Jak powinno wyglądać zdrowe drugie śniadanie dziecka?

2012-09-19 14:29

Jeśli dieta dziecka, a więc drugie śniadanie będzie dobrze skomponowane, dziecko nie sięgnie po niezdrowe przekąski dostępne w szkolnym sklepiku. Jak powinno wyglądać drugie śniadanie dla dziecka, aby było zdrowe, smaczne, ekologiczne i dostarczało najpotrzebniejszych uczniom składników?

Polskie dzieci mają najłatwiejszy dostęp do niezdrowej żywności na tle innych krajów europejskich i coraz częściej mają nadwagę lub otyłość - wynika m.in. z badań w ramach projektu Tempest. Dieta dziecka: raport.

Drugie śniadanie dla dziecka: uczeń musi jeść regularnie

Jednym z najczęściej popełnianych błędów w żywieniu dzieci i młodzieży jest niewłaściwy rozkład i wielkość posiłków zjadanych w ciągu dnia. Zbyt długie przerwy między posiłkami powodują znaczny spadek glukozy we krwi, co wywołuje trudności z koncentracją podczas lekcji, obniżenie wydolności umysłowej i fizycznej, rozdrażnienie, a przez to niewłaściwe zachowanie.

Drugie śniadanie odpowiednie do wieku dziecka

Wiek szkolny obejmuje dwa ważne okresy: wczesny wiek szkolny oraz wzrost pokwitaniowy (powyżej 10. roku życia). Okresy te wiążą się ze znacznymi różnicami w zapotrzebowaniu energetycznym. Zapotrzebowanie energetyczne 10-letnich chłopców jest wyższe o ok. 200 kcal niż dziewczynek w tym samym wieku. Gdy młodzież osiągnie wiek czternastu lat, ta różnica wynosi już 400 kcal na rzecz chłopaków, a w wieku osiemnastu lat młodzi mężczyźni potrzebują ok. 1000 kcal więcej niż płeć przeciwna z tego samego rocznika. Dobrze jest mieć zatem  tego świadomość i przygotowując posiłki, wziąć pod uwagę,  że ilość składników budulcowych: białka, wapnia, witaminy D, musi być z wiekiem zwiększana w diecie dziecka.

>> Co robić, gdy dziecko ciągle chce jeść słodycze?

Nie doprowadzajmy do chęci sięgnięcia po niezdrową przekąskę

Nauka to ciężka i wymagająca praca, a uczniowie często zaaferowani zajęciami szkolnymi (oraz życiem towarzyskim na przerwach) nie odczuwają głodu. Dzieci potrafią wytrzymać bez jedzenia wiele godzin, a nadrabiają to dopiero podczas nadmiernie kalorycznej kolacji. W ciągu dnia z kolei chętnie sięgają  po niezdrowe przekąski charakteryzujące się dużą ilością cukru, skrobi, tłuszczów, soli i sztucznych dodatków.

>> Jak uniknąć niedoborów wapnia, witamin i żelaza w diecie dziecka?

Dobrze wiedzieć

Drugie śniadanie ucznia powinno zawierać:

  • pełnowartościowe białko: ser, jaja, ryby, pieczone mięso
  • warzywa i owoce w różnych kolorach
  • dobre źródła energii: pieczywo (najlepiej razowe), ryż brązowy, kasze
  • dobre tłuszcze
  • do picia: woda (średniozmineralizowana, niegazowana), jednodniowy sok marchwiowy, pitny jogurt lub kefir

Drugie śniadanie dla dziecka: zadbaj o zawartość magnezu

Bardzo istotnym składnikiem w okresie intensywnego wzrostu jest magnez – umożliwia właściwy metabolizm wapnia i witaminy C, jest konieczny do właściwego funkcjonowania nerwów i mięśni. Magnez jest znany jako pierwiastek antystresowy, poprawia nastrój – co ma kluczowe znaczenie w szkole. Czynniki środowiskowe, jak rozwój motoryzacji, wysoki poziom ołowiu we wdychanym powietrzu, szybko organizm magnezu pozbawiają.

>> Jakie przekąski podawać dzieciom, by nie sięgały po słodycze?

Podobnie działa cukier. Wprawdzie glukoza jest podstawowym składnikiem pożywienia warunkującym prawidłową pracę mózgu, nie znaczy to jednak, że uczniowie powinni ją dostawać pod postacią słodyczy. Tę rolę doskonale pełnią też węglowodany złożone, z których mózg w sposób harmonijny i rozciągnięty w czasie uzyskuje potrzebną mu glukozę. Gdzie znajdziemy magnez? W nasionach słonecznika, lnu, sezamu, w orzechach, kukurydzy, warzywach strączkowych, oraz tych o ciemnozielonej barwie.

Pierwsze śniadanie też jest ważne w diecie dziecka

Badania wykazały, że dzieci niejedzące śniadania mają znacznie gorsze wyniki w nauce. Co rano podać naszemu dziecku? Najlepiej musli, płatki (owsiane, żytnie, jaglane), owsiankę – z dodatkiem owoców sezonowych lub suszonych i posiekanych orzechów. Nawet obfite śniadanie wystarczy na ok. 3 - 4 godziny. Później powinien nastąpić następny pełnowartościowy posiłek.

>> Śniadanie dla dziecka musi być wartościowe!

Antyjedzenie w drugim śniadaniu dziecka

Substancje antyodżywcze to takie, które nie tylko nie odżywiają, ale jeszcze zabierają z organizmu potrzebne mu składniki. Do substancji antyodżywczych zaliczamy: cukier, sztuczne barwniki spożywcze, rafinowane tłuszcze, dodatki smakowe i zapachowe, środki ochrony roślin i sztuczne substancje konserwujące.

materiały prasowe
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza