcem.
foto: _photos.com|photos.com
Jogurtowe ciasto z malinami
Maliny stanowią świetne urozmaicenie ciast, szczególnie tych pieczonych. My proponujemy dodanie tych owoców do ciasta jogurtowego. Czego potrzebujemy? Oczywiście malin (2 szklanki), a także: 3 jajek, 1 szklanki jogurtu naturalnego, 3 szklanek mąki pszennej, 1 i 3 szklanki cukru, 1 szklanki oleju, 2 łyżeczek proszku do pieczenia i 2 łyżek cukru waniliowego. Jajka należy ubić ze zwykłym i waniliowym cukrem, a następnie dodać do tego jogurt i olej. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy przesianą mąkę - wcześniej połączoną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec pozostaje nam wrzucić owoce i delikatnie zamieszać, by się nie porozpadały. Otrzymane ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 30-40 minut. Po ostudzeniu wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.
foto: _photos.com|photos.com
Maliny prosto, szybko i na ciepło
Jeśli mamy trochę malin, a oprócz tego w lodówce same jajka, też da się coś pysznego wyczarować. Pewnie każdy pamięta z dzieciństwa jak smakował kogel mogel? Proponujemy lekką modyfikację, bo będzie to kogel mogel na ciepło, na dodatek z owocami. Żeby go przygotować musimy ukręcić żółtka, dodając do nich cukier puder (1 łyżka na 1 żółtko) i kilka kropli esencji waniliowej. Masa jest idealna, gdy ma puszystą konsystencję. Po zrobieniu masy, dna kokilek wykładamy malinami, które następnie zalewamy koglem moglem. Kokilki wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy maksymalnie 5 minut, aż wierzch masy się przyrumieni. Tak przygotowany kogel mogel najlepiej smakuje na ciepło.
foto: _photos.com
Syrop malinowy nie tylko na zimę
Maliny warto wykorzystać do przyrządzenia zdrowego syropu. W okresie jesiennych przeziębień będzie on idealnym lekarstwem dla całej rodziny. Żeby uzyskać 1 l takiego syropu potrzebujemy: 2 kilogramów malin i 1 kilograma cukru. Na początku rozgniatamy maliny i odstawiamy je na całą dobę, by puściły soki. Po tym czasie odsączamy uzyskany sok i razem z cukrem zagotowujemy. Pianę, która może utworzyć się podczas gotowania, zdejmujemy. Po zagotowaniu sok przelewamy do butelek lub słoików, które następnie wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy ponownie. Od momentu wrzenia, trzeba jeszcze pogotować słoiki około 15 minut a następnie wyjąć i przestudzić. Tak przygotowany sok, z pewnością przetrwa do kolejnego lata.
foto: _photos.com|photos.com
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...