Zacznij od przemyślenia świątecznego menu. Przejrzyj przepisy, wybierz potrawy na Wigilię. Jeśli zapraszasz gości na święta, ustal z nimi, jakie potrawy zrobią i przyniosą. Jeśli idziesz do kogoś, zapytaj, co przygotować. Zastanów się, na ile osób musisz przygotować potrawy świąteczne i do tego dostosuj ilości składników, których trzeba użyć. Zrób listę niezbędnych zakupów, uwzględnij w niej nie tylko produkty na świąteczną kolację i obiad, ale też te, z których będziesz przygotowywać posiłki dla domowników w świąteczne dni. Nie zapomnij o napojach.
Przejrzyj szafkę ze środkami czystości, spisz, co się kończy i co trzeba dokupić, by zrobić świąteczne porządki.
Prezenty świąteczne
Gwiazdkowe prezenty najlepiej kupować z dużym wyprzedzeniem. Najlepiej zacząć o nich myśleć już we wrześniu. Rozglądaj się w sklepach, może wpadnie ci w oko coś, co sprawi szczególną przyjemność dziecku czy ciotce. Sukcesywnie gromadź prezenty, tuż przed świętami upatrzony produkt może być już wyprzedany. Jeśli zamawiasz przez internet, złóż zamówienie na początku grudnia, a na prezenty mikołajkowe w połowie listopada. Unikniesz nerwowego zaglądania do skrzynki i biegania na pocztę.
Lista na zakupy świąteczne: jak ją zrobić?
Sprawdź, czego nie musisz kupować – co masz w szafkach z potrzebnych produktów i czego nie zużyjesz przed świętami (np. przyprawy, proszek do pieczenia). Gdy ustalisz już, co musisz kupić, zrób listę na zakupy. Podziel ją na działy – osobno produkty niewymagające lodówki (np. mąka, makaron, ryż, sosy, przyprawy), osobno warzywa i owoce, a także produkty z lodówki i zamrażarki (np. nabiał, mrożone warzywa) oraz chemię. Od razu kup to, co możesz kupić wcześniej. Zwłaszcza dotyczy to produktów, z których znalezieniem w każdym sklepie możesz mieć problem, np. nietypowych przypraw. Robiąc zakupy, zwracaj uwagę na datę ważności i sposób przechowywania. Sprawdzaj, co nadaje się do zamrożenia – uwzględnij jednak pojemność domowej zamrażarki. Nie zamrażaj też wszystkiego – lepiej smakują świeże dania niż zamrożone. Na koniec zostaw zakupy łatwo psujących się produktów: ryb, wędlin, serów, owoców, warzyw, pieczywa.
Uwaga: nie daj się porwać szaleństwu zakupów – nie kupuj czegoś tylko dlatego, że jest w promocji. Wtedy na pewno przekroczysz świąteczny budżet. Na czas poświąteczny przełóż zakupy, które nie są teraz niezbędne: ubrań, kosmetyków, sprzętów AGD. Zwłaszcza, że prawdziwe promocje i wyprzedaże zaczynają się dopiero po świętach!
www.dlarodzinki.pl