Czosnek na serce i wzmocnienie - zdrowotne właściwości czosnku

2021-03-17 15:32

Czosnek ma tak cenne właściwości zdrowotne, że warto po niego sięgać jak najczęściej. To jedna z najstarszych leczniczych i przyprawowych roślin – wywodząca się z Azji, ale doskonale znana na wszystkich kontynentach. Jakie właściwości zdrowotne ma czosnek i kiedy warto go jeść?

Czosnek na serce i wzmocnienie - zdrowotne właściwości czosnku
Autor: Getty images Zdrowotne właściwości czosnku

Czosnek i jego właściwości lecznicze znane są od tysięcy lat. Egipcjanie podawali czosnek niewolnikom, żeby po ciężkiej pracy szybciej zregenerowali siły, starożytni Grecy i Rzymianie leczyli nim rany, a w Chinach szczególnie ceniono jego walory smakowe.

Dziś czosnek i syrop z czosnku cieszy się jeszcze większym uznaniem, ponieważ badania naukowe nie tylko potwierdziły liczne właściwości lecznicze czosnku, ale wykazały też, że w niektórych przypadkach niepozorny czosnek bywa równie skuteczny jak nowoczesne leki.

Spis treści

  1. Jakie substancje lecznicze znajdują się w czosnku?
  2. Na jakie dolegliwości pomaga czosnek?
  3. W jakiej postaci spożywać czosnek?
  4. Leki z czosnkiem

Jakie substancje lecznicze znajdują się w czosnku?

Czosnek to prawdziwa apteka – zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitaminę A) i liczne sole mineralne (m.in. potas, wapń, magnez, chrom, kobalt).

Ale najcenniejsze są bogate w siarczki olejki eteryczne i allicyna – związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Mają one wyjątkowo silne właściwości bakteriobójcze. Badania dowiodły, że hamują rozwój m.in. najbardziej niebezpiecznych dla człowieka bakterii – gronkowca złocistego, paciorkowców, pałeczek okrężnicy – które stają się coraz bardziej oporne na działanie antybiotyków.

Na jakie dolegliwości pomaga czosnek?

Bogaty skład czosnku sprawia, że sprawdza się on w leczeniu bardzo różnych dolegliwości. Stosuje się go:

  • w zakażeniach przewodu pokarmowego,
  • nadciśnieniu,
  • miażdżycy,
  • na kaszel
  • zapalenie oskrzeli,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • działa wzmacniająco,
  • chroni przed przeziębieniami,
  • zwalcza pasożyty,
  • ma działanie żółciopędne,
  • wykrztuśne,
  • napotne,
  • stosowany zewnętrznie odkaża,
  • wspomaga gojenie się ran oraz różnych stanów zapalnych skóry.

W jakiej postaci spożywać czosnek?

Nienaruszona główka czosnku nie ma charakterystycznego ostrego zapachu. Powstaje on dopiero wtedy, gdy niszczeniu ulega struktura komórkowa rośliny, np. w wyniku roztarcia ząbka.

Wówczas alliina – bezwonny związek występujący w czosnku – przemienia się w aromatyczną allicynę. Jak wykorzystać jej właściwości?

  • Napar. Rozgnieć 2–4 ząbki czosnku i zalej szklanką gorącego mleka. Pij raz dziennie na noc przez 3–4 tygodnie jako środek wzmacniający. Pomoże również w przewlekłych schorzeniach górnych dróg oddechowych.
  • Nalewka. 100 g rozdrobnionego czosnku zalej 1/2 litra czystej wódki. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 10 dni; co pewien czas wstrząśnij. Przecedź, przechowuj nalewkę w lodówce. 2–3 razy dziennie zażywaj 10–20 kropli w 1/4 szklanki wody jako środek na obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu. Pomoże również przy bólach reumatycznych.
Dobrze wiedzieć

Czosnek jest rośliną cebulową, bardzo łatwą w uprawie – jesienią lub wczesną wiosną sadzi się ząbki wprost do gruntu. Zbiory zaczyna się, gdy mniej więcej połowa roślin ma złamany szczypior – nie można ich opóźniać, bo główki będą się rozlatywać.

Zebrany na czas czosnek powinien mieć główki zwarte, ząbki pokryte białą lub różowofioletową łuską. Najlepiej przechowywać go w ciepłym, przewiewnym miejscu.

Leki z czosnkiem

Jest wiele preparatów zawierających tylko czosnek – liofilizowany lub macerat olejowy. Mają szerokie działanie, ale polecane są głównie jako środki przeciwmiażdżycowe, wzmacniające serce, poprawiające krążenie krwi i zapobiegające zakrzepom.

Czosnek jest też jednym ze składników licznych preparatów wzmacniających odporność. Zawierają one również inne składniki znane z tego, że działają pobudzająco na układ odpornościowy, np. wyciąg z Echinacei lub żeń-szenia, witaminę C, bioflawonoidy.

Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej

miesięcznik Zdrowie