Dieta bezglutenowa dla dziecka to niedobra dieta? Zobacz, dlaczego nie wolno rezygnować z glutenu [FILM]

2014-11-19 9:42

Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie stała się modna. Coraz więcej ludzi świadomie rezygnuje z glutenu i nie wprowadza tego składnika również do diety dziecka. Dlaczego niezasadna dieta bezglutenowa może być niebezpieczna dla malucha?

Dieta dziecka, dieta bezglutenowa

i

Autor: thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne Diety bezglutenowej nie powinno się wprowadzać na własną rękę. Musi o tym zdecydować lekarz.

Dieta bezglutenowa dla jednych jest koniecznością, dla innych świadomym wyborem. Od pewnego czasu media zalewają informacje na temat szkodliwości glutenu. Coraz więcej rodziców rezygnuje więc z tego składnika i nie wprowadza go do diety dziecka. Słusznie?

>> Jak wygląda przykładowe menu dziecka na diecie bezglutenowej? >>

Dieta bezglutenowa: dlaczego dla niektórych to konieczność?

Gluten występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Jest składnikiem obecnym w naszej diecie od dawna, ale niestety mocno alergizującym. Wiele dzieci go nie toleruje i reaguje na niego biegunką, wymiotami, niedokrwistością, suchą i cienką skórą.- Gluten to białko roślinne, a każde białko może nas uczulać. Równie dobrze może nas alergizować ryba czy jajko, dlatego białka ostrożnie się wprowadza do diety - mówi dietetyk Anna Rzeszotek. Nie oznacza to jednak, że można z niego rezygnować "na zapas".

>> Jakie kaszki dla dziecka? Przewodnik po kaszkach dla niemowląt >>

Dieta bezglutenowa: dlaczego niezbyt zdrowa?

Gluten to składnik wielu pokarmów: kasz, mąk, przetworów mlecznych, wędlin (gluten jest do nich dodawany w czystej postaci!), przypraw, przecierów w puszce, proszku do pieczenia, owoców suszonych, a nawet... słodyczy. Świadomie rezygnując z wprowadzenia glutenu do diety dziecka, pozbawiamy go tolerancji na pokarmy, które będzie spożywał do końca życia. Takim postępowaniem możemy więc narobić więcej szkody niż pożytku.

Dieta bezglutenowa: jak sprawdzić, czy dziecko nie toleruje glutenu?

Gluten powinniśmy zacząć wprowadzać do diety dziecka około 6. miesiąca życia, wtedy gdy zaczynamy rozszerzać dietę. W tym czasie najczęściej jest ono jeszcze karmione piersią, więc jest bardziej odporne. - Udowodniono, że mleko mamy działa osłonowo na kosmki jelitowe, czyli zmniejsza ryzyko nietolerancji glutenu - mówi dietetyk.

Wprowadza się go do diety stopniowo, po 1-2 łyżeczce dziennie. Malucha trzeba w tym czasie bacznie obserwować i zwrócić uwagę na niepożądane reakcje, takie jak biegunki, wymioty czy wysypki. Jeśli nic złego się nie dzieje, nie ma potrzeby, by wprowadzić dietę bezglutenową.

Dzień Dobry TVN/x-news