WITAMINA B1 - tiamina

WITAMINA B1 - tiamina

Witamina B1 czyli tiamina uczestniczy w wielu procesach energetycznych i neurofizjologicznych. Niedobór tiaminy negatywnie wpływa na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i przewód pokarmowy płodu. Zapotrzebowanie na witaminę B1 wzrasta szczególnie u kobiet ciężarnych palących papierosy, pijących kawę i przeżywających silne stresy. źródła witaminy B1 czyli tiaminy: zboża, wątroba, mleko, jaja, drożdże.
Źródło: _photos.com
Rozwiń
WITAMINA B2 - ryboflawina

WITAMINA B2 - ryboflawina

Witamina B2 czyli ryboflawina bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Niedobór witaminy B2 może powodować zapalenie języka, błony śluzowej jamy ustnej, zaburzenia pracy narządu wzroku i układu nerwowego. źródła witaminy B2 czyli ryboflawiny: wątroba, nerki, jaja, mleko, ser, ryby, drożdże.
Źródło: _photos.com
Rozwiń
WITAMINA B6 - pirydoksyna

WITAMINA B6 - pirydoksyna

Odgrywa ważną rolę w powstawaniu hemoglobiny i procesach immunologicznych. Jej niedobór powoduje zmiany skórne, stany zapalne jamy ustnej, anemię, zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego, a nawet napady padaczkowe.   Źródła: ryby, mięso, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe, niektóre owoce (np. banany, ale nie cytusy) i płatki śniadaniowe wzbogacone w witaminę B6. Suplementacja: w ciąży zaleca się przyjmowanie 2 mg dziennie.
Źródło: _photos.com
Rozwiń
WITAMINA B12

WITAMINA B12

Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi i tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe. Niedobór witaminy B12 może powodować niedokrwistość, a także zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego.   Źródła: podroby (wątroba, nerki, serce), chude mięso, ryby, skorupiaki, sery i jaja.
Źródło: _photos.com|photos.com
Rozwiń
WITAMINA B3 - niacyna

WITAMINA B3 - niacyna

Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, uczestniczy w syntezie hormonów. Niedobór niacyny prowadzi do pelagry – choroby objawiającej się zapaleniem skóry, biegunką i problemami psychicznymi (amnezja, depresja).   Źródła: drożdże, wołowina, wieprzowina, pomidory, orzechy.
Źródło: _photos.com|photos.com
Rozwiń
WITAMINA B9 - kwas foliowy

WITAMINA B9 - kwas foliowy

Odpowiednia ilość kwasu foliowego (czyli witaminy B9) jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu już od pierwszych dni ciąży. Jeśli jest go zbyt mało, u dziecka mogą wystąpić wady cewy nerwowej, czego następstwem mogą być poważne wady wrodzone u dziecka, takie jak rozszczepienie kręgosłupa, przepuklina mózgu i rdzenia kręgowego, bezmózgowie. Przy niedoborze witaminy B9 częstsze są także rozszczepy wargi i podniebienia oraz wady serca. Obecność folianów jest niezbędna również do powstawania w szpiku czerwonych ciałek krwi. Źródła kwasu foliowego: zielone liściaste warzywa: szpinak, brokuły, brukselka, szparagi, kapusta – zwłaszcza włoska i pekińska, a także natka i korzeń pietruszki, papryka, owoce kiwi, wątroba, żółtka jaj, drożdże. Uwaga! Sama dieta nie jest w stanie zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania, bo wzrasta ono w ciąży o ponad 100 proc. Suplemetacja: każda kobieta w wieku rozrodczym – a zwłaszcza starająca się o dziecko i będąca już w ciąży – powinna stosować suplementację w ilości 0,4 mg (400 µg) kwasu foliowego dziennie. Natomiast kobiety, które w przeszłości urodziły już dziecko z wadami układu nerwowego, powinny przyjmować – pod kontrolą lekarza – 4,0 mg kwasu foliowego dziennie. Suplemetacja zalecana jest przynajmniej przez 6 tygodni przed zapłodnieniem i powinna być kontynuowana do końca II trymestru ciąży.
Źródło: _photos.com|photos.com
Rozwiń
Powrót
WITAMINA B1 - tiamina
WITAMINA B2 - ryboflawina
WITAMINA B6 - pirydoksyna
WITAMINA B12
WITAMINA B3 - niacyna
WITAMINA B9 - kwas foliowy
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email