Jak długo można trzymać w lodówce te produkty, a kiedy lepiej je wyrzucić? Zobacz galerię
Jedzenie szybko się psuje, zwłaszcza latem. Sprawdź, jak długo można trzymać w lodówce poszczególne produkty żywnościowe. Zobacz naszą galerię, która podpowie ci, kiedy jedzenie nie nadaje się już do spożycia i trzeba je wyrzucić, aby się nie rozchorować.
Zbliża się lato, a to czas, kiedy zwykle wyrzucamy więcej jedzenia - owoce pozostawione na kuchennym blacie czy kawałek zapomnianego masła pod wpływem wysokich temperatur szybciej się psują.
Dodatkowo okres pandemii sprawia, że wolimy rzadziej chodzić do sklepu, więc kupujemy więcej jedzenia na zapas. Sprawdź, jak długo przetrzymywać poszczególne produkty żywnościowe w lodówce i zamrażarce, a kiedy jednak je wyrzucić.
Stosuj test wąchania
Próbowanie zepsutych produktów żywnościowych może być ryzykowne, dlatego jeśli masz wątpliwości co do świeżości mleka czy mięsa, najpierw je powąchaj. Pamiętaj jednak, że metoda ta nie jest niezawodna: nie wszystkie zarazki powodują nieprzyjemny zapach.
Najlepiej kupując żywność zapisywać na opakowaniu datę wożenia do lodówki lub zamrażarki, aby wiedzieć, jak długo się już w niej znajdują. Jeśli masz jakieś wątpliwości, rzuć jedzenie – lepiej stracić parę złotych, niż się rozchorować.