Leczy, pielęgnuje, smakuje. Cenne właściwości miodu i jego zastosowanie

2020-05-01 2:21 Materiał sponsorowany
Miody HUZAR
Autor: Absolutnie dobre

Wzmacnia odporność, wpływa korzystnie na układ krwionośny i serce, pomaga na przeziębienia i kłopoty z gardłem, a także świetnie sprawdza się w kosmetyce. Zobacz, jakie zalety ma miód i jak chronić jego właściwości.

Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. W dawnych czasach miód używany był jako lek na przeziębienie, wysypkę czy leczenie ran, jako kosmetyk, który miał zapewnić młodość i piękno, ale również jako środek do konserwacji jedzenia. Okazuje się, że cenne właściwości miodu, które odkryli już starożytni, mają podstawy naukowe. Dziś wiemy, że leczy i konserwuje dzięki zawartym w nim substancjom: enzymom, cukrom, minerałom, witaminom oraz substancjom antybakteryjnym i antygrzybiczym.

Miód doskonały na odporność

Jedną z najbardziej cennych właściwości miodu jest jego pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Miód, zdaniem naukowców, jest skomplikowanym zestawem naturalnych antybiotyków. Są nimi głównie enzymy wydzielane przez pszczoły, których zadaniem jest uodpornienie miodu na bakterie, wirusy czy grzyby, które mogłyby go zepsuć. Przy okazji składniki te (np. apidyzyna, inhibina, liozym czy methylglyoxal) zabijają drobnoustroje w organizmie osób spożywających miód. Dodatkowo, zawarte w miodzie witaminy, przeciwutleniacze, żelazo, wapń czy magnez wzmacniają układ immunologiczny i sprawiają, że lepiej radzi on sobie z infekcjami.
Jednak, aby poprawić swoją odporność, nie wystarczy raz na jakiś czas zjeść kanapkę z miodem – miód to nie magiczny preparat ani panaceum na wszystkie choroby. Jedzenie produktów pszczelich – bo cenne dla zdrowia są też pyłek kwiatowy czy mleczko pszczele – daje efekty tylko wtedy, gdy są spożywane regularnie. Specjaliści mówią, że zbawienny skutek takiej profilaktyki można poczuć dopiero po roku codziennego jedzenia łyżeczki miodu. Najlepiej spożywać go na czczo, aby mógł działać na pusty żołądek i by jego działanie nie było „zagłuszane” przez inne składniki odżywcze. Dobre skutki daje też picie napojów z miodem, np. na bazie imbiru.

HUZAR: napój miodowo-imbirowy
Autor: Absolutnie dobre Link: https://miody-huzar.pl/

Przepis na napój miodowo-imbirowy 

Składniki:
Imbir – kawałek o długości 4-5 cm i szerokości około 2-3 cm.
2 duże łyżki miodu.
Sok z cytryny do smaku.

Wykonanie:
Imbir obierz i pokrój w plasterki, następnie umieść w kubku lub dzbanku i zalej wrzątkiem. Przykryj naczynie, a następnie odstaw, aby napar naciągnął i osiągnął temperaturę około 40 – 45 stopni Celsjusza.

Miód nie tylko zabija wirusy i bakterie odpowiedzialne za rozwój infekcji, ale także łagodzi kaszel oraz ból gardła. Jako naturalny produkt polecany jest w przypadku przeziębienia u dzieci, pod warunkiem, że skończyły 12 miesięcy i nie stwierdzono u nich alergii na produkty pszczele. Lekarze zalecają ograniczenie spożywania miodu przez dzieci poniżej 1. roku życia ze względu na obecność w nim alergenów. Miód sprawdzi się u dziecka również jako lek na oparzenia słoneczne ponieważ przyspiesza gojenie i ma właściwości przeciwzapalne.

Właściwości miodu łatwo zniszczyć, np. wysoką temperaturą. Podgrzanie do 40 st. C lub dodanie miodu do gorącej herbaty zniszczy zarówno zawarte w nim witaminy, jak i substancje bakteriobójcze.

Miód poprawia urodę

Nie można zapominać o zbawiennym wpływie miodu na ludzką skórę. Podobno Kleopatra, aby dodać blasku swej cerze, kąpała się w mleku i miodzie. Takie zabiegi pozwalały jej zachować piękno i młodość. Miód rzeczywiście, nie tylko regeneruje skórę, ale również wpływa na jej kondycję.
Te zalety naukowcy tłumaczą obecnością przeciwutleniaczy (które hamują proces powstawania wolnych rodników i starzenia się komórek), witamin, które regenerują skórę i dodają jej witalności oraz związków, które przyspieszają gojenie ewentualnych zmian skórnych (np. methylglyoxal). Dlatego miód jest polecany w leczeniu trądziku oraz w pielęgnacji cery wrażliwej, suchej i podrażnionej. Sprawdza się też w leczeniu spierzchniętych warg, ponieważ wygładza je i nadaje elastyczności. Jest także często wykorzystywany w tworzeniu peelingów do ciała, które pobudzają skórę do wytwarzania nowych komórek i szybszej regeneracji.

Peeling miodowy
Autor: Absolutnie dobre Link: https://miody-huzar.pl/

Przepis na peeling do ciała 

Składniki:
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka oleju kokosowego
kilka kropli oleju arganowego
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego 
skórka starta z połowy pomarańczy

Wykonanie:
Do miseczki wsyp brązowy cukier, a następnie dodaj olej kokosowy i kilka kropli ulubionego olejku. Może to być olejek arganowy, bo nie ma zapachu i nie będzie walczył o uwagę z innymi aromatycznymi składnikami. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję, ale nie przejmuj się tym – nie musi być rozpuszczony, bo podczas masażu rąk peelingiem pod wpływem ciepła dłoni rozpuści się. Następnie połącz miksturę z 1 łyżeczką miodu. Mieszaj całość do połączenia składników.

Warto wiedzieć

Wśród miodów marki HUZAR znajdziecie dobrze znane i lubiane w Polsce smaki, takie jak: lipowy czy spadziowy, ale również bardziej wyszukane odmiany miodów. Miód lawendowy, wrzosowy, migdałowy, a nawet egzotyczny miód rozmarynowy zachwycą każdego poszukiwacza nowych wrażeń kulinarnych i smakowych.

Informacje zaprezentowane w niniejszym artykule zostały opracowane w oparciu o ogólnodostępną branżową wiedzę naukową

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE