Świąteczne przepisy dla niemowląt: barszcz, bigos i pierogi dla niemowlaka

2013-11-29 7:00

Niemowlę jest zbyt małe, by móc skosztować w Wigilię lub na Boże Narodzenie dorosłych świątecznych potraw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować mu je w wersji nieco zmodyfikowanej. Proponujemy kilka przepisów dla niemowląt, które z powodzeniem mogą znaleźć się w świątecznym jadłospisie niemowlaka.

Świąteczne przepisy dla niemowląt
Autor: photos.com Świąteczne przepisy dla niemowląt

Spis treści

  1. Zamiast pierogów z kapustą i grzybami… pierogi szpinakowe!
  2. Polski bigos w wersji dla najmłodszych – bigosik warzywny
  3. Mięsne placuszki zamiast pieczonych mięs czy wędlin
  4. Alternatywa dla kompotu z suszu
  5. Gofry – zamiast świątecznego makowca

Anna Rzeszotek, specjalista ds. żywienia w Nestlé Nutrition, podpowiada, jak w prosty sposób przygotować pyszne, świąteczne potrawy dla niemowlaka, by urozmaicić jadłospis dziecka.

Zamiast pierogów z kapustą i grzybami… pierogi szpinakowe!

dla dzieci po 11. m.ż.Aromatyczne, złociste pierogi z grzybami… któż ich nie lubi? Niestety nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 3 r.ż. Możesz za to przygotować równie smaczne, co pożywne pierogi szpinakowe!Do przygotowania będziesz potrzebowała:

  • ½ szklanki Kleiku kukurydzianego Nestlé,
  • 1 i ½ szklanki mąki, łyżeczki oleju, wody, 150g ugotowanego i utartego szpinaku oraz jednego jajka.

Kleik uzupełnij wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wymieszaj, dodaj olej i mąkę, zagnieć ciasto. Następnie je rozwałkuj, uformuj placuszki. Na każdy placuszek połóż szpinak utarty z jajkiem i zaklej. Wrzuć na wrzącą wodę i gotuj ok 5-8 minut, aż do wypłynięcia pierożków. Pierożki najlepiej podawać świeżo ugotowane.

Polski bigos w wersji dla najmłodszych – bigosik warzywny

(dla dzieci po 1. r.ż.)

Gdy cała rodzina będzie się zajadać tradycyjnym, polskim bigosem, Twój maluch również może skosztować tego specjału w zmodyfikowanej formie.Do przygotowania warzywnego bigosiku będziesz potrzebowała:

  • 40 dag ziemniaków,
  • 35 dag marchwi,
  • 35 dag białej kapusty,
  • 10 dag cebuli,
  • 10 dag selera,
  • ½ łyżki mąki i ziół do smaku.

Obierz ziemniaki, marchew i seler, umyj i pokrój w grubą kostkę. Kapustę i cebulę oczyść i pokrój w piórka. Warzywa wymieszaj z przyprawami, zalej niewielką ilością wody i ugotuj. Następnie dodaj zioła i wszystko zagotuj. Aby bigosik był bardziej syty, możesz do niego dodać pokrojone w kostkę paróweczki drobiowo – cielęce Gerber DoReMi.

Mięsne placuszki zamiast pieczonych mięs czy wędlin

(dla dzieci po 10. m.ż.)W pierwszy i drugi dzień świąt na polskich stołach królują mięsa, dlatego też nie może ich zabraknąć na talerzu Twojej pociechy. Aby przygotować mięsne placuszki potrzebujesz tylko 4 składników:

  • 2 łyżeczek wody,
  • 1 łyżeczki kaszki Nestlé Sinlac,
  • 3 czubatych łyżek mielonego, gotowanego indyka, ewentualnie mąki ryżowej.

Kaszkę Nestlé Sinlac połącz z wodą, dodaj mięso i zagnieć. Z masy uformuj 6 małych płaskich kotlecików. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Kotleciki możesz upiec w piekarniku. Porcja na jeden obiadek dla dziecka po 10. miesiącu życia to 1-2 takie kotleciki, a do tego jarzynki. Możesz podać np. brokuły lub marchewkę Gerber w słoiczku.

Alternatywa dla kompotu z suszu

Nie każde dziecko lubi specyficzny, intensywny smak kompotu z suszu. Dla takiego malucha możemy przygotować kompocik na bazie soku Bobo Frut jabłko, gruszka czy Bobo Frut jabłko, morela, dynia. Do gotowego soczku możesz wkroić podgotowane jabłuszka i gruszkę. Dzięki temu twój kompocik będzie jeszcze bardziej aromatyczny, a po jego wypiciu, miękkie owoce możesz podać dziecku łyżeczką.

Gofry – zamiast świątecznego makowca

(dla dzieci po 1. r.ż.) Słodkie ciasta oblane lukrem, z zawartością dużej ilości masła czy margaryny zdecydowanie nie są odpowiednie dla najmłodszych smakoszy. Pyszną alternatywą mogą być gofry. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 5 miarek mleka Nestlé Junior,
  • 150 ml wody,
  • 10 łyżek kleiku kukurydzianego Nestlé,
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczek cukru lub kakao.

Przygotuj mleko Nestlé Junior wg. zaleceń na opakowaniu, w proporcji 5 miarek na 150 ml wody. Do mleka dodaj Kleikkukurydziany Nestlé i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. W gofrownicy wypiecz gofry i gotowe! Gofry możesz podawać np. z musem Gerber z owocami leśnymi i jogurtem. Pamiętaj – najważniejsza jest pomysłowość i dobra jakość produktów!

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza