Jak powstaje mleko modyfikowane dla niemowląt – sprawdź, co tak naprawdę podajesz swojemu dziecku

2017-06-08 18:41
Mleko modyfikowane
Autor: thinkstockphotos.com

Jak właściwie powstaje mleko modyfikowane? Czy można znaleźć bardziej naturalną alternatywę dla silnie przetworzonych mieszanek na bazie mleka krowiego?

Przychodzi taki moment w życiu każdej mamy, kiedy z różnych przyczyn staje się koniecznym, podanie dziecku innego mleka niż mleko własne. Pojawia się wtedy pytanie, które mleko z tych dostępnych na rynku wybrać? Tym bardziej, że skład wielu z nich wskazuje na wysoki stopień przetworzenia.

Mleko matki jest najlepszym źródłem wszystkich składników odżywczych dla dziecka. Jego skład zmienia się wraz z rozwojem niemowlaka, dlatego mamy gwarancję, że prawidłowo dbamy o rozwój maluszka. Jednak przychodzi taki moment, kiedy musimy wybrać mleko zastępcze.

Mleko modyfikowane krowie

Najpopularniejsze i najbardziej powszechne są te, produkowane na bazie mleka krowiego. Jednak nie dlatego, że mleko krowie jest najbardziej podobne do kobiecego, ale dlatego, że najłatwiej jest je pozyskać i jest zdecydowanie najtańsze. Produkcja mleka krowiego coraz częściej odbywa się na skalę masową. Krowy trzymane są w zamknięciu, w bardzo ciasnych boksach i bez możliwości wypasania się na zewnątrz. Uzyskane od nich mleko poddawane jest procesowi pasteryzacji, a następnie transportowane do fabryki zajmującej się produkcją mleka następnego.

Czytaj: Karmienie dawniej i dziś - jak przebiegała mleczna ewolucja

Stopień przetworzenia mleka

Proces produkcji mleka modyfikowanego na bazie mleka krowiego jest bardzo skomplikowany. Po dostarczeniu mleka do fabryki następuje oddzielenie od niego śmietany oraz serwatki. Wytworzone w tym procesie składniki poddaje się oczyszczeniu oraz odtłuszczeniu. Modyfikowany jest także skład mleka. Usuwana jest część białka oraz zmieniany jest jego rodzaj. Większość tłuszczy mlecznych zamieniana jest na tłuszcze roślinne (np. olej palmowy). Zwiększana jest także ilość laktozy, która w wyniku oczyszczania serwatki zostaje utracona. Przez skomplikowany proces produkcji mleko traci także wiele innych składników mineralnych, które później muszą być sztucznie dodane.

Kozie mleko modyfikowane

Proces produkcji mleka modyfikowanego na bazie pełnego mleka koziego jest znacznie mniej złożony. Polega na przeróbce świeżego mleka do sproszkowanej postaci. Dzięki temu zostają zachowane składniki bioaktywne, w które bogate jest mleko kozie. Zostaje zachowany także tłuszcz mleczny, który jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego dziecka. Do gotowego mleka dodawane są wyłącznie istotne składniki mineralne, witaminy i kwasy tłuszczowe.

Mleko następne oparte na pełnym mleku kozim, na przykład CapriCare, jest bardziej naturalne i mniej przetworzone niż tradycyjne mieszanki. Stosunek kazeiny do białka serwatkowego jest w nim odpowiedni dla dzieci i nie wymaga ulepszeń, tak jak w przypadku mleka z serwatki krowiej. To naturalna alternatywna, którą powinny wziąć pod uwagę wszystkie mamy, rozważające rozpoczęcie karmienia dziecka mlekiem modyfikowanym.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE