AMARANTUS dla niemowlaka - dlaczego amarantus jest wartościowym składnikiem diety dziecka

2013-10-21 13:11
amarantus
Autor: _photos.com

Amarantus to cenny składnik diety niemowlaka. Walory dietetyczne amarantusa odkryto stosunkowo niedawno, choć jest to jedna najstarszych uprawianych roślin. Jedno jest pewne: amarantus należy do najbardziej wartościowych zbóż. Zawiera wiele cennych składników, dlatego warto, by stał się elementem diety każdego dziecka.

Amarantus (jego polska nazwa to szarłat) jest nazywany zbożem XXI wieku ponieważ, mimo uprawy od setek lat, w zasadzie dopiero teraz w pełni odkryto jego bogate walory odżywcze. Amarantus to roślina o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Jego białko należy do najbardziej wartościowych, co więcej: nie zawiera wcale białek glutenowych, dlatego może być podawany dzieciom chorym na celiakię i mającym alergię na gluten. Amarantus zawiera białko bogate w lizynę, metioninę i tryptofan.

>>Dieta bezglutenowa, czyli żywienie dziecka z celiakią i nietolerancją glutenu>>

Nowa linia: 4 dania HiPP BIO z amarantusem – zbożem bogatym w naturalne żelazo

Nowe pełnowartościowe dania HiPP BIO bez mięsa są ciekawą propozycją i zarazem alternatywą dla dań mięsnych. Mają w swoim składzie amarantus – zboże, które jest cennym źródłem naturalnego żelaza. Warto pamiętać, że żelazo to pierwiastek, który jest szczególnie ważny dla procesów krwiotwórczych i rozwoju intelektualnego dziecka. Wszystkie nowe dania HiPP BIO mają certyfikat ekologiczny – są wytwarzane z najlepszych surowców z rolnictwa ekologicznego i nie zawierają GMO.
Dania HiPP to doskonały sposób na urozmaicenie diety dziecka – na każdym etapie rozwoju!
Delikatne warzywa ze słodkimi ziemniaczkami (po 5. miesiącu) 190 g
Bukiet warzyw z pełnoziarnistym Spaghetti  (po 7. miesiącu) 220 g
Domowe kluseczki w sosie warzywnym (po 11. miesiącu) 220 g
Soczyste warzywa z pełnoziarnistym ryżem (po 15. miesiącu) 250 g
cena każdego słoiczka: ok. 6zł

Amarantus to samo zdrowie!

Składniki odżywcze w amarantusie w zasadzie nie mają sobie równych. Zawiera zdecydowanie więcej (w porównaniu np. z pszenicą) magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Zawarty w mące tłuszcz jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe. Poza tym posiłki przyrządzone z udziałem amarantusa są łatwostrawne i szybko dostarczają organizmowi energii. Zboże to polecane jest w diecie dzieci, wegetarian, alergików, chorych na celiakię, osób ze schorzeniami miażdżycowymi, rekonwalescentów, sportowców, kobiet w ciąży i osób starszych. Amarantus ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi, wzmacnia pamięć i system nerwowy, hamuje rozwój gruźlicy i wrzodów żołądka. Wywar z całych roślin ma działanie ściągające, aseptyczne i gojące.

Gdzie można dostać amarantus?

Same nasiona można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale obecnie wiele gotowych produktów wzbogaconych jest tym wartościowych zbożem. Warto czytać etykiety i sprawdzać skład.

Zobacz film: Alergia pokarmowa u dzieci - jak jej uniknąć

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE