i
Menu karnawałowe to jeden z ważniejszych elementów udanej imprezy. Smaczne, efektownie  potrawy i  pyszne napoje wprawiają gości w dobry nastrój,  a to oznacza szampańską zabawę. Niestety dania serwowane na imprezach są zazwyczaj wysokokaloryczne. Jest to pewna bariera dla osób dbających o linię i świadomych zdrowia. Przygotowanie odpowiedniego poczęstunku, wiąże się także z długimi godzinami, które gospodarz imprezy musi spędzić w kuchni. W tym roku może być inaczej. Z pomocą przychodzi bowiem Thermomix. Można w nim, w kilka minut, wyczarować mnóstwo smacznych, oryginalnych, a przede wszystkim zdrowych i niskokalorycznych przekąsek. Wystarczy wrzucić składniki i postępować  zgodnie z przepisami dołączonymi  do urządzenia. 
Pozwól się wyręczyć 
Thermomix to  technologicznie zaawansowane urządzenie,  które łączy funkcje ponad 20 urządzeń. Oprócz właściwych dla robota kuchennego opcji mielenia, ubijania i siekania  potrafi on także odważyć odpowiednią ilość danego składnika i ugotować (również na parze) w odpowiedniej temperaturze. Dzięki  temu można w nim przygotować tysiące wspaniałych potraw. Twoją rolą jest jedynie wybrać danie z książki, wrzucić składniki i ustawić odpowiedni czas.  Kiedy Thermomix będzie robił Twoje potrawy, możesz spokojnie zająć się innymi przygotowaniami do imprezy. Urządzenia nie trzeba pilnować w trakcie pracy. Kiedy skończy – „zawoła Cię” charakterystycznym sygnałem. 
Koktajl bananowo-truskawkowy 
Czas przygotowania – 2 min
Wartość kaloryczna – 140 kcal
Składniki na 6 porcji: 
·	500g truskawek mrożonych
·	3 dojrzałe banany
·	3 gałki lodów waniliowych
·	400ml mleka
Wykonanie
·	Rozmrożone truskawki zmiksować w naczyniu miksującym,
·	Czas: 10 sekund; obroty: 7
·	Truskawki przelać do wysokich szklanek (do połowy)
·	Banany, lody i mleko zmiksować w naczyniu miksującym
·	Czas: 20 sek.; obroty: 7
·	Do szklanek ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Można podawać z bitą śmietaną udekorowaną listkiem mięty.
SERWOWANIE W KIELISZKACH 
Krewetki na avocado w sosie jogurtowo-ogórkowym z curry 
Czas przygotowania – 15 min
Wartość kaloryczna jednej porcji - 112 kcal
Składniki na 4 porcje:
1.	Krewetki na avocado w sosie jogurtowo-ogórkowym z curry 
·	80 g świeżego ogórka 
·	1 szt. dojrzałego avocado
·	300 ml jogurtu naturalnego 0%
·	1 łyżeczka łagodnego curry
·	12 szt. krewetek 16/20 (Black Tiger) parzone, bez pancerza
·	1 mały pęczek koperku (20 g)
·	cukier (szczypta) do smaku, pieprz grubo zmielony do smaku, sól do smaku, papryka słodka w proszku (szczypta)
Wykonanie:
·	Ogórek, ½  obranego avocado i ½ pęczka koperku rozdrobnić w naczyniu miksującym 
·	Czas 3 sekundy; tryb Turbo (3 naciśnięcia turbo po 1 sekundzie)
·	Nałożyć motylek, dodać jogurt  i doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku - doprowadzić do wrzenia 
·	Czas 4 minuty; temperatura Varoma; obroty:1
·	Dodać rozmrożone krewetki, nie wyjmując motylka – zagotować                   
·	Czas 2 min; temperatura Varoma; obroty: 1
·	Ułożyć krewetki na plastrach avocado, polać sosem, posypać koperkiem i curry, brzegi talerza udekorować słodką papryką
SERWOWANIE NA TALERZYKACH DESEROWYCH LUB ZWYKŁYCH
Lemoniada szampanowa
Czas przygotowania – 3 min. 
Wartość kaloryczna porcji– 160 kcal
Składniki na 8 szklanek:
·	4 cytryny ze skórką, pokrojone w ćwiartki
·	500 g szampana lub wina musującego
·	800 g kostek lodu
·	200 g cukru
Wykonanie:
·	Do naczynia miksującego włożyć cytryny, wlać szampana, przytrzymać ręką miarkę MT i nacisnąć 6 do 8 razy tryb TURBO. 
