Barszcz Sosnowskiego

Barszcz Sosnowskiego

Po oparzeniu barszczem Sosnowskiego na skórze pojawiają się pęcherze, zaczerwienienia i obrzęki. Kontakt z rośliną może prowadzić nawet do poparzenia II i III stopnia. To nie jedyne ryzyko: u niektórych osób dochodzi także do zapalenia spojówek i zapalenia skóry.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Cis

Cis

To popularny krzew występujący w ogródkach, ale i parkach oraz lasach. Zarówno wnętrze czerwonych jagód, jak i igły cisu są silnie trujące. Mogą prowadzić do zaburzeń w pracy serca, układu oddechowego - wszystko przez obecne w roślinie toksyny.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tojad mocny

Tojad mocny

Tojad od wieku znany był jako "roślinny arszenik", zatruwano nic strzały, zbierano go również na potrzeby szybkiego pozbycia się przeciwnika. Silna trucizna akonityna znajdująca się w roślinie powoduje zaburzenia neurologiczne: akonityną to drętwienie, paraliż mięśni (także serca) i może prowadzić do śmierci. Akonityna przedostaje się również przez skórę.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czarny bez

Czarny bez

Surowe owoce czarnego bzu (w przeciwieństwie do przetworzonych) są szkodliwe - prowadzą do zatrucia organizmu, wymiotów i problemów trawiennych. Wszystko przez sambunigrynę, znajdującą się w owocach i w liściach.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Konwalia majowa

Konwalia majowa

Zarówno kwiaty, jak i liści czy łodygi tej pięknej rośliny są silnie trujące, podobnie, jak uzyskane z niej olejki do produkcji perfum. Toksyny z konwalii prowadzą do zaburzeń pracy serca, nerek i układu pokarmowego.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kalina koralowa

Kalina koralowa

Surowe owoce kaliny wyglądają jak cukierki, ale są toksyczne (zawierają trujące saponiny). Zjedzenie korali kaliny może prowadzić do wymiotów, zaburzeń neurologicznych i do bólu brzucha oraz głowy.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity

Niebieskie owoce jałowca są trujące, podobnie jak jego igły. Jałowiec powoduje wymioty, stany zapalne żołądka i jelit i inne zaburzenia trawienne. Jego spożycie w dużej ilości może prowadzić do śmierci.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pokrzyk wilcza jagoda

Pokrzyk wilcza jagoda

Pokrzyk ma w sobie atropinę i hioscyjaminę, które negatywnie działają na układ nerwowy człowieka. Zjedzenie owoców pokrzyku wilczej jagody prowadzi do zaburzeń neurologicznych, halucynacji, światłowstrętu.

Spożycie kilkunastu owoców może zakończyć się śmiercią wywołaną problemami z oddychaniem.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Szelężnik większy

Szelężnik większy

Zawiera aukubinę, która jest toksyczna i prowadzi do problemów trawiennych: biegunki, wymiotów, kolki. Jest szkodliwy zarówno dla ludzi, jak i zwierząt oraz owadów.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Blekot pospolity

Blekot pospolity

Blekot pospolity zawiera toksyny: cykutynę, koniinę oraz kwas mrówkowy. Zjedzenie liści przypominających wyglądem pietruszkę, może prowadzić do zatruć, podrażnienia błon śluzowych, wymiotów, biegunki.

Mogą pojawić się również zaburzenia neurologiczne - a dokładniej porażenie mięśni i układu oddechowego, co prowadzi do śmierci.

Źródło:
Rozwiń
Powrót
Barszcz Sosnowskiego
Cis
Tojad mocny
Czarny bez
Konwalia majowa
Kalina koralowa
Jałowiec pospolity
Pokrzyk wilcza jagoda
Szelężnik większy
Blekot pospolity
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email