Zdrowe żywienie dzieci: kontroluj, ile czego twoje dziecko je

2008-05-20 13:53

Żywienie dzieci tylko z pozoru jest proste. Zanim położysz coś dziecku na talerzu, sprawdź czy nie zaszkodzisz mu w rozwoju teraz, a co gorsza również w dorosłym życiu. Zastanawiasz się czy twoje dziecko je to, co powinno i tyle, ile powinno? Martwisz się, że nie urośnie? To przypomnij sobie, co dziecko zjadło między posiłkami i wyciągnij wnioski. Pewnie było tego sporo. I miało sporo kalorii. Przeczytaj co zrobić, by nie doprowadzić do dziecięcej nadwagi i jak dbać aby dieta twojego dziecka była zdrowa.

Talerzyk pod lupą
Autor: Jupiterimages

Spis treści

  1. Żywienie dzieci: ile kalorii potrzebuje przedszkolak a ile uczeń?
  2. Zdrowe żywienie dziecka to zrównoważona dieta
  3. Zdrowe żywienie dziecka to również witaminy i minerały
  4. Jak uniknąć nadwagi u dziecka?
  5. Zdrowe żywienie dziecka, gdy już jest otyłe

Zdrowe żywienie dzieci jest bardzo trudne, wszędzie pełno chipsów, fast foodów i słodyczy. A dzieci zamiast zdrowej diety, złożonej z warzyw i owoców, wolą śmieciowe przekąski. Jednak taka dieta dziecka może doprowadzić do wielu problemów ze zdrowiem: otyłością oraz niedoboru witamin i minerałów. Jak zadbać o to by nasze dziecko odżywiało się zdrowo, niskokalorycznie i smacznie?

Żywienie dzieci: ile kalorii potrzebuje przedszkolak a ile uczeń?

Im dziecko młodsze, tym więcej w stosunku do swoich rozmiarów kalorii potrzebuje, bo szybciej się rozwija i rośnie. Kto ile potrzebuje?

  • przedszkolak - około 1700 kcal,
  • uczniowie od pierwszej do czwartej klasy – 2 400 kcal,
  • 11-15 latek powinien zjadać od 2 200 do 2 700 kcal (oczywiście chłopcy zazwyczaj nieco więcej niż dziewczynki).

Kalorie powinny być podzielone na pięć posiłków: śniadanie (20-25 proc.), drugie śniadanie (10 proc.), obiad (30 proc.), podwieczorek (10 proc.) i na kolację (20-25proc). I zero tolerancji dla przekąsek!

Zdrowe żywienie dziecka to zrównoważona dieta

Ważne by w jego jadłospisie znalazły się w odpowiednich proporcjach wszystkie niezbędne składniki:

  • białka (z ryb, mięsa, jaj oraz mleka i jego przetworów - serów, twarogów, jogurtów czy kefirów) – muszą pokrywać 15-20 proc. dziennych potrzeb energetycznych
  • tłuszcze mogą zaspokajać potrzeby maksymalnie do 30 proc., z tym, że ilość tych pochodzenia zwierzęcego, zwiększających stężenie cholesterolu we krwi, powinna być jak najbardziej ograniczona – lepiej podawać gotowane lub duszone chude mięso, drób bez skórki, a jeśli już smażyć, to na olejach roślinnych lub oliwie.
  • węglowodany to nie więcej niż 50-55 proc. dziennej porcji kalorii i najlepiej, gdy będą to cukry złożone, pochodzące z jarzyn, owoców, gruboziarnistego pieczywa, a nie cukry proste zawarte w ciastkach i cukierkach.

Zdrowe żywienie dziecka to również witaminy i minerały

Ich brak czy niedobór może hamować wzrost, uszkadzać układ immunologiczny, wpływać na zdolność do nauki, decydować o rozwoju wad postawy, chorób oczu czy zębów. Lekarze nazywają je skutkami tzw. głodu ukrytego. Sprzyja mu dieta oparta na wysoko przetworzonej żywności, fast foodach, chipsach i słodyczach, a uboga w warzywa i owoce, które dietetycy zalecają podawać do każdego posiłku. Jeśli nie jesteś pewna, czy twoje dziecko zjada tyle witamin, ile powinno, skonsultuj się ze swoim pediatrą. A poza tym nigdy nie zaszkodzi podawany zgodnie z ulotką preparat witaminowy dla dzieci.

Jak uniknąć nadwagi u dziecka?

Lekarze alarmują, że co dziesiąte dziecko ma problemy nie tylko z nadwagą, ale i z otyłością. Nadmiar kilogramów sprawia, że coraz młodsze dzieci mają kłopoty z krążeniem i cholesterolem. Zdarzają się wśród nich nawet przypadki zaawansowanej miażdżycy tętnic. A przecież wystarczy przestrzegać od niemowlęctwa kilku zasad, by uchronić dziecko przed tymi kłopotami:

  • nie karm dziecka za każdym razem, gdy płacze - pierś nie jest uspokajaczem,
  • używasz mieszanek - nie wsypuj więcej proszku niż trzeba; nie powiększaj dziurki w smoczku i nie zmuszaj dziecka do zjadania całej porcji;
  • zamiast słodkiej herbatki czy soczku podawaj wodę
  • nigdy nie poganiaj dziecka przy jedzeniu
  • nie nagradzaj jedzeniem za dobre sprawowanie
  • staraj się, by miało jak najwięcej ruchu
  • pilnuj przekąsek – dzieci mają wielki talent do niekontrolowanego podjadania

I nigdy nie wpychaj dziecku jedzenia na siłę – jak zgłodnieje, samo poprosi.

Zdrowe żywienie dziecka, gdy już jest otyłe

Nie stosuj żadnej diety cud, a po prostu ogranicz ilość kalorii, przede wszystkim tych z tłuszczu i słodyczy oraz:

  • serwuj, najlepiej o tych samych porach 5–6 posiłków
  • wprowadź rygorystyczny zakaz podjadania między posiłkami
  • zlikwiduj chipsy, hamburgery, słodkie napoje i wszystko co jest wysokoenergetyczne
  • postaw na owoce i warzywa, ale uważaj, bo nie wszystkie owoce są niskokaloryczne
  • ogranicz dostęp do komputera i telewizji (godzina w sumie wystarczy)
  • zachęć dziecko do uprawiania sportu (rower, basen a może judo?)

Efekty będą widoczne już po kilku miesiącach.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE

NOWY NUMER

POBIERZ PORADNIK! Darmowy poradnik, z którego dowiesz się, jak zmienia się ciało kobiety w ciąży, jak rozwija się płód, kiedy wykonać ważne badania, jak przygotować się do porodu. Pobieram >

Pobieram
poradnik ciaza