·	Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, przecedzić płyn do dzbanka, odstawić.
·	Wyjąć koszyczek, naczynie miksujące opróżnić i przepłukać wodą
·	Do naczynia miksującego włożyć kostki lodu, cukier, wlać przecedzony płyn, wymieszać 
·	Wymieszać; czas: 30 s; obroty: 5
·	Przelać do szklanek, podawać ze słomką, bezpośrednio po przygotowaniu. 
SERWOWANIE W SZAMPANÓWKACH
Mix jogurtowo – ziołowy
Czas całkowity – 5 min
Wartość kaloryczna 1 szklanki – 80 kcal
Składniki na 4 szklanki: 
·	½ pęczka natki pietruszki
·	½ pęczka koperku bez łodyżek
·	1 liść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
·	1 liść świeżej melisy lub 1 łyżeczka suszonej
·	1 łyżeczka estragonu, suszonego
·	20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym
·	½ pęczka szczypiorku posiekanego
·	350 g jogurtu, light
·	szczypta soli
·	szczypta białego pieprzu
·	kilka kropli sosu tabasco
·	100 g świeżej czerwonej papryki
·	4 wykałaczki
Wykonanie:
·	Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, koperek, szałwię, melisę, estragon i 8 oliwek, rozdrobnić 
·	Czas: 3 s; obroty: 8
·	Dodać szczypiorek, jogurt, sól, pieprz i tabasco, wymieszać 
·	Wymieszać; czas: 5 s, obroty: 5 
·	Spróbować i ewentualnie doprawić.
·	Paprykę pokroić na kawałki i wraz z pozostałymi oliwkami nabić na wykałaczki.
·	Mix jogurtowy przelać do szklanek i ozdobić koreczkami.
SERWOWANIE W DŁUGICH KIELISZKACH PRZYOZDOBIONYCH OLIWKĄ NABITĄ NA WYKAŁACZKĘ
Tapenade
Czas przygotowania – 7 min
Wartość kaloryczna 1 szklanki – 161 kcal
Składniki na 10 porcji:
·	50 g filetów anchois, solonych, konserwowych
·	80 g oliwy z oliwek
·	1 ząbek czosnku
·	200 g czarnych oliwek, bez pestek
·	100 g kaparów w occie
·	2 gałązki tymianku, tylko liście lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
·	30 g soku z cytryny
·	1 szczypta soli
·	pieprz, świeżo zmielony, do smaku
Wykonanie:
·	    Filety anchois wypłukać w wodzie. Na pokrywkę postawić słoik i odmierzyć odpowiednią ilość oliwy.
·	    Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić
·	Czas: 3 s; obroty: 5
·	   Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek
·	   Wymieszać
·	Czas: 1 min; obroty 4
·	   Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubić (czas 1 min, 4 obroty). W tym czasie przez pokrywę      
 naczynia miksującego powoli wlewać oliwę. Przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
PODAWAĆ JAKO APERITIF NA GRZANKACH LUB JAKO DIP DO SUROWYCH WARZYW POKROJONYCH W SŁUPKI
Włoskie paluszki pełnoziarniste
Czas przygotowania – 30 min 
Wartość kaloryczna 1 sztuki – 136 kcal
Składniki na 20 sztuk: 
·	380 g ziarna pszenicy
·	200 g mąki pszennej
·	20 g drożdży
·	65 g oleju
·	30 g smalcu
·	280 g letniej wody
·	1 łyżeczka soli
·	1 łyżeczka cukru
·	20 g kaszy manny
Wykonanie:
·	Do naczynia miksującego włożyć pszenicę
·	Zemleć; czas: 1 min;  obroty: 10
·	Dodać mąkę, drożdże, 50 g oleju, smalec, wodę, sól i cukier
·	Wymieszać 3 min/ zamknięta pokrywa/  obroty interwał
·	    Z ciasta uformować gruby walec, posmarować pozostałym olejem, posypać kaszą manną i pozostawić    
 pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia
·	   Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i 15–20 cm szerokości.
·	   Następnie pokroić je w paski o szerokości 1 cm, skręcić je lekko, nadając kształt korkociągu, położyć   
 na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku
·	   Czas pieczenia ok. 15–16 min/temp. 200°C.
SERWOWANIE – PALUSZKI W SZEROKICH SZKLANKACH LUB KOSZYCZKACH