Żurawina na dolegliwości w ciąży: zapalenie pęcherza, przeziębienie, kłopoty trawienne, żylaki

2012-07-18 15:22

Żurawina jest skarbnicą witaminy C, żelaza, a także błonnika. Owoce żurawiny są całkowicie bezpieczne w ciąży. I do tego działają jak lekarstwo. Poznaj właściwości żurawiny i jej zastosowanie. Żurawina, jak żaden inny owoc, radzi sobie z dolegliwościami w ciąży, które lubią nawracać, np. z zapaleniem pęcherza, czy żylakami.

Żurawina na dolegliwości w ciąży: zapalenie pęcherza, przeziębienie, kłopoty trawienne, żylaki
Autor: _photos.com|photos.com Żurawina na dolegliwości w ciąży: zapalenie pęcherza, przeziębienie, kłopoty trawienne, żylaki

Spis treści

  1. Żurawina na zapalenie pęcherza w ciąży
  2. Sok z żurawiny: na infekcje dróg moczowych
  3. Żurawina to naturalny antybiotyk bezpieczny w ciąży
  4. Żurawina właściwości
  5. Żurawina na przeziębienie i spadek odporności w ciąży
  6. Żurawina na żylaki w ciąży

Żurawina jest głównym składnikiem wielu medykamentów i suplementów wspomagających funkcjonowanie dróg moczowych. Żurawinę warto  stosować zarówno profilaktycznie, jak również wtedy, gdy już pojawi się zakażenie. Lecznicze właściwości mają i owoce, i liście żurawiny.

Żurawina na zapalenie pęcherza w ciąży

Zakażenia dróg moczowych to przypadłość, na którą teraz jesteś narażona w ciąży bardziej niż zwykle. Choroba często nawraca właśnie latem i dotyczy przede wszystkim kobiet. Wystarczy posiedzieć na plaży w mokrym kostiumie albo na zacienionym, zimnym murku. Pojawia się konieczność częstego odwiedzania toalety, ból i pieczenie przy oddawaniu moczu, a także ciągłe uczucie parcia na pęcherz. Winowajcą jest w gruncie rzeczy nieszkodliwa bakteria E.coli, która żyje w jelicie. Staje się niebezpieczna dopiero wtedy, gdy przedostanie się do dróg moczowych. Wędruje nimi do pęcherza, a gdy się tam rozmnoży, wywołuje jego stan zapalny. Kobiety w ciąży często łapią zapalenie pęcherza. Na ogół leczy się ją antybiotykami, które w ciąży przyjmuje się tylko wyjątkowo. W przypadku zapalenia pęcherza napar z owoców żurawiny bywa skuteczniejszy od aptecznych leków. Żurawina jest głównym składnikiem wielu preparatów ziołowych, stosowanych przy infekcjach dróg moczowych (m.in. Urinal, Uro-komfort, ProUro). Na drogi moczowe odkażająco działa także napar z liści żurawiny, gdyż zawierają one dużo bakteriobójczej substancji o nazwie arbutyna. Warto też pić soki czy herbaty z żurawiny, jeść marynatę z żurawiny np. jako dodatek do mięs, czy sera. 

Zobacz: 8 ziołowych herbat na najczęstsze dolegliwości ciążowe

Zioła pomocne w zapaleniu pęcherza w ciąży

Sok z żurawiny: na infekcje dróg moczowych

Może samodzielnie przygotować sok z żurawiny. 1 kg owoców żurawiny zalej 3 szklankami wody i gotuj na ostrym ogniu, aż się rozgotują. Wlej przez sito do kamionkowego naczynia i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie sok z żurawiny przefiltruj przez gazę, dodaj 1/2 kg cukru, zagotuj, ostudzony zlej do butelek. Regularne picie soku z żurawiny i jedzenie jej owoców zapobiega stanom zapalnym układu moczowego, tak częstym w ciąży, gdyż uniemożliwia bakteriom wywołującym te choroby osiedlanie się na ściankach układu moczowego. Co więcej, regularne picie soku żurawinowego pomaga zapobiegać próchnicy i chorobom jamy ustnej: działa na zęby jak teflon, tworząc na nich powłokę uniemożliwiającą bakteriom przyleganie do ich powierzchni oraz infekowanie tkanki dziąseł.

