Mądry wegetarianizm z produktami Holistic
Przejście na wegetarianizm nie powinno być decyzją spontaniczną, zawsze należy się do niej odpowiednio przygotować merytorycznie.

Spis treści
Wiadomym jest, że białko pochodzenia zwierzęcego dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Rezygnując z samego mięsa, wartościowe białko można dostarczyć do organizmu wraz z produktami mlecznymi (takimi jak mleko, jogurt, kefir, ser żółty i biały, maślanka, zsiadłe mleko, sery pleśniowe czy twarogowe). Większym problemem związanym z nieodpowiednią podażą mięsa zwierzęcego jest deficyt żelaza hemowego, które zapobiega rozwojowi niebezpiecznej anemii. Najlepszymi źródłami żelaza dla osób, które nie jedzą mięsa, są: natka pietruszki, orzechy, produkty zbożowe z żyta i owsa, migdały i owoce strączkowe, śliwki suszone, rodzynki, żółtko, drożdże oraz kakao. Wegetarianie są dodatkowo zagrożeni niedoborem witaminy B12. Synonim witaminy B12 to przede wszystkim odporność polegająca na korzystnym wpływie na aktywność limfocytów T oraz komórek NK, czyli „natural killers”, będących najlepszym antidotum na namnażanie się chorobotwórczych mikroorganizmów.
Dodatkowo witamina B12 wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego, poprzez wsparcie produkcji czerwonych krwinek. Zapobiegając w ten sposób anemii poprawia funkcjonowanie całego systemu. Dodatkowo witamina B12, oprócz kwasu foliowego, jest niezbędna do produkcji homocysteiny. Jak wiadomo, im wyższy jej poziom, tym mniejsze ryzyko rozwoju cholesterolu, a w konsekwencji niebezpiecznej blaszki miażdżycowej, której nadmierny rozrost grozi zawałem lub udarem. Do bezmięsnych produktów, będących jej dobrym źródłem, należą m.in.: sery, mleko, soja i jajka. Najbardziej bioprzyswajalną z wszystkich dostępnych i możliwych do stosowania w suplementach form witaminy B12 jest metylokobalamina. W celach leczniczych i profilaktycznych suplementację tą witaminą powinno się stosować u dzieci, kobiet w ciąży, wegan oraz osób w podeszłym wieku, ponieważ są to grupy z największymi jej niedoborami.
Piramida Zdrowego Odżywiania
Dieta wegetariańska powinna opierać się na Piramidzie Zdrowego Odżywiania. Podstawą takiej diety są: produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, cieciorka, groch, bób, fasole jako substytuty mięsa), produkty mleczne i nabiałowe, jajka oraz tłuszcze roślinne i nasiona oleiste (orzechy, pestki dyni czy słonecznika). Dieta wegetariańska powinna być oparta przede wszystkim na różnorodności, bo tylko tak skomponowana może dostarczyć wszystkich składników, których potrzebuje organizm człowieka.
Z pewnością ogromną zaletą diety wegetariańskiej jest dostateczne spożycie warzyw i owoców, dostarczających ważnych w diecie witamin, przede wszystkim witaminy C, która pełni w organizmie wiele ważnych funkcji (m.in. poprawia odporność, warunkuje prawidłowy rozwój chrząstki, kości i zębów, a także przyspiesza gojenie ran). Kolejną zaletą spożywania dużej ilości warzyw, owoców i kasz jest dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości błonnika, który nie tylko usprawnia działanie przewodu pokarmowego, lecz także obniża poziom cholesterolu i ułatwia wydalanie z organizmu metali ciężkich oraz toksyn.
W przypadku niedoboru witamin konieczna jest ich odpowiednia suplementacja.
Produkty Holistic
Produkty Holistic wyróżniają się tym, że są:
- ekologiczne – w możliwie największym zakresie,
- raw food – w możliwie największym i odpowiednim zakresie,
- wolne od GMO – zawsze,
- łatwo przyswajalne – zawsze,
- bez mleka i glutenu – poza koncentratem białka serwatkowego (mleko),
- roślinne – wszystkie produkty poza Glukozaminą (owoce morza), Adrenal Whole (wołowina) oraz Koncentratem białka serwatkowego (mleko).
Ponadto zawierają możliwie najmniej dodatków i są produkowane z zachowaniem wysokiej jakości standardów stowarzyszenia firm Svensk Egenvård (Szwedzka Samoopieka).
Więcej informacji o produktach firmy na stronie www.holistic-polska.pl/ oraz oficjalnym profilu na Facebooku www.facebook.com/holisticpolska/