WITAMINA B9 - kwas foliowy
Odpowiednia ilość kwasu foliowego (czyli witaminy B9) jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu już od pierwszych dni ciąży. Jeśli jest go zbyt mało, u dziecka mogą wystąpić wady cewy nerwowej, czego następstwem mogą być poważne wady wrodzone u dziecka, takie jak rozszczepienie kręgosłupa, przepuklina mózgu i rdzenia kręgowego, bezmózgowie. Przy niedoborze witaminy B9 częstsze są także rozszczepy wargi i podniebienia oraz wady serca. Obecność folianów jest niezbędna również do powstawania w szpiku czerwonych ciałek krwi.
Źródła kwasu foliowego: zielone liściaste warzywa: szpinak, brokuły, brukselka, szparagi, kapusta – zwłaszcza włoska i pekińska, a także natka i korzeń pietruszki, papryka, owoce kiwi, wątroba, żółtka jaj, drożdże.
Uwaga! Sama dieta nie jest w stanie zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania, bo wzrasta ono w ciąży o ponad 100 proc.
Suplemetacja: każda kobieta w wieku rozrodczym – a zwłaszcza starająca się o dziecko i będąca już w ciąży – powinna stosować suplementację w ilości 0,4 mg (400 µg) kwasu foliowego dziennie. Natomiast kobiety, które w przeszłości urodziły już dziecko z wadami układu nerwowego, powinny przyjmować – pod kontrolą lekarza – 4,0 mg kwasu foliowego dziennie. Suplemetacja zalecana jest przynajmniej przez 6 tygodni przed zapłodnieniem i powinna być kontynuowana do końca II trymestru ciąży.