Żywienie dzieci: dlaczego dania w słoiczkach są bez smaku?

2012-05-28 18:03 Tomasz Czarnecki
Żywienie dzieci: dlaczego dania w słoiczkach są bez smaku?
Autor: _photos.com|photos.com Żywienie dzieci: dlaczego dania w słoiczkach są bez smaku?

Dlaczego to, co kupujemy niemowlętom, sami oceniamy jako wstrętne, a one wcinają z zapałem? Pytanie to tylko z pozoru ma sens, choć nie od razu jest to oczywiste. Żywienie dzieci to sztuka, która muszą mieć do perfekcji opanowaną firmy produkujące dania gotowe, a specjaliści w nich zatrudnieni dobrze wiedzą jak utrafić w gusta naszych dzieci. A te różnią się zdecydowanie od naszych.

Żywienie dzieci i rozszerzanie diety w oparciu o dania gotowe w słoiczkach dla niemowląt jest obecnie normą. Ale czy wiesz, dlaczego gotowe potrawy dla dzieci mają taki a nie inny smak?
Ciekawy aspekt przy wprowadzaniu potraw dla niemowlaków stanowi ocena smaku produktu. Bo wielu rodziców po spróbowaniu obiadku, który zaraz mają podać dziecku, nie wypowiada słowa „pyszne”.

Producenci zgodnie twierdzą, że rodzice najczęściej wybierają dania tradycyjne, kojarzące się z polską kuchnią. Tworzeniem smaków i nowych kompozycji produktów w Nutricia Polska zajmują się specjaliści z działu rozwoju produktów. Pracuje w nim m.in. zespół nazywany panelem sensorycznym. To osoby wybrane na drodze testów organoleptycznych, mające szczególne zdolności w zakresie rozpoznawania smaków i zapachów. Poza tym ich wiedza pochodzi z badań dotyczących kształtowania zmysłów małego dziecka. 

– Wiadomo na przykład o tym, że noworodek przychodzi na świat z naturalnym upodobaniem do smaku słodkiego, więc chętne ssie pierś mamy, wybierając jej mleko jako najlepszy pokarm. pozostałych smaków uczy się wraz z rozwojem. Jego podniebienie nie wie, w przeciwieństwie do dorosłego człowieka, co to sól, pieprz, ostre przyprawy, lecz wyczuwa naturalne smaki warzyw, mięsa, owoców. Ponieważ dotychczas dziecko wiedziało tylko o istnieniu mleka, są one dla niego bardzo intensywne – tłumaczy Małgorzata Kołodrub z Nutricia Polska.
– Wykonujemy badania mikrobiologiczne i fizykochemiczne. Ponadto specjalnie dobrany i przeszkolony zespół panelistów ocenia walory smakowe. Uwzględniane są też opinie matek oraz lekarzy pediatrów – dodaje Bianka Madej-Maciusowicz z Nestlé Nutrition.

miesięcznik "M jak mama"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

DLA CIEBIE ZA DARMO! Szykujesz się do porodu? Chcesz wiedzieć co cię czeka, jak sobie radzić? Co może Ci pomóc? Koniecznie pobierz nasz specjalny poradnik, stworzony przez ekspertów!

Czytaj więcej
Porodówka - przewodnik dla rodzącej mamy, okładka
KOMENTARZE