Witaminy dla kobiet w ciąży
KWAS FOLIOWY, czyli witamina B9 - by zapobiec poważnym wadom
Odpowiednia ilość kwasu foliowego (czyli witaminy B9) jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu już od pierwszych dni ciąży. Jeśli jest go zbyt mało, u dziecka mogą wystąpić wady cewy nerwowej, czego następstwem mogą być poważne wady wrodzone u dziecka, takie jak rozszczepienie kręgosłupa, przepuklina mózgu i rdzenia kręgowego, bezmózgowie. Przy niedoborze witaminy B9 częstsze są także rozszczepy wargi i podniebienia oraz wady serca. Obecność folianów jest niezbędna również do powstawania w szpiku czerwonych ciałek krwi.
Źródła kwasu foliowego: zielone liściaste warzywa: szpinak, brokuły, brukselka, szparagi, kapusta – zwłaszcza włoska i pekińska, a także natka i korzeń pietruszki, papryka, owoce kiwi, wątroba, żółtka jaj, drożdże.
Uwaga! Sama dieta nie jest w stanie zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania, bo wzrasta ono w ciąży o ponad 100 proc.
Suplemetacja: każda kobieta w wieku rozrodczym – a zwłaszcza starająca się o dziecko i będąca już w ciąży – powinna stosować suplementację w ilości 0,4 mg (400 µg) kwasu foliowego dziennie. Natomiast kobiety, które w przeszłości urodziły już dziecko z wadami układu nerwowego, powinny przyjmować – pod kontrolą lekarza – 4,0 mg kwasu foliowego dziennie. Suplemetacja zalecana jest przynajmniej przez 6 tygodni przed zapłodnieniem i powinna być kontynuowana do końca II trymestru ciąży.
foto: _photos.com
WITAMINY Z GRUPY B - na serce i układ nerwowy
To kompleks kilkunastu substancji, które zwykle występują razem. Wchodzą w skład enzymów, odgrywają więc ważną rolę w procesie przemiany materii. Ich niedobór wpływa niekorzystnie na układ krążenia i układ nerwowy, a zapotrzebowanie na nie w ciąży znacznie wzrasta (np. na B2 – o 100%).
Oto najważniejsze z nich: witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 (pirydoksyna), witamina B12, witamina B3 (niacyna).
foto: _photos.com
WITAMINA A - nie tylko na dobry wzrok
Witamina A to grupa związków o podobnej budowie i działaniu, zwanych retinoidami. Główne działanie witaminy A to podtrzymywanie prawidłowego różnicowania się komórek nabłonkowych oraz udział w procesie widzenia – umożliwia prawidłowe funkcjonowanie siatkówki. Przez syntezę kolagenu wpływa też na rozwój kości, zębów i paznokci. Ma także działanie antyoksydacyjne. Witamina A dostarczana jest do organizmu w postaci retinolu lub beta-karotenu. Bezpieczniejsze jest stosowanie beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A – wykazuje on mniejszą aktywność biologiczną niż retinol. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy A, może zabezpieczać przed przedwczesnym pęknięciem błon płodowych, wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, zahamowaniem wewnątrzmacicznego wzrostu płodu. Przy normalnej, prawidłowej diecie nie ma ryzyka niedoboru witaminy A.
Źródła: warzywa i owoce o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu (marchew, boćwina, czerwona papryka, dynia), natka pietruszki, szpinak, masło, mleko, żółtka jaj, wątroba, ryby.
Uwaga! Przedawkowanie witaminy A może wpływać negatywnie na rozwój płodu (wodogłowie, małogłowie, wady twarzoczaszki, wady układu krążenia). W ciąży, zwłaszcza w I trymestrze, należy ograniczać spożywanie produktów zawierających duże ilości witaminy A (np. wątróbka). Trzeba też unikać leków dermatologicznych z retinolem. Groźne jest przekraczanie dawki 3 mg retinolu dziennie.
foto: _photos.com
WITAMINA C - poprawia przyswajanie żelaza
Jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych, jest też naturalnym antyoksydantem. Bierze aktywny udział w procesie wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym.
Źródła: brukselka, kapusta, pomidory, papryka, natka pietruszki, owoce cytrusowe, kiwi, porzeczki, truskawki.
Suplemetacja: zalecana u kobiet w ciąży mnogiej, z nadciśnieniem tętniczym indukowanym ciążą, cukrzycą ciężarnych.
Uwaga! Zbyt duże dawki witaminy C mogą zwiększać ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej, zaburzeń w przewodzie pokarmowym i ośrodkowym układzie nerwowym.
foto: _photos.com
WITAMINA E - zmniejsza ryzyko rzucawki i poronienia
Jest silnym antyoksydantem – zapobiega utlenianiu witaminy A, lipidów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiednie wysycenie organizmu witaminą E chroni błony komórkowe przed uszkodzeniem i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób serca i nowotworów. Niski poziom antyoksydantów u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko przedwczesnego pęknięcia błon płodowych, przedwczesnego porodu i poronienia. Niedobór witaminy E może się również wiązać z wystąpieniem zatrucia ciążowego – poważnego schorzenia objawiającego się nadciśnieniem, obrzękami, białkomoczem.
Źródła witaminy E: oleje roślinne, warzywa liściaste i strączkowe, produkty zbożowe, masło, mleko, jaja.
foto: _photos.com
WITAMINA D - na zdrowe kości
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Umożliwia prawidłowe wykształcenie kośćca płodu, zmniejsza ryzyko wystąpienia u dziecka krzywicy, a także zabezpiecza organizm matki przed osłabieniem kości (osteoporoza) i chorobami cywilizacyjnymi. Około 80 proc. dobowego zapotrzebowania na witaminę D pochodzi z biosentezy w skórze pod wpływem światła słonecznego, jednak w miesiącach zimowych ok. 70 proc. młodych Polek ma niedobory witaminy D, dlatego trzeba o niej pamiętać w diecie.
Źródła witaminy D: tran, tłuste ryby (łosoś, śledź,tuńczyk, sardynka, makrela), mleko i przetwory mleczne, wątroba, jaja.
Suplemetacja: kobietom w ciąży z niedoborem witaminy D zalecana jest dzienna dawka w ilości 800–1000 µg (0,8–1 mg) na dobę.
Uwaga! Przedawkowanie witaminy D w ciąży jest groźne – zwiększa ryzyko powstania wad rozwojowych płodu.
foto: _photos.com
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...