Potrawy, które mogą wywołać ból brzuszka u dziecka

Brokuły i warzywa zielone
Fot.: Getty images

Brokuły i warzywa zielone

Zielone warzywa (szparagi, brukselka, brokuły, kapusta, groszek) zawierają siarkę, która może powodować problemy z żołądkiem. Przez to mogą być szczególnie trudne dla przewodu pokarmowego maluszka.

Cebula i czosnek
Fot.: Nickolas Nikolic on Unsplash

Czosnek i cebula

Cebula i czosnek zawierają duże ilości fruktanów (rodzaj węglowodanów, uważanych za probiotyki) oraz skrobi, które są trudne do strawienia przez dzieci. Ich fermentacja w jelicie cienkim i grubym może prowadzić do dyskomfortu.

muesli
Fot.: Getty images

Muesli i otręby

Otręby i muesli są zdrowe i bogate w składniki odżywcze, ale mogą wywołać ból brzuszka. Wszystko przez błonnik, który sprawia, że bakterie w jelitach wytwarzają więcej gazów niż zwykle. Może to spowodować wzdęcia maluszka.

pomarańcze
Fot.: Getty images

Pomarańcze i cytrusy

Owoce cytrusowe są bardzo kwaśne, co może podrażniać przewód pokarmowy, ale są również silnym alergenem – niektóre dzieci mają dokuczliwe objawy trawienne po zjedzeniu pomarańczy czy mandarynek.

Brzoskwinie
Fot.: Getty images

Morele i brzoskwinie

Morele i brzoskwinie są ważne dla rozwoju kości ze względu na wysoką zawartość wapnia, doskonałe dla skóry (z powody zawartości witaminą A i C), dobre dla krwi (ponieważ zawierają żelazo) i serca (są pełne przeciwutleniaczy). Ale zawierają dużo błonnika, dlatego - podobnie, jak otręby - mogą być przyczyną wzdęć i bólu brzuszka. Dodatkowo brzoskwinie zawierają sorbitol - to rodzaj cukru, który w czasie trawienia może powodować bolesne ruchy jelit.

Czekolada a laktacja
Fot.: thinkstockphotos.com

Czekolada

Czekolada zawiera kofeinę, mleko. I choć dzieciom raczej nie podaje się słodyczy, może się zdarzyć pewne odstępstwo od tej reguły, które zakończy się bólem brzuszka. Czekolada może powodować wytwarzanie nadmiaru gazów w układzie pokarmowym i zaparcia.

wapń jogurt
Fot.: Getty images

Jogurt i produkty mleczne

Jogurt i nabiał zawierają laktozę, a ta czasem jest trudna do strawienia przez dzieci, które maja wrażliwy żołądek. Dlatego maluchom podaje się najpierw produkty mleczne dla dzieci, które mają zmniejszoną ilość tego cukru.

kukurydza
Fot.: Getty images

Kukurydza

Kukurydza zawiera celulozę - włókno, którego nasz organizm nie jest w stanie strawić. Kukurydza jest bogata w błonnik, ale zawiera też węglowodany tzw. FODMAP, które nie są trawione w naszym układzie pokarmowym.

Zobacz następną galerię
Dzieci z owiniętą pępowiną - zdjęcia z Instagrama
Dzieci z owiniętą pępowiną - zdjęcia z Instagrama

Dzieci z owiniętą pępowiną - zdjęcia z Instagrama

Zamknij galerię
email