Żurawina to naturalny antybiotyk bezpieczny w ciąży

Związki zawarte w owocach żurawiny powodują, że do ścian pęcherza i cewki moczowej nie przywierają chorobotwórcze bakterie, odpowiedzialne za nieprzyjemne dolegliwości. Mechanizm zapobiegania chorobie jest prosty: naturalne składniki żurawiny, uniemożliwiając chorobotwórczym bakteriom przyleganie do ścian nabłonka dróg moczowych, hamują ich rozwój i dalsze namnażanie. Nie mając punktu przyczepienia, bakterie są usuwane z organizmu w naturalny sposób. Według badań, żurawina na drogi moczowe wpływa już po dwóch godzinach od jej zjedzenia (lub wypicia) i ten korzystny wpływ utrzymuje się jeszcze przez ponad 10 godzin. Dzięki temu całe drogi moczowe, w tym intensywnie pracujące nerki, są lepiej chronione. 

Żurawina właściwości

Ze względu na swoje właściwości żurawina jest uważana za naturalny antybiotyk. Żurawina zawiera wiele substancji leczniczych, m.in.: antyoksydanty (blokujące niszczące działanie wolnych rodników), taninę (o działaniu antywirusowym i antybakteryjnym), błonnik, witaminy C, A, B1, B2 oraz mikroelementy takie jak magnez, fosfor, jod, potas, żelazo. Najwięcej substancji odżywczych i właściwości leczniczych zawierają świeże owoce żurawiny (są dostępne np. na targach i bazarach warzywnych od października do stycznia). Szczelnie zapokowane owoce żurawiny można przechowywać w lodówce nawet trzy miesięce. Suszona żurawina zachowuje swoje właściwości przez kilka lat. Żurawina dobrze też znosi wysokie temperatury, gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych.

Żurawina na przeziębienie i spadek odporności w ciąży

Infekcje pęcherza to nie jedyna przypadłość, na którą doskonałym lekiem jest żurawina. Żurawina zapobiega też wielu innym dolegliwościom, a często je łagodzi. Bogactwo witaminy C w preparacie dodatkowo działa uodparniająco, a więc wspiera osłabiony nieco układ immunologiczny kobiet w ciąży, szczególnie w okresie, gdy łatwo o przeziębienie. Składniki żurawiny leczą infekcje górnych dróg oddechowych, odkażają jamę ustną i gardło, pomagają w leczeniu przeziębień i grypy. Owoce żurawiny dobroczynnie działają także na układ pokarmowy, ponieważ wykazują właściwości probiotyczne. Dzięki temu zapobiegają typowym dla tych szczególnych dziewięciu miesięcy dolegliwościom trawiennym, wspomagając wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej i niszcząc szkodliwe bakterie. Żurawina to ważny składnik diety w ciąży. Zapewne docenisz także inne zalety i właściwości żurawiny: substancje zawarte w żurawinie pielęgnują jamę ustną, zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej i chorobom dziąseł, które u przyszłych mam są bardziej rozpulchnione i przekrwione, a więc także podatne na uszkodzenia. Warto pamiętać jeszcze o tym, że witamina C, obecna w owocach żurawiny, ułatwia przyswajanie dwóch pierwiastków bardzo ważnych w okresie ciąży: żelaza, chroniącego przyszłą mamę przed anemią, oraz wapnia, niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości, zębów i mięśni rozwijającego się dziecka.

Żurawina na żylaki w ciąży

Jeśli zauważyłaś na swoich nogach pajączki lub pierwsze oznaki żylaków, także sięgaj po żurawinowe specyfiki. Flawonoidy, zawarte w małych, kwaskowatych owocach żurawiny, powstrzymują tworzenie się zakrzepów, mają również korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Flawonoidy z owoców żurawiny mają silne właściwości antyutleniające, wspomagają więc organizm w pozbywaniu się wolnych rodników i opóźniają pojawianie się pierwszych oznak starzenia. Dlatego, kiedy już urodzisz dziecko, warto, abyś nadal sięgała po żurawinę - z korzyścią dla zdrowia.

miesięcznik "M jak mama"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza