Przepisy dla dziecka: MARCHWIANKA, gdy dziecko boli brzuch i ma biegunkę

2011-08-01 16:18 Agnieszka Paculanka
Przepisy dla dziecka: marchwianka, gdy dziecko boli brzuch i ma biegunkę
Autor: photos.com

Marchwianka to bardzo prosta zupa, która świetnie się sprawdza, gdy dziecko ma biegunkę lub boli je brzuch. Najczęściej serwujemy ją dzieciom, gdy mają biegunkę, ale oczywiście jest skuteczna również w przypadku dorosłych. Marchwianka pomaga, gdy dziecko ma biegunkę, przede wszystkim dzięki dużej zawartości pektyn (to rodzaj błonnika), które działają łagodząco na błonę śluzową jelit. Jeśli nie wiesz, jak marchwianka powinna być przygotowana, mamy dla ciebie przepis.

Marchwianka podawana była od pokoleń tym, którzy cierpieli na biegunkę i inne dolegliwości żołądkowe, choć odpowiednio przyprawiona, może znaleźć się na każdym stole.

Posłuchaj, jak przyrządzić marchwiankę. To materiał z cyklu, dobrze posłuchać. Podcasty z poradami

Dlaczego marchwianka działa?

Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (4-10%, m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny. I to właśnie dzięki nim gotowana marchew (a co za tym idzie marchwianka) działa łagodząco na błonę śluzową jelit i przyczynia się do usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Sole mineralne zawarte w przecierze z marchwi (trzeba podawać go dziecku wraz wodą, w której się gotował) uzupełniają te, które dziecko traci, gdy męczy je biegunka.

Marchwianka krok po kroku

  1. Kup pół kilograma marchwi (ważne, by była z pewnego eko-źródła)
  2. Umyj ją dokładnie
  3. Obetnij zielone końce, obierz i pokrój w plasterki
  4. Zalej litrem wody i gotuj do miękkości
  5. Wystudź
  6. Zmiksuj i uzupełnij wodą, tak by mieć litr zupy
  7. Dodaj nieco soli i ponownie zagotuj
  8. W porozumieniu z lekarzem możesz dodać niewielką ilość masła

Do przygotowania marchwianki możesz też wykorzystać gotowe puree marchewkowe dla niemowląt, dodając taką samą objętość wody co przecieru.
Marchwiankę przechowuj w lodówce, trzeba ją zużyć w ciągu doby.
Niemowlęciu podaj marchwiankę łyżeczką lub butelką ze smoczkiem o szerokim otworze.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE
powtarzacie szkodliwe bzdury
|

marchwianka jest tylko w polowie skuteczna jak jest zrobiona wedlug powyzszego przepisu. Kolejnosc przygotowania tej marchwi ma kolosalne znaczenie dla skutecznosci leczenie biegunek u dzieci. Tutaj jak i w wiekszosci tzw. Źródeł kolejnosc jest zmieniona.
Marchewkę trzeba najpierw DOKLADNIE ZATRZEC na drobnej tarce a dopiero ją ugotowac. A nie odwrotnie. Podczas scierania marchwi z marchwi wytracają się tzw. włoski, których nie uswiadczycie przy scieraniu juz ugotowanej marchwi. I to nie pektyny zatrzymuja sraczke tylko wlasnie te włoski.