Dieta dziecka po 1 roku życia: jak uniknąć niedoborów żelaza, wapnia i witamin w diecie małego dziecka?

2015-10-13 13:01

Jak powinna wyglądać dieta dziecka rocznego, dwuletniego i trzyletniego, by nie brakowało w niej ważnych składników odżywczych? W diecie małych dzieci - w wieku 1-3 lat - występują niedobory wapnia, żelaza i witamin - zwracają uwagę eksperci ds. żywienia dzieci. Skąd się biorą te niedobory?  Jaką rolę odgrywa wapń, żelazo i witaminy w diecie dziecka?

Zbilansowana dieta dziecka: ważne składniki odżywze w diecie dziecka po 1 roku życia

W najnowszym wydaniu „Biuletynu Akademii Gerber” eksperci zajmujący się żywieniem niemowląt i małych dzieci zwracają uwagę, że w diecie dziecka pojawiają się niedobory ważnych składników odżywczych. W diecie dziecka po 1 roku jest zbyt mało wapnia (ok. 60-75 proc. zalecanej dziennej ilości), żelaza (ok. 51 proc. zalecanej dziennej ilości) i jodu (66 proc. zalecanej dziennej ilości). Ponadto w diecie rocznego, dwu- i trzyletniego dziecka pojawiają się niedobory innych ważnych mikroelementów, witamin, węglowodanów oraz błonnika. Jednocześnie w posiłkach dzieci rocznych i starszych stwierdzono nadmiar takich składników, jak białko, tłuszcz, cukry proste oraz sód.

Czytaj także: Schemat żywienia niemowląt: co radzą specjaliści? Poznaj schemat żywienia niemowląt na 2015 rok

Wyniki badań epidemiologicznych przeprowadzonych w Polsce w 2010 roku na reprezentatywnej grupie dzieci w wieku od 1 do 3 lat pokazują, że rozwój małego dziecka w Polsce przebiega w tempie odpowiednim do jego wieku zaledwie w połowie przypadków (45 proc.). Pozostałe mają problem z nadwagą lub otyłością albo rozwijają się poniżej norm. Jak pisze dr inż. Anna Stolarczyk w biuletynie Nestlé 2012: „Prawidłowe żywienie w okresie wczesnego dzieciństwa ma istotny wpływ na fizyczny i intelektualny rozwój dziecka oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych na całe dorosłe życie, co z kolei pozwala ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych związanych z dietą”.

Przyczyną występowania niedoborów żelaza i wapnia oraz innych ważnych składników odżywczych, mogą być błędy w żywieniu dzieci po 1 roku życia. Najczęstszy z nich to zbyt szybkie przenoszenie na najmłodszych zwyczajów żywieniowych dorosłych, w efekcie czego maluchy w wieku od 1 do 3 lat otrzymują posiłki niewłaściwie zbilansowane ilościowo.

Czytaj także: Czym karmić dzieci? Sprawdź, co radzą eksperci

Niski poziom żelaza u dziecka: przyczyny i objawy niedoboru żelaza oraz jego zapotrzebowanie u dzieci

Zapotrzebowanie na żelazo u dzieci w wieku 1-3 lat wynosi 7 mg na kg na dobę i powinno być w pełni pokrywane z diety. Jest to składnik niezbędny to tworzenia składników krwi i mięśni oraz transportu tlenu w organizmie. Niedostateczna podaż żelaza jest odpowiedzialna za 40 proc. niedokrwistości u najmłodszych. Ponadto żelazo zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego i wspomaga odporność na infekcje. Niedobory żelaza już w okresie niemowlęcym mają nieodwracalny, negatywny wpływ na rozwój mózgu, procesy poznawcze oraz iloraz inteligencji w wieku szkolnym. Najlepszym źródłem żelaza dla małych dzieci, które będzie dobrze przyswajalne jest mięso czerwone, podroby, wątroba i nerki, ryby, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych oraz niektóre warzywa. Wchłanianie żelaza wspomaga witamina C i napary z mięty.

Polecamy również: Anemia u małego dziecka - jak ją rozpoznać i leczyć?

Niedobór wapnia u dziecka: przyczyny i skutki niskiego poziomu wapnia w rozwoju dziecka

Wapń to podstawowy składnik budujący kości i zęby, który bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, utrzymuje maksymalne napięcie i pobudliwość mięśni szkieletowych oraz serca. Zapotrzebowanie na wapń zależy od wieku i dla małych dzieci wynosi 800 – 1200 mg na dobę. Przewlekłe niedobory wapnia mają negatywny wpływ na rozwój masy kostnej i prowadzą do osteoporozy. Ponadto mogą być przyczyną zaparć, bolesnych skurczów mięśni i skłonności do wysypki u dzieci. Najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia jest mleko i przetwory mleczne, warzywa kapustne i zielone warzywa liściaste.

Zobacz także: Osteoporoza u dzieci

Witaminy w diecie dziecka: zapotrzebowanie na witaminy i skutki ich niedoboru u dzieci

Najczęściej pojawiającym się deficytem witaminowym w diecie dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia jest niedobór witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego przyswajania wapnia i fosforu, zapewnia więc odpowiednią mineralizację kości i zębów. Za mało witaminy D może prowadzić do krzywicy, zaburzeń wzrastania i deformacji kości. Organizm człowieka pod wpływem promieni słonecznych potrafi samodzielnie wyprodukować tę witaminę, jednak należy pamiętać, że w naszej strefie klimatycznej słońca jest zbyt mało, a do tego często stosujemy filtry UV. Pediatrzy zalecają, by w diecie dzieci stosować żywność, która jest wzbogacana w witaminę D.

Zapotrzebowanie na wapń, żelazo i witaminę D u dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia jest wysokie. Skomponowanie diety najmłodszych w taki sposób, aby nie wystąpiły w niej niedobory, wymaga dużej wiedzy na temat produktów spożywczych i szczególnej uwagi przy komponowaniu jadłospisu. O ile stosunkowo łatwo jest uwzględnić zapotrzebowanie kaloryczne i zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, o tyle w praktyce rodzice napotykają często trudności w karmieniu małego dziecka ze względu na jego upodobania smakowe.

Polecamy również: Co i ile powinny jeść dzieci. Przykładowe menu dla dziecka

 

Zobacz wideo: Żywienie dziecka - jak wykształcić u dziecka nawyk zdrowego żywienia

materiały prasowe
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza