5 powodów, dla których warto podawać dziecku ryby - Mjakmama24.pl
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ryby zmniejszają ryzyko astmy u dzieci

Ryby zmniejszają ryzyko astmy u dzieci

W przypadku dzieci astma jest jedną z głównych przyczyn hospitalizacji i wyjazdów na izbę przyjęć. Coraz więcej dowodów wskazuje, że zdrowa dieta może być potencjalną terapią astmy u dzieci. Badania pokazują, że dzieci, które jedzą więcej ryb, mogą być mniej podatne na tę chorobę.

Badania obejmujące ponad 4500 brytyjskich dzieci wykazały, że większość dorosłych przypadków astmy zaczyna się w dzieciństwie. Spożywanie dużej ilości tłustych ryb może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby u dzieci. 

Autor: GettyImages
Rozwiń
Niemowlęta jedzące ryby są mniej podatne na choroby

Niemowlęta jedzące ryby są mniej podatne na choroby

Według naukowców niemowlęta, które spożywają ryby przynajmniej raz w tygodniu, są mniej narażone na rozwój alergii, egzemy i kataru siennego w pierwszych latach życia. Badania pokazują, że maluchy, które regularnie jadły ryby w ciągu pierwszych dwóch lat życia, chorowały od 28% do 40% rzadziej niż inne dzieci. 

W badaniu przeanalizowano dane zebrane na potrzeby ankiety dotyczącej alergii u ponad 4 tys. dzieci w Trondheim w Norwegii. Według badaczy jest to bardziej istotne niż spożywanie przez matkę ryb i tranu podczas ciąży i karmienia piersią.

Czytaj: Czy niemowlak może jeść RYBY?

Autor: _photos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Regularne jedzenie ryb przedłuża życie o pięć lat

Regularne jedzenie ryb przedłuża życie o pięć lat

Badania pokazują, że wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi, które znajdują się w rybach, przedłuża życie o około pięć lat.

Wyniki badań naukowych pokazują, że cztery rodzaje kwasów tłuszczowych mają pozytywny wpływ na  długość życia człowieka — w tym dwa nasycone kwasy tłuszczowe. American Heart Association zaleca spożywanie tłustych ryb, takich jak łosoś, anchois lub sardynki dwa razy w tygodniu.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ryby obniżają ryzyko cukrzycy

Ryby obniżają ryzyko cukrzycy

Według naukowców spożywanie zaledwie dwóch puszek sardynek tygodniowo może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. 

Dzieje się tak, ponieważ ryby zawierają duże ilości składników odżywczych, takich jak tauryna, kwasy omega-3, wapń i witamina D. Badanie na 152 pacjentach ze stanem przedcukrzycowym wykazało spadek poziomu cukru u osób jedzących dwie puszki sardynek w oliwie z oliwek tygodniowo.

Jedzenie tłustych ryb miało również inne korzyści zdrowotne, w tym zwiększenie  oporności na insulinę  oraz zwiększenie dobrego cholesterolu i hormonów, które pomagają rozkładać glukozę.

Czytaj: Cukrzyca może dotykać dzieci - objawy i leczenie cukrzycy u dzieci i młodzieży

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tłuste ryby mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca

Tłuste ryby mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca

Badanie z udziałem uczestników z 60 krajów wykazało, że spożywanie tłustych ryb dwa razy w tygodniu może chronić przed chorobami serca u osób wysokiego ryzyka.

Osoby, które spożywały dwie porcje tygodniowo ryb bogatych w kwasy omega-3, zmniejszyły ryzyko zawału serca i udaru mózgu o około jedną szóstą (około 16%) w porównaniu z osobami, które nie jadły tłustych ryb. 

Najlepsze pod względem ilości kwasów omega-3 ryby to: pstrąg, łosoś, sardynki, anchois, śledzie, węgorze, makrele.

Czytaj: 4 sposoby na wzmocnienie odporności niemowlaka

Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
Suchy kaszel u dziecka w nocy
jakie ryby moze jesc dziecko
Regularne jedzenie ryb przedłuża życie o pięć lat
słodycze
Zapobiegają astmie i zmniejszają liczbę infekcji. To tylko niektóre zalety podawania ryb dziecku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email