Wątróbka może doprowadzić do wad rozwojowych płodu [FILM]
Wątróbka to jedna z tych potraw, których spożywanie w ciąży jest kontrowersyjne. Dieta w ciąży powinna być zbilansowana pod względem jakości, a nie ilości spożywanych produktów. Ciężarne powinny wykluczyć ze swoich jadłospisów niektóre produkty, m.in. właśnie wątróbkę, oscypki, sery pleśniowe czy ryby bałtyckie.
![DIETA w CIĄŻY: Wątróbka może doprowadzić do wad rozwojowych płodu [FILM]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-nAiz-eZYi-rxag_dieta-w-ciazy-watrobka-moze-doprowadzic-do-wad-rozwojowych-plodu-film-664x442.jpg)
Każda przyszła mama powinna zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę. Wiele ulubionych produktów spożywczych musi odstawić na bok na czas ciąży. Do nich należą m.in: wątróbka, oscypki, ryby bałtyckie czy sery pleśniowe.
Dlaczego ciężarne powinny jeść BROKUŁY? >>
Dlaczego wątróbka w ciąży jest niewskazana?
Mogłoby się wydawać, że spożywanie wątróbki w czasie ciąży jest zbawienne przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość żelaza, a na jego niedobory często cierpią kobiety ciężarne. Okazuje się, że jest wręcz przeciwnie - wątróbki należy unikać!
– Przyszłe mamy powinny wykluczyć z diety sery pleśniowe, oscypek, ponieważ jest przygotowany z mleka niepasteryzowanego oraz wątróbkę, która zawiera duże ilości witaminy A w postaci retinolu, co może być groźne dla płodu - powiedział Krzysztof Wojdat, dietetyk z firmy Diet Box w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle.
Dlaczego ciężarne nie powinny jeść TUŃCZYKA? >>
Wysokie dawki retinolu mogą doprowadzić do wad rozwojowych dziecka, a także poronienia. Kobiety w ciąży muszą też zrezygnować ze spożywania ryb bałtyckich, szczególnie śledzi i łososi, ze względu na skażenie zanieczyszczeniami środowiskowymi.
Czytaj: Produkty zakazane w ciąży - czego nie jeść?
Neewseria. Agencja informacyjna