Filozofia gotowania według Michela Morana

2019-04-05 12:26 Materiał sponsorowany
Warsztaty 5
Autor: Kenwood

W szkole Little Chef przy ul. Rejtana 15 tym razem spotkały się nie gotujące dzieci, a my – dziennikarki i blogerki parentingowe. Miałyśmy wyjątkową okazję założyć „fartucha” i ugotować pyszne dania pod czujnym okiem mistrza Michela Morana, ambasadora marki Kenwood.

W warsztatach wzięły udział 4 grupy, każda składająca się z dziennikarki i blogerki/blogera. Pierwszym naszym zadaniem było przygotowanie dania z przepisu blogerów. Powstawały wyśmienite tarty, babeczki, ciasta, a także wielkanocne jajka. Kolejnym kulinarnym krokiem było wspólne gotowanie dania, które zaproponował Michel Moran. Szef na ten dzień wybrał soczystą pierś z perliczki z konfiturą z czerwonej cebuli, smażoną marchewką, puree z zielonego groszku z miętą, posypane mielonymi pistacjami. Sprawne przygotowanie dań usprawniły roboty planetarne Kenwood Chef XL Titanium.

Warsztaty 1
Autor: Kenwood

Jeszcze zanim zaczęliśmy gotować, Michel zaznaczył, że „dzieci powinny jeść to samo co dorośli”. Jeśli zgadzacie się z szefem, przygotujcie danie mistrza na rodzinny obiad.  Dzieciom na pewno posmakuje delikatne mięso z perliczki. Na moim stole ta potrawa na pewno zagości na długo, tym bardziej, że przygotowanie dania wcale nie jest trudne. W pół godziny możecie wyczarować wykwintną perliczkę z wspaniałymi dodatkami. Przepis szefa jest wyśmienity w każdym calu - mięso delikatne i soczyste, konfitura z cebuli rozpływa się w ustach, a puree z zielonego groszku z dodatkiem mięty to orzeźwiający, kremowy dodatek. 

warsztaty 2
Autor: Kenwood

Wszystkie przepisy na przygotowane podczas warsztatów dania znajdziecie poniżej, ale zanim przystąpicie do gotowania, mam kilka rad:

  • pierwszy krok w gotowaniu może wycisnąć łzy - należy przygotować konfiturę z czerwonej cebuli. Cebulkę trzeba pokroić w kostkę. Jednak zdradzę Wam tajemnicę Michela - wystarczy ćwiartki cebuli wrzucić do kostkarki. My użyliśmy specjalnej nakładki do robota planetarnego Kenwood Chef XL Titanium. Skrojenie 3 cebul zajęło kilkanaście sekund – bez płaczu i zapachu cebuli na dłoniach;
  • równie problematyczne jak krojenie cebuli, wydaje się zblendowanie groszku. Spotkaliście się kiedyś z sytuacją, gdy robiąc puree, składniki nie chciały się dokładnie zmielić? Tutaj również dostaliśmy ciekawą poradę od Michela Morana. Po pierwsze, jak powiedział szef: "po co blendować na gładką masę? Musi być widać, z czego przygotowaliśmy puree". Po drugie blender, którego używamy, musi być dobrej jakości, aby poradził sobie z blendowaniem składników na puree;
  • danie można wykończyć mielonymi pistacjami, które najlepiej wrzucić do młynka. Używany przez nas młynek - nakładka do robota kuchennego, zmielił pistacje w kilka sekund. Można wręcz stwierdzić, że okazały się dla niego... pestką.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie www.youkencook.pl

Warsztaty 3
Autor: Kenwood

Szef zdradził nam również inne tajniki gotowania:

  • zielone warzywa lubią dużo wody i soli,
  • słodkie warzywa smakują najlepiej z dodatkiem mięty,
  • nie należy uczyć się przepisów, a poznać filozofię gotowania, a gdy się w nią zagłębimy, będziemy potrafili przygotować każde danie,
  • dobry sprzęt AGD znacznie ułatwia pracę w kuchni.
Warsztaty 4
Autor: Kenwood

Przepisy na warsztatowe dania:

PIERSI PERLICZKI Z MUSEM Z ZIELONEGO GROSZKU I MIĘTĄ
ORAZ KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI I PISTACJAMI (MICHEL MORAN)

Perliczka
Autor: Kenwood

Składniki:

  • 2 piersi z perliczki
  • 250 g mrożonego groszku zielonego
  • 3-4 liście świeżej mięty
  • 2-3 czerwone cebule
  • Ocet czerwony winny
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 100g masła
  • 40 g pistacji
  • 1 marchewka


Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w ćwiartki i wrzuć do kostkarki robota planetarnego Kenwood (opcjonalnie pokrój w kostkę). W małym rondelku rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Smaż ją powoli, a gdy zrobi się miękka (po około 10 minutach) dopraw octem, łyżeczką cukru, a na koniec solą.

Do ¾ wysokości rondla nalej wodę, mocno posól i zagotuj. Wrzuć groszek i gotuj 2 minuty od momentu zagotowania. Odlej i przepłucz zimną wodą. Wrzuć groszek do kielicha blendera i delikatnie zmiksuj na nieidealnie gładką masę. Przełóż groszek do rondelka, dodaj posiekaną miętę, całość podgrzej. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.

Umyj piersi perliczki i delikatnie je osusz. Odetnij polędwiczki - możesz je wykorzystać np. do sałatki. Przypraw mięso z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, musi być mocno rozgrzana. Smaż mięso z obu stron aż będzie rumiane (w połowie smażenia dodaj odrobinę masła). Przełóż je do brytfanki/naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15-20 minut.

Marchewkę obierz i pokrój w cienkie poprzeczne plasterki. Odlej tłuszcz po smażeniu perliczki, podgrzej patelnię (tę samą, na której smażone było mięso!) i wrzuć marchewkę. Dodaj odrobinę wody, soli i cukru. Smaż powoli do momentu aż będzie miękka, ale delikatnie chrupiąca.

Pistacje włóż do młynka i zmiel na niezbyt drobne kawałki. Ułóż na talerzu piersi perliczki i udekoruj przygotowanymi wcześniej dodatkami. Posyp pistacjami.

CIASTO MIGDAŁOWO-BANANOWE (PRZEPISYTRADYCYJNE)

Baba
Autor: Kenwood

Składniki:

  • 3 banany
  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100 g daktyli suszonych (bez pestek)
  • 110 g masła (miękkiego, nie z lodówki)
  • 60 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • Odrobina prawdziwej esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Rozgnieć widelcem banany. Daktyle zalej odrobiną wrzątku i zblenduj na gładko. Połącz ze sobą banany, daktyle, jogurt i wanilię. Masło utrzyj z syropem klonowym na jednolitą masę. Dodaj jajka i cały czas miksując, dodaj sypkie składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, mielone migdały. Miksuj przez chwilę do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciasta wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika oprósz cukrem pudrem z ksylitolu.

MUFFINKI Z CZEKOLADĄ W ŚRODKU (NIEPERFEKCYJNAMAMA)

Muffinki
Autor: Kenwood

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • tabliczka czekolady
  • Posypka i dekoracje
  • Składniki na lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób wykonania:

Suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia) zmieszaj razem. Dodaj jajko, olej i mleko i delikatnie miksuj. Ustaw piekarnik na  temperaturę 180 stopni. Blachę wyłóż foremkami i do każdej z nich wlej ciasto. Do środka włóż kostkę czekolady. Piecz ok. 25 minut.

W tym czasie trzeba przygotować lukier. Oddziel białko od żółtka i zmiksuj białko. Kiedy się lekko spieni, dodaj stopniowo cukier puder. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Następnie lukier nałóż na muffinki.

JAJKA FASZEROWANE SERKIEM RICOTTA (OCZEKUJAC)

Jajka
Autor: Kenwood

Składniki:

  • 10 jajek
  • ser ricotta
  • 12 rzodkiewek + kilka do dekoracji
  • szczypiorek
  • ziarna czerwonego i czarnego pieprzu
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Przygotowanie: jajka umyj i włóż do rondelka, zalej je zimną wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli, doprowadź do wrzenia, gotuj 8 minut i wystudź (wtedy zawsze wychodzą idealne jajka na twardo). Obierz jajka ze skorupek i przekrój na połówki. Żółtka usuń i wykorzystaj np. do przygotowania pasty jajecznej. Ser ricotta zmieszaj z umytymi, suchymi, posiekanymi drobno rzodkiewkami oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie zmieszaj. Farsz z sera nabierz łyżką i układaj na połówkach jajek.  Z przodu farszu zrób uszy z plasterków rzodkiewki. Oczy wykonaj z kulek czerwonego pieprzu, zaś nosek - z pieprzu czarnego, a ze szczypiorku wąsy.

CIASTO 3-BIT (MAMALA)

3 bit
Autor: Kenwood

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Budynie wymieszaj z cukrem i połową szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Na gotujące się mleko wlej budynie i gotuj, cały czas mieszając. Gotowy budyń przestudź. Masło zmiksuj na puch i dodawaj do niego po jednej łyżce przestudzony budyń. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Śmietanę ubij z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. W wyłożonej pergaminem blaszce (22x22 cm) ułóż warstwę herbatników, na to masę kajmakową. Na masie kajmakowej rozłóż drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wylej masę budyniową i równo ją rozprowadź. Potem wyłóż na nią kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki - bitą śmietanę. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą. Ciasto podawaj schłodzone.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza