Alergia to reakcja na substancje, które są nieszkodliwe dla większości ludzi. Substancje te są znane jako alergeny i znajdują się w kurzu, na sierści zwierząt, w pyłkach roślin, jadzie owadów, pleśniach, żywności i niektórych lekach.
Kiedy osoba uczulona na dany alergen wejdzie z nim w kontakt, pojawia się reakcja alergiczna, wyzwalająca produkcję przeciwciał. Przeciwciała przyczepiają się do komórek tucznych, które uwalniając histaminę. te proces powoduje stan zapalny zwany reakcja alergiczną.
Czym są alergeny?
Alergeny można podzielić w zależności od drogi, jaką alergen wnika do organizmu, by wywołać reakcję alergiczną:
- alergeny wziewne (np. pyłki traw), wdychane wraz z powietrzem, mogące wywołać u osoby uczulonej atak astmy lub katar alergiczny,
- alergeny kontaktowe (np. składniki proszków do prania), działające w wyniku kontaktu ze skórą,
- alergeny pokarmowe (związki obecne w pokarmach, np. w żółtku jaja kurzego), mogące wywoływać wysypki skórne, biegunkę, a także objawy ze strony dróg oddechowych, z reguły jednak mniej nasilone niż spowodowane przez alergeny wziewne,
- alergeny wstrzyknięte bezpośrednio do tkanek (np. jad owadów wstrzyknięty pod skórę), które mogą powodować szereg objawów: od obrzęku w miejscu wstrzyknięcia po ciężką reakcję całego organizmu (wstrząs anafilaktyczny).
Testy pokarmowe: objawy alergii, rodzaje testów, kiedy wykonać testy alergiczne
Alergeny, które najczęściej wywołują reakcję alergiczną to:
- dym papierosowy i smog. W skład smogu miejskiego wchodzi kurz o silnym potencjale alergizującym, podejrzewa się także udział węglowodorów aromatycznych, obecnych także w dymie papierosowym i odpowiedzialnych za jego właściwości alergogenne,
- roztocze – szczególnie alergogenne są gatunki z rodzajów Dermatophagoides oraz Euroglyphus. Alergeny pochodzące z roztoczy to enzymy jelitowe obecne w ich odchodach (grupa 1 alergenów roztoczy) oraz białka tkanek (grupa 2 alergenów roztoczy),kurz – jego potencjał alergizujący jest często związany z istnieniem w nim roztoczy, ich odchodów lub fragmentów tkanek. Gatunkiem odpowiedzialnym zwykle za alergiczne właściwości kurzu jest Dermatophagoides pteronyssinus,
- pyłki roślin, wywołujące alergię szczególnie często i występujące w okresie od marca do października,
- sierść zwierzęca,
- pasożyty, np. owsiki