„Szkolne Smaki” – po zdrowie z Fundacją BOŚ

2013-11-25 13:52

Zdrowe jedzenie w szkolnych stołówkach? Sklepiki szkolne bez chipsów, batoników i napojów słodzących? To możliwe. Po raz pierwszy w Polsce specjaliści mają konkretne i praktyczne pomysły na to, jak zdrowo i tanio przygotowywać posiłki w szkołach. 3 grudnia podczas konferencji „Szkolne Smaki” dietetycy z Fundacji Banku Ochrony Środowiska i jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy – Grzegorz Łapanowski, swoja wiedzą i doświadczeniem podzielą się z dyrektorami szkół, kucharkami oraz intendentkami.

Spis treści

  1. Polskie dzieci tyją
  2. Wzorowa szkoła
  3. Po wiedzę do specjalistów

Szkolne smaki” to najnowszy projekt Fundacji BOŚ, realizowany w ramach programu „Aktywnie po zdrowie”. Organizowane w jego ramach konferencje dla zawiadujących szkołami, a także warsztaty kulinarne dla dzieci i pracowników stołówek cieszą się dużym zainteresowaniem w każdym z miast, do którego docierają specjaliści z Fundacji BOŚ. Była Łódź, był Kraków i kilka innych miast. Teraz czas na stolicę.

Polskie dzieci tyją

Najmłodszych, ważących zbyt wiele, w Polsce wciąż przybywa. Jest ich już ponad 18 proc. Tempo przyrostu dzieci z nadwagą jest dziesięciokrotnie większe niż w Stanach Zjednoczonych. Grozi nam epidemia otyłości. Tymczasem dieta małych Polaków to głównie cukier. Prawie 40 proc. je słodycze codziennie, a coraz częściej także frytki. Ulubionym napojem od lat pozostają dosładzane napoje gazowane. Ponad 60 proc. uczniów dostrzega problem. Uważają, że szkoły powinny zaangażować się w promocję zdrowego stylu życia (badanie SWPS). Konieczna jest szeroka edukacja rodzin i osób zarządzających szkołami.

Wzorowa szkoła

Sklepiki oraz stołówki szkolne powinny być miejscem, skąd czerpie się wzory prawidłowego żywienia, nawet jeśli w domach takich wzorów się nie znajduje – przypomina Barbara Lewicka-Kłoszewska, Wiceprezes Fundacji BOŚ.  Problem jest poważny, zwłaszcza, że w większości z ponad 40 tysięcy szkół polskich, jadłospisu nie układają dietetycy. Za to w niemalże każdej z nich funkcjonują szkolne sklepiki, których asortyment nie ma nic wspólnego ze zdrową żywnością. Na półkach zamiast warzyw i owoców leżą słone i słodkie przekąski – Chcemy uświadomić kadrze pedagogicznej, że ich zaangażowanie w zmianę nawyków żywieniowych dzieci, jest niezmiernie ważne – wyjaśnia Barbara Lewicka-Kłoszewska.

Po wiedzę do specjalistów

Fundacja BOŚ zaprasza na konferencję. Specjalnie na potrzeby projektu stworzyła portal internetowy, dostępny w zakładce „Szkoły Dobrego Żywienia” na stronie www.aktywniepozdrowie.pl. Znajduje się tam szczegółowy opis projektu, terminarz oraz panel rejestracyjny. Portal ten jest również platformą komunikacyjną z uczestnikami projektu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza