Magda Gessler słynie z tego, że przygotowując potrawy, korzysta z najlepszych składników i wiedzy, która pozwala wyczarować najlepszy smak. Mimo to w mediach regularnie wybucha dyskusja, czy najsłynniejsza polska restauratorka nie przesadza z wysokością cen za przysmaki.
Jagodzianki od Magdy Gessler: warte każdej ceny?
Jeszcze na długo, zanim w lesie na dobre pojawią się jagody, w piekarniach i cukierniach zaczynają królować jagodzianki. I trudno się dziwić - przecież dla wielu z nas to smak lata, któremu trudno się oprzeć.
Aktualnie cena jagodzianek zależy od tego, gdzie je kupimy. Najtaniej jest w piekarniach-sieciówkach, gdzie za sztukę zapłacimy ok. 5 złotych. Drożej jest w cukierniach, które nie są wielkimi fabrykami wypieków - tam za bułeczkę z jagodami już w tamtym roku trzeba było zapłacić od kilkunastu do ok. 20 zł lub więcej.
Jagodzianki od Magdy Gessler nigdy nie należały do najtańszych. W ubiegłym cena jednej wynosiła 31 zł. W tym sezonie już wiadomo, że taniej nie będzie, a wręcz przeciwnie. Za jagodziankę trzeba zapłacić 34 złote.
Jak czytamy w Super Expressie, cena wcale nie odstrasza klientów, którzy wolą "prawdziwe" jagodzianki od tańszych.
Ile kosztuje jagodzianka domowa?
Bogata oferta jagodzianek nie znaczy, że już nikt nie piecze ich w domu. Wiele osób wciąż wychodzi z założenia, że sprawdzony przepis to gwarancja najlepszego smaku. A czas poświęcony na przygotowaniu pysznych domowych jagodzianek zwraca się również jeśli chodzi o poniesione koszty.
Cena produktów potrzebnych na jagodzianki w dużej mierze zależy od ceny jagód za litr. Cena owoców może być ona dość wysoka lub... wynosić 0 zł, gdy jagody zbierzemy sami w lesie.
Do tego potrzebujemy jeszcze mąki, mleka, jajek, cukru, drożdży i masła (więcej, jeśli przygotowujemy jagodzianki z kruszonką). A także cierpliwości podczas wyrabiania i wyrastania drożdżowego ciasta. W zależności od ceny, w jakiej kupimy nie tylko jagody, ale też masło lub jajka - koszt jednej jagodzianki zaczyna się od 2-3 złotych. 10 razy mniej niż jagodzianka od Magdy Gessler.
Polecany artykuł